Landskabsarkitekt Hanne Bat Finke har lavet to grupper af lysende akrylblomster, som nu har fået plads i rabatten mellem Varnæs og Bovrup. Torsdag blev de indviet i øsende regnvejr.
Aabenraa: Det er ikke altid, at alle afdelinger i en stor organisation som Aabenraa Kommune får talt sammen i tide. Derfor blev de nysåede markblomster i rabatten langs cykelstien mellem Varnæs og Bovrup slået hele to gange, selv om det var meningen, de skulle have lov til at udfolde sig i fred.
Blomsterne er tænkt som et bagtæppe til den nye landskabskunst langs cykelstien. Den består af to grupper af store, kantede blomster lavet i akryl på et specialværksted i New York. De kan ikke ses fra vejen, men de er forsynet med lys, og når man kører forbi om aftenen, vil man kunne se lyset fra blomsterne.
Torsdag eftermiddag blev kunstværket, der er skabt af landskabsarkitekt Hanne Bat Finke, officielt indviet, og det foregik i øsende regnvejr.
Det holdt dog ikke Varnæs- og Bovrup-borgerne fra at deltage sammen med en række inviterede gæster.
Mens Birte Sandorff Lock fra kommunens billedkunstråd holdt paraplyen, sørgede borgmester Thomas Andresen (V) for indvielsestalen, hvor han blandt andet kom ind på det historiske fjendskab mellem indbyggerne i de to landsbyer Varnæs og Bovrup.
- Nu er de to byer i hvert fald for en stund blevet enige om at være enige. Det var netop her mellem Varnæs og Bovrup, drengene mødtes til en sneboldkamp eller en fodboldkamp, sagde borgmesteren, der havde fået sin information fra byrådsmedlem Kim Brand (S), der er fra Bovrup.
- Varnæs har skolen, og Bovrup har andre faciliteter, og det er netop et symbol på, at når vi slår os sammen i klynger, så er vi stærkere, sagde borgmesteren.
Penge fra stat og kommune
Det nye kunstværk i rabatten har meget passende fået titlen raBat.Det er betalt af penge fra Statens Kunstfond og fra Aabenraa Kommunes billedkunstråd.
Staten har bidraget med 1,8 millioner kroner og billedkunstrådet har spædet til med 600.000 kroner.
Lokal idé
Idéen til at få landskabskunst placeret mellem de to landsbyer er opstået lokalt. Det er de to billedkunstnere fra området, Heike Jacobsen og Tonni Museth, der står bag initiativet. Kommunens billedkunstråd har bakket idéen op, og Statens Kunstfond har været den største bidragyder.
Kunstneren Hanne Bat Finke har tænkt på de truede bier og blomster, og selve de lysende figurer er inspireret af snerlen, der vender sig efter lyset og lukker sig helt sammen om natten.
Gæsterne kom gående under talrige farverige paraplyer fra henholdsvis Varnæs og Bovrup. Snoren blev klippet ved den sydligste klynge af blomster, og bagefter gik turen til et telt med forfriskninger, som Aabenraa Kommune havde stillet op til lejligheden.