Annonce
Aabenraa

Kunsten lyser mellem to landsbyer

To lokale kunstnere under farverige paraplyer, billedhugger Hans Lembrecht Madsen og maler Tonni Museth. Foto: Ulrik Pedersen.

Landskabsarkitekt Hanne Bat Finke har lavet to grupper af lysende akrylblomster, som nu har fået plads i rabatten mellem Varnæs og Bovrup. Torsdag blev de indviet i øsende regnvejr.

Aabenraa: Det er ikke altid, at alle afdelinger i en stor organisation som Aabenraa Kommune får talt sammen i tide. Derfor blev de nysåede markblomster i rabatten langs cykelstien mellem Varnæs og Bovrup slået hele to gange, selv om det var meningen, de skulle have lov til at udfolde sig i fred.

Blomsterne er tænkt som et bagtæppe til den nye landskabskunst langs cykelstien. Den består af to grupper af store, kantede blomster lavet i akryl på et specialværksted i New York. De kan ikke ses fra vejen, men de er forsynet med lys, og når man kører forbi om aftenen, vil man kunne se lyset fra blomsterne.

Torsdag eftermiddag blev kunstværket, der er skabt af landskabsarkitekt Hanne Bat Finke, officielt indviet, og det foregik i øsende regnvejr.

Det holdt dog ikke Varnæs- og Bovrup-borgerne fra at deltage sammen med en række inviterede gæster.

Mens Birte Sandorff Lock fra kommunens billedkunstråd holdt paraplyen, sørgede borgmester Thomas Andresen (V) for indvielsestalen, hvor han blandt andet kom ind på det historiske fjendskab mellem indbyggerne i de to landsbyer Varnæs og Bovrup.

- Nu er de to byer i hvert fald for en stund blevet enige om at være enige. Det var netop her mellem Varnæs og Bovrup, drengene mødtes til en sneboldkamp eller en fodboldkamp, sagde borgmesteren, der havde fået sin information fra byrådsmedlem Kim Brand (S), der er fra Bovrup.

- Varnæs har skolen, og Bovrup har andre faciliteter, og det er netop et symbol på, at når vi slår os sammen i klynger, så er vi stærkere, sagde borgmesteren.

Annonce

Penge fra stat og kommune

Det nye kunstværk i rabatten har meget passende fået titlen raBat.Det er betalt af penge fra Statens Kunstfond og fra Aabenraa Kommunes billedkunstråd.

Staten har bidraget med 1,8 millioner kroner og billedkunstrådet har spædet til med 600.000 kroner.

Birte Sandorff Lock fra den lokale styregruppe for kunstprojektet holdt paraplyen for borgmester Thomas Andresen, mens han holdt talen. Foto: Ulrik Pedersen.

Lokal idé

Idéen til at få landskabskunst placeret mellem de to landsbyer er opstået lokalt. Det er de to billedkunstnere fra området, Heike Jacobsen og Tonni Museth, der står bag initiativet. Kommunens billedkunstråd har bakket idéen op, og Statens Kunstfond har været den største bidragyder.

Kunstneren Hanne Bat Finke har tænkt på de truede bier og blomster, og selve de lysende figurer er inspireret af snerlen, der vender sig efter lyset og lukker sig helt sammen om natten.

Gæsterne kom gående under talrige farverige paraplyer fra henholdsvis Varnæs og Bovrup. Snoren blev klippet ved den sydligste klynge af blomster, og bagefter gik turen til et telt med forfriskninger, som Aabenraa Kommune havde stillet op til lejligheden.

Både lokale og gæster udefra mødte talstærkt op trods regnen. Foto: Ulrik Pedersen.
De smukke lysende blomster i akryl er fremstillet i New York. Foto: Ulrik Pedersen.
Landskabsarkitekt Hanne Bat Finke er kunstnere bag projektet. Her hilser hun på borgmester Thomas Andresen. Foto: Ulrik Pedersen.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce