Annonce
Aabenraa

Kunstkender: Stor kunst forfalder på en losseplads

Niels Junggreen Have mener, Telemuren er et af Aabenraas vigtigste kunstværker. Derfor ærgrer han sig over, at den stadig står gemt på en losseplads. Arkivfoto: André Thorup
Landskabsarkitekt og tidligere medlem af billedkunstrådet, Niels Junggreen Have, ærgrer sig over, at der igen ser ud til at være forhindringer for en genplacering af det, han kalder Aabenraas største kunstværk.

Aabenraa: Det kan kun gå for langsomt med at få genskabt Telemuren, hvis der ikke skal ske uoprettelig skade.

Det fortæller landskabsarkitekt og tidligere medlem af billedkunstrådet, Niels Junggreen Have, som i maj i år har udarbejdet et notat med landskabsarkitektoniske vurderinger og anbefalinger til Aabenraa Kommune i forbindelse med genplacering af kunstværket.

- Problemet er, at den er skåret i stykker og står lidt udsat på lossepladsen i Sdr. Hostrup. Sådan en teglmur er selvfølgelig noget af det mest uforgængelige, man overhovedet har, men helt uforgængelig er den altså ikke. Det er ikke noget, jeg siger, men en fagkonservator, som kommunen har fået til at kigge på muren, siger Niels Junggreen Have.

Vurderingen er, at den trænger til en kærlig hånd.

- Der er visse steder, der er revner i den, og i øvrigt står den ikke særlig sikkert på den tilfældige lerjord på pladsen, siger Niels Junggreen Have.

Annonce
Telemuren hører til på mere stabil grund, mener landskabsarkitekten. Foto: Claus Thorsted

Jo større risiko

Den faglige vurdering er derfor, at man får genplaceret muren.

- Nu har den jo stået, hvor den står, i 12 år, og måske kan den stå der en del år endnu. Men jo længere tid der går, jo større risiko er der for, at den bliver en ruin, og at det bliver svært at rette op igen, siger Niels Junggreen Have.

Èn ting er det rent praktiske med at have en genstand, der måske eller måske ikke kan holde til at stå, hvor den gør.

- Noget andet er det rent kunstneriske. For Telemuren er altså et af kommunens største, bedste og væsentligste kunstværker, og det er jo en anden problematik. Men det er naturligvis en politisk afvejning, og der vægter man måske økonomien højere end æstetikken og kulturen, siger Niels Junggreen Have.

Han føler også med kunstneren, svenske Ulla Viotti.

- Hun er en gammel dame på 85 år, og hun lever ikke evigt. Hun betragter Telemuren som et af sine hovedværker, og her er der vel at mærke tale om en kvinde, som betragtes som Sveriges største keramiske kunstner. Som kunstinteresseret er det ikke sjovt at vide, at hendes hovedværk står på en losseplads, siger Niels Junggreen Have.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce