Annonce
Sønderborg

Kunsten er vokset ud af KunstVærket

Der findes mange kunstarter på KunstVærket som her Else Frøsigs papskulptur. Foto: André Thorup
Det kreative hus KunstVærket har brug for mere plads til kunstnere. Derfor har stedet for en periode lejet den tidligere brandstation, indtil KunstVærket kan overtage hattelaugets lokaler på det tidligere rådhus.
Annonce

Augustenborg: Rådhuset i Augustenborg stod tomt i flere år, indtil tre kreative sjæle fik den idé at fylde de kommunale lokaler med arbejdende kunstnere.

Det blev til KunstVærket, som åbnede i 2014 med plads til 52 kunstnere. Efter en måned var der fyldt og venteliste.

- Dengang håbede vi på, at vi kunne blive 40. Nu er vi 66. Det har udviklet sig i en retning, som vi slet ikke havde turdet håbe på. Nu rider vi med på bølgen, så længe vi kan, siger Lars Tholander, der er en af initiativtagerne og formand for KunstVærket.

Annonce

Fylder hele rådhuset

Der er blevet plads til flere kunstnere ved at tilbyde værkstedsmedlemskaber, hvor nogle kunstnere ikke har deres eget rum men adgang til værkstederne. Alle de gamle kontorer er nu fyldt med forskellige kunstnere, og der er 20 på venteliste. 8000 besøger årligt stedet.

Derfor ønsker KunstVærket at udvide i de lokaler, som naboen Sønderborg Hattelaug i dag bor i. Hattelauget flytter omkring årsskiftet til den tidligere kaserne. Indtil da har KunstVærket lejet sig ind på den gamle brandstation i Augustenborg, hvor der er blevet plads til seks kunstnere.

Med udvidelsen på KunstVærket bliver der plads til flere kunstnere og workshops. KunstVærket har gennemført mange workshops, hvor der er blevet sat telt op udenfor til de kreative udfoldelser.

Annonce

Ler-event i Egernsund

KunstVærket har også spredt sig til Petersen Tegl i Egensund, hvor der over to weekender i september være en lerevent med keramikeren Martin Nybo. Der blev lukket for tilmeldinger til Clay Event 2020, da der var tilmeldt 51 kunstnere. Værkerne vil efter eventen blive udstillet på Kunstpunkt i Augustenborg.


Det er et privilegie at have sin egen nøgle og kunne kommer her, når det passer mig. Her er altid nogle at snakke med - også fagligt. Det er mit andet hjem.

Lilian Meier, kunstner


Kunstværket arbejder også på at etablere værksteder i Kartoffelhuset ved Augustiana. Der er lavet et projekt, som bliver sendt ind til Sønderborg Kommune denne sommer.

- Det bliver åbne værksteder, hvor alle kan komme og kigge. Det bliver en turistattraktion. Stedet bliver for kunstnere, der arbejder med keramik, jern, træ, sten og bronze. Det vil komme til at tiltrække kunstnere udefra, som laver andre kunstarter end på KunstVærket, siger Lars Tholander.

Annonce

Fra alene til sammen

Majbritt Midtgaard fra Varnæs har haft værksted på KunstVærket i to uger.

- For fire år siden besluttede jeg mig for at leve af at male, så det er et projekt, der har fyldt en masse. Nu var jeg kommet til at punkt, hvor jeg manglede sparring, da jeg altid er selv. Corona gjorde, at der var en masse ting, der blev aflyst, og jeg var endnu mere alene. Derfor valgte jeg  at få et værksted her, siger Majbritt Midtgaard.

Hun maler både af egen fantasi og på bestilling. Det er især dyr og kæledyr, der fylder malerierne.

- Jeg nyder at møde nye mennesker og ligestillede herude, siger Majbritt Midtgaard.

Keramiker Lilian Meier har været en del af KunstVærket i 2,5 år.

- Jeg har tidligere haft eget værksted. Det er et privilegie at have sin egen nøgle og kunne kommer her, når det passer mig. Her er altid nogle at snakke med - også fagligt. Det er mit andet hjem, siger Lilian Meier.

KunstVærket holder altid åbent hus den sidste weekend i måneden kl. 11-16.

Lars Tholander får et par gode råd med på vejen af keramiker Lilian Meier. Foto: André Thorup
Majbritt Midtgaard nyder at være en del af fællesskabet i Augustenborg. Foto: André Thorup
For Lilian Meier er KunstVærket hendes andet hjem. Foto: André Thorup
Der er plads til 66 kunstnere med hver deres stil på KunstVærket lige nu. Foto: André Thorup
Der er tilknyttet 11 keramikere til KunstVærket. Foto: André Thorup
Før var det et rådhus, nu er det et kunsthus. Foto: André Thorup
Mette Frøsig laver papskulpturer, som bygges op af ståltråd, som beklædes med lag af små stykker pap. Foto: André Thorup
Else og Mette Frøsig lærte papskulptur-teknikken på et kursus, som KunstVærket havde arrangeret. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce