Annonce
Sønderborg

Kunsthistorie under vejen: Frivillige gør tunnel klar til tysk museum

Sayora Otaeva (tv.) og Shuangshuang Li lægger den sidste hånd på den store kollage af traditioner, samarbejde og værdier, der deles mellem danskere og nordtyskere. Der bliver eksempelvis også danset rundt om juletræet i Slesvig. Foto: David Skaaning
Der bliver arbejdet på højtryk under tunnellen, der forbinder Kærvej med Rønhaveplads. Her er frivillige i færd med at udsmykke væggene, der viser det dansk-tyske samarbejde og historie.
Annonce

Sønderborg: Det tyske museum i Sønderborg åbner dørene op til offentligheden på lørdag, og det bliver markeret på festlig vis ved den nærliggende tunnel under vejen Lerbjerg ved Rønhaveplads.


Det er også dejligt at kunne pege på malerierne og sige, at jeg var med til at gøre en forskel - det bliver smukt

Sayora Otaeva, frivillig kunstmaler


Her er en håndfuld frivillige i fuld færd med at udsmykke betonvæggene, der binder det kommende museum sammen med den tyske skole- og børnehave på Kærvej - den anden ende af tunnellen.

- Jeg bor selv i området, så det føles rigtig godt at være med til at udsmykke tunellen. Det er også dejligt at kunne pege på malerierne og sige, at jeg var med til at gøre en forskel - det bliver smukt, fortæller Sayora Otaeva, der er en af de frivillige malere under Lerbjerg.

Mandag formiddag var den nordøstlige væg næsten færdig. De frivillige malere har været i gang siden fredag, men inden da blev tunnellen renset og malet hvid om onsdagen. Foto: David Skaaning

Hun er i færd med at udsmykke den nordøstlige væg, der viser en farverig perlerække af sønderjyske og slesvigske traditioner. Her er blandt andet illustreret vejskilte med danske og tyske navne, ringridning og udklædte børn, der går rundt med deres rummelpot nytårsaften for at få bolsjer og slik.

Katja Domeyer (tv.) og Christina Jessen arbejder på en af de mest ikoniske plakater fra valget om genforeningen i 1920. "Nu kalder Danmark paa sine Børn. Farvel for evigt du tyske ørn", lyder teksten. Foto: David Skaaning

På den modsatte side i tunnellen er andre frivillige i gang med at illustrere de storstilede danske og tyske agitationsplakater fra valget i 1920 for at vise begyndelsen af det dansk-tyske samarbejde i grænselandet.

Annonce

Kommunens tilladelse

Det er kunstkonsulent for det tyske mindretal, Jana Surkus, der har sat i gang i kreativiteten under Lerbjerg.

- Det er tanken, at malerierne kan skabe en forbindelse mellem det nye museum og den tyske skole på den anden side af vejen. Det bliver også et sted, hvor man kan mindes genforeningen sammen hver for sig, nu hvor corona har aflyst festlighederne, siger hun.

Jana Surkus (tv.) er kunstkonsulent for det tyske mindretal, og kom på idéen om at vise de historiske plakater fra Genforeningen 1920 og sætte dem op imod det fælles samarbejde og de værdier, der deles på tværs af grænserne. Foto: David Skaaning

Hun fortæller, at Sønderborg Kommune har givet tilladelse til udsmykningen, men at det skulle foregå med egne midler. Derfor skyndte Jana Surkus at ringe rundt til alle, hun kendte, som bare havde en lille interesse for at male.

- Jeg tror nok, at jeg ringede rundt til omkring 50 stykker, og så var der endelig nogle, der meldte sig, griner hun.

Sidste onsdag blev tunnellen derfor renset ren for blade og slam, og der blev lagt et hvidt lag maling over de grå, grafittifyldte mure.

Fredag gik arbejdet så for alvor i gang med den nordøstlige væg, hvor der er knald på de barnlige farver.

- Den er malet i frihånd og viser de fælles traditioner, der er på tværs af grænserne. Vi tænkte, at det nok var bedst med den farverige væg, inden de mere alvorlige plakater, siger Jana Surkus.

Annonce

Plakater fra 1920

Helt præcist 100 år er gået, siden plakaterne, der males i tunnellen, blev hængt op for at påvirke vælgerne under valget om sønderjyllands genforening med Danmark.

De afspejler det kølige forhold, der var mellem nationerne, der må siges at være forbedret emminent godt i løbet af årene.

Ikke desto mindre er de en del af den fælles historie for danske- og tyske mindretal i grænselandet, og har derfor fået sin plads i tunnellen.

- Det har været vanskeligt at finde nogle plakater, der var simple nok til at blive malet på de grove vægge, fortæller Jana Surkus.

Det bliver væsentligt lettere at male detaljerne i plakaterne, når man kan få en projektor til at lyse den gamle propaganda fra begge nationer op på muren. Foto: David Skaaning

De frivillige malere anvender da også projektorer, der kaster plakaterne op på muren i forstørret tilstand, så de er til at male efter.

På grund af de mange frivillige kræfter, så når tunnellen at blive færdig på en uge.

Heike Stobbe maler efter projektorlyset, der viser en tysk valgplakat fra 1920. "Ingen kan se, hvad du stemmer", står der. Foto: David Skaaning
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce