Annonce
Regionalt

Kunstig intelligens er godt på vej i Region Syddanmark

På baggrund af et stort analysearbejde over 12 år, er der lavet en algoritme på et kunstigt intelligens-system, som med stor sikkerhed kan beregne den enkelte persons risiko for at have kræft. Projektet er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, de praktiserende læger og Sygehus Lillebælt. Foto: Søren Gylling
På trods af corona skrider arbejdet med at anvende kunstig intelligens i sundhedsvæsenet i hele regionen fremad. Det gælder blandt andet indenfor kræftbehandling og operationer.
Annonce

Da regionsrådet 16. december 2019 bevilgede 15 mio. kr. til ni innovationsprojekter i hele regionen, var der ingen, der kunne forudse, at en pandemi snart ville vende op og ned på arbejdsgangene i sundhedsvæsenet.

Men på trods af coronavirussens indtog i Danmark har de ni projekter kørt på, og her et år efter iværksættelsen kan projekterne gøre status. Det skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Odense Universitetshospital står i spidsen for et projekt, der skal teste og validere et kunstig intelligens-værktøj, der kan understøtte lægernes arbejde ved at bistå med at diagnosticere brystkræft ud fra røntgenbilleder. Samtidig skal det nye værktøj sikre tidligere og mere præcis diagnostik, som kan føre til hurtigere behandling og dermed bedre chance for overlevelse og øget livskvalitet.


Sundhedsvæsenet bliver nødt til konstant at udvikle sig, hvis det skal leve op til kravene om både effektivisering og bedre behandling.

Karsten Uno Petersen (S), formand for anlægs- og innovationsudvalget i Region Syddanmark


Projektet, som strækker sig over fire år, er i gang med den første del, hvor kunstig intelligens skal gennemse over 260.000 ældre brystscreeningsbilleder fra hele Region Syddanmark. Studiet bliver det største på verdensplan, som har en gruppe kvinder inkluderet med to hele opfølgningsperioder.

Annonce

Kræftrisiko via blodprøver

På Sygehus Lillebælt har de igennem 12 år foretaget over 150.000 blodprøveanalyser på over 7.500 patienter, som har gennemgået et pakkeforløb hos deres praktiserende læge for kræft. På baggrund af analysernes resultater er der lavet en algoritme på et kunstigt intelligens-system, som med stor sikkerhed kan beregne den enkelte persons risiko for at have kræft på en skala fra 0 pct. til 100 pct. Projektet er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, de praktiserende læger og Sygehus Lillebælt.

Projektet har vist, at den kunstige intelligens er særdeles velegnet til at beregne en given patients risiko for kræft – og ved hjælp af den kunstige intelligens kan man give lægen og patienten besked samme dag, som blodprøven er taget. Lægen og patienten kan så i dialog beslutte den videre udredning. På den måde kan patienter uden kræft spares for en belastende videre udredning, mens samfundet sparer de betydelige omkostninger ved den videre udredning.

Annonce

Operationsguides i 3D

På Sydvestjysk Sygehus arbejdes der i forbindelse med skulderproteser med at indføre skræddersyede operationsguides i 3D. Det endelige mål er en automatiseret proces, hvor der lægges en CT-skanning ind i den ene ende af systemet, og der fås en 3D-operationsguide ud i den anden med et minimum af menneskelig involvering. Dette forventes at forbedre præcisionen af indsættelsen af skulderprotesen, forkorte operationstiden generelt og øge sandsynligheden for succes markant.

Valget om at anbefale regionsrådet at bevilge midler til projektet blev i sin tid truffet på et fælles møde mellem Digitaliseringsudvalget og Anlægs- og innovationsudvalget.

- Sundhedsvæsenet bliver nødt til konstant at udvikle sig, hvis det skal leve op til kravene om både effektivisering og bedre behandling. En af anlægs- og innovationsudvalgets opgaver er netop at sikre, at vores sygehuse har mulighed for at udvikle og implementere ny teknologi. Derfor er jeg glad for at se, at projekterne har kunnet fortsætte på trods af den igangværende pandemi, siger formanden for anlægs- og innovationsudvalget, Karsten Uno Petersen (S).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Problemer med Venstres online-afstemning: Jørgen fik ikke chancen for at stemme på Line

Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Sønderjyske Fodbold

Første vintertransfer er på plads: SønderjyskE henter svensk forsvarsspiller

Annonce