Annonce
Haderslev

Kunstforeningen viser udstilling om ulykken på Haderslev Dam

Kunstmaler Anders Moseholm er selv til stede ved ferniseringen på hans udstilling i Kunsthuset, mens historiker Bo Lidegaard holder åbningstalen. Moseholms billeder tager alle udgangspunkt i katastrofen på Haderslev Dam i 1959. Privatfoto

Haderslev: Lørdag 21. september kl. 14-16 er der fernisering på en kunstudstilling i Kunsthuset på Jomfrustien 52. Her udstiller Haderslev Kunstforening kunstmaler Anders Moseholms værker frem til 20. oktober. Anders Moseholms malerier på udstillingen har alle afsæt i katastrofen på Haderslev Dam.

Tragedien har fyldt meget i Haderslevs nyere historie og har trukket lange spor efter sig, da den ramte mange familier, og næsten alle kendte nogen, der var omkommet. I 2009 rejste borgerne en mindesten på 50-årsdagen for tragedien.

For få år siden gik tragediens omfang og alvor helt op for Anders Moseholm. Det skete ved et tilfælde, da han sad i sin læges venteværelse og bladede i et magasin om danske katastrofer. Pludselig faldt hans blik på et foto med hans far. Hans far stod med et af ofrene fra Damkatastrofen i armene.

Anders Moseholms værker til udstillingen består af fire store og seks mindre malerier i bredformat samt et større maleri i cinemascope-format. Der indgår også en 13 meter lang, sektionsopdelt, grafisk frise med tekst og fotos fra hans fars eneste fotoalbum, som beskriver hans liv i 50’erne.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Sønderjyske politikere måtte vælge pragmatisme før principper

Det hører til sjældenhederne, at embedsmænd udtaler sig skarpt og uden omsvøb. Men det gjorde han, direktøren på rådhuset. ”Fuldstændigt utilstedeligt” kaldte Stig Werner Isaksen udvidelsen af Tinglev-virksomheden N.T. Tømrer og Snedkerforretning. Det utilstedelige består ifølge den kommunale direktør i, at en anden direktør, virksomhedsejeren, har udvidet sit firmas fysiske rammer uden at sørge for de nødvendige tilladelser først. Ulovligheder skal selvfølgelig ikke accepteres. ”Med lov skal man land bygge”, som det står skrevet på indgangen til Københavns Byret. Og indlysende er det, at politikernes beslutning om – imod forvaltningens anbefalinger – at godkende Tinglev-virksomhedens udvidelse har nogle åbenlyst indbyggede problematikker. FOR HVILKET SVAR giver man det næste firma, der bryder reglerne lige så klokkeklart, som N.T. Tømrer og Snedkerforretning har gjort? Og hvordan vil den virksomhed, den direktør reagere, hvis embedsmændene også til den tid siger nej, og politikerne modsat nu holder fast i afgørelsen? Forskelsbehandling er blot et af de ord, der falder lige for. Som Stig Werner Isaksen formulerer det: - Jeg kan sagtens forstå politikernes beslutning, men jeg kunne bare ikke anbefale den. DET STOD PÅ ingen måde skrevet i embedsmands-manualerne, at det var den løsning, der blev konklusionen. Politikerne har i denne sag valgt den pragmatiske tilgang: Det ser ikke kønt ud; der er dog noget meget vigtigere på spil: Eller som den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, konstaterede: - For os handler det om arbejdspladser. Venstres Philip Tietje, der er formand for vækstudvalget for land og by, er på linje. Også han kunne se arbejdspladser forsvinde, hvis politikerne havde fulgt embedsmændenes anbefalinger. SKÅRET IND TIL benet: Politikerne valgte pragmatisme før principper. Arbejdspladser før overholdelse af regler. Naturligvis er politikerne fuldt ud bevidste om dilemmaerne, og de har formentlig godkendt udvidelsen af Tinglev-virksomheden med billeder på nethinden af de problemer, godkendelsen kan skabe for dem senere. Ingen af dem kunne bare have holdt til de konsekvenser, en fastholdelse af den administrative afvisning måske havde resulteret i. ”POLITIKERNE SKYLD I, at virksomhed må fyre”, var en konklusion, der kunne være taget på de sociale medier. Det er selvfølgelig noget sludder, for virksomheden har ikke fulgt reglerne, men den slags kan være svær at forklare over for dem, der af den grund måtte sige farvel til deres arbejdsplads. Politikerne var nødt til at godkende virksomhedens udvidelse på bagkant. Vel vidende at en lignende sag kan dukke op i deres indbakke en anden gang. Og hvad gør de så? GOD SØNDAG

JV Podcast

JV Podcast: Danfoss-fyringer, rekord-opkøb og en enkelt københavner-chef huserer på Als

Annonce