Annonce
Kultur

Kunsten og lysten til at skabe er i fokus i Onsdagskollektivet

Oliver Maarup Jørgensen er ansat som projektleder på Onsdagskollektivet, der er et af de mange projekter under Kunsthal 6100. Onsdagskollektivet starter onsdag den 21. april. Foto: Stine Hygum
Statens Kunstfond har givet 120.000 kroner til et nyt projekt i Kunsthal 6100. Det hedder Onsdagskollektivet og Oliver Maarup Jørgensen er ansat som projektleder.

Haderslev: Onsdag den 21. april starter der et nyt projekt i Kunsthal 6100. Det henvender sig primært til unge mellem 15 og 25 år, som har lyst til at deltage i kunstprojekter - og hvad kunstprojekterne skal handle om - det skal medlemmerne selv finde ud af.

Det er Oliver Maarup Jørgensen, der skal være projektleder på Onsdagskollektivet.

Statens Kunsfond har givet 120.000 kroner til Onsdagskollektivet og leder af Kunsthal 6100, Marie Dufresne, tøver ikke med at kalde det for "virkelig stort".

Pengene til projektet kom for nylig i hus - efter at Oliver Maarup Jørgensen og daglig leder af Kunsthal 6100, Marie Dufresne, havde skrevet en lidt anderledes ansøgning til Statens Kunstfond:

- Vi var mega glade, da vi fik pengene. Det var en lidt vævende ansøgning, der satte ord på udfordringerne med at ramme de unge. Vi skal ikke ind og definere, hvad de skal lave - og det er virkelig fedt, at Statens Kunstfond kan se at de unge gerne vil kunst, siger Marie Dufresne.

I det seneste halve år har Oliver Maarup Jørgensen været frivillig i Kunsthal 6100 - nu er han blevet ansat som projektleder på Onsdagskollektivet. I november 2020 løb han Haderslev tynd i projektet Alle Byens Gader. Foto: Stine Hygum

Hun oplever, at det er markant lettere at lave kunstprogrammer for børn op til 12 års alderen - og derefter bliver det mere vanskeligt. Onsdagskollektivet skal rumme de unge, der gerne vil kunsten, men som ikke vil føle, at de bliver "taget i skole".

Selvom det er Marie Dufresne, der er daglig leder, så er det et bevidst valg, at det er Oliver Maarup Jørgensen, der skal være projektleder.

- Jeg er for gammel, jeg har erfaringen og fagligheden, men jeg er for langt fra målgruppen, konstaterer Marie Dufresne.

Annonce

Ingen faste rammer

Oliver Maarup Jørgensen er selv i målgruppen - og har i det seneste halve års tid været frivillig i kunsthallen.

Han glæder sig til, at Onsdagskollektivet bliver en realitet:

- De unge skal selv bestemme, hvad vi skal lave. Der er ikke nogle faste rammer og det bliver ikke dikteret, hvad der skal laves af kunst eller kultur. Det bliver min opgave at fornemme, hvad de unge har lyst til at lave, siger han.

Sammenhold i det kommende kollektiv bliver vigtigt. Oplevelsen af, at man kan noget sammen.

Annonce

Introduktion til kunstnere

Onsdagskollektivet kommer ikke kun til at handle om, at medlemmerne skal producere noget - der er også plads til at blive inspireret af at blive introduceret til forskellige kunstnere, hvilket bliver en af Oliver Maarup Jørgensens opgaver.

Han kommer til at sparre med Marie Dufresne, men skal også selv finde og udvælge de relevante kunstnere, som Onsdagskollektivet skal introduceres for.

- Det bliver en form for kulturformidler-mesterlære mellem Oliver og jeg, siger Marie Dufresne.

Via disse introduktioner, som Oliver Maarup Jørgensen skal stå for, skal medlemmerne så finde ud af, hvem de kunne tænke sig at lave projekter med.

- Hvis man synes, at noget er mega fedt - og vi så kan lave et samarbejde med en kunstner... Jeg får helt kriller i fingrene - det bliver vildt, siger Oliver Maarup Jørgensen.

Han glæder sig til at tilbyde unge noget nyt:

- Det handler om fællesskab og samhørighed - og at lave noget andet end at mødes på Zoom.

Onsdagskollektivet får base i Kunsthal 6100, og derfor er det oplagt, at deres projekter kan vises frem der, men det kan også være at byrummet bliver taget i brug til det. Det kommer helt an på, hvad medlemmerne kaster sig ove

Onsdagskollektivet

Måske afslører navnet det. Men Onsdagskollektivet skal, med start onsdag den 21. april, mødes hver onsdag i Kunsthal 6100 mellem 19 og 21.

Onsdagskollektivet henvender sig til unge mennesker mellem 15 og 25 år, som har lyst til at lære mere om kunst - og til selv at lave forskellige projekter.

Hvis man har lyst til at være en del af Onsdagskollektivet, så møder man bare op.

Der er intet krav om, at man er med fra den allerførste gang. Hvis der er særlige projekter, der fanger ens interesse, så kan man komme og være med.

Man kan følge med på Instagram - søg efter Onsdagskollektivet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Casper møder flere sure kunder, når han kommer og fikser strømmen: Tonen er blevet mere hidsig og aggressiv

Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce