Prins Joachim var åbenlyst imponeret over, at det er lykkes Museum Sønderjylland og Kunstmuseet i Tønder at få en Henry Moore-udstilling til byen. Udstillingen, der også har en grænselands- og historisk dimension, blev åbnet lørdag.
TØNDER: Det var en speciel dag på Kunstmuseet i Tønder lørdag eftermiddag. Ikke nødvendigvis fordi prins Joachim lagde forbi, for det har han, i sin funktion som protektor for Museum Sønderjylland, gjort adskillige gange før. Det specielle var, at kunstmuseet fra og med lørdag huser en udstilling med en engelske billedhugger Henry Moore. Det er første gang i over 30 år, at et dansk museum i en særudstilling værker af den verdensberømte kunstner, der blandt er kendt for sine meget store kvindekrops-skulpturer.
- Man kunne have gættet på, at Louisana i Humlebæk skulle have løftet denne opgave. Desto mere imporende er det, at Museum Sønderjylland og Kunstmuseet i Tønder nu gør det. Museet har skudt papagøjen, lød det fra prins Joachim, inden han erklærede udstillingen for åbnet.
Henry Moore
Henry Moore (1898-1986) er en af de få kunstnere, der er at finde i ethvert oversigtsværk over kunstnes historie, fordi hans tanker og værker var med til at det 20. århundredes opfattelse af, hvad en skuptur er.Udstillingen "Henry Moore - grænser til Norden" på Kunstmuseet i Tønder er blevet til i et samarbejde med Nolde Museet og "The Henry Moore Foundation", der blev oprettet nogle år inden hans død. Fonden hjælper unge billedhuggere økonomisk og har til opgave af sørge for formidlingen af hans værk.
Udstillingen i Tønder omfatter cirka 90 skulpturer, tegninger, grafik og tekstiler, der med en enkelt undtagelse er udlånt af "The Henry Moore Foundation".
En undtagelse er skulpturen "Liggende figur" fra 1969-70, der til dagligt indgår i kunstmuseet Louisianas samling af Henr Moores værker.
Historisk udstilling
Det er en på flere måder historisk udstilling, der nu kan ses frem til 3. december i Tønder. Med et budget på 2,5 mio. kr. er det en største satsning siden museets åbning i 1999. Endvidere er kunstmuseet og Nolde Museet i Seebüll gået sammen om opgaven, hvilket giver udstillingen en både grænseoverskridende og historisk dimension. For Tønder og Seebüll og set venligt til hinanden i gennem alle år, men aldrig lavet noget sammen.
- Det er første gan, at vi i Seebüll åbner for en anden kunstner end Emil Nolde. Og tænk, at det er en engelsk billedhugger, der bringer to institutioner sammen, der ligger mindre end 15 minutters kørsel fra hinanden, sagde vicedirektør for Nolde-stiftelsen, Astrid Becker, i hendes tale.
- Hele projektet er et eksempel på, at kunst kan bygge bro mellem nationer, bemærkede Sebastiano Barassi, inspektør for "The Henry Moore Foundation".
Elefantkraniet
Efter prins Joachims officielle åbning fik de omkring 200 inviterede gæster mulighed for at se nærmere på Henry Moore og hans kunst. Den er tæt forbundet med naturen. Han var en stor samler af kranier, ben, knogler og sten, som han kaldte sit "Bibliotek over naturens former".
I 1969 udførte en en grafisk serie på 28 tryk, der var inspireret af et elefantkranie, som var Moores mest skattede og udsævnalig genstand i "biblioteket". Moores originale elefantkranie er ikke med i Tønder. Her udstilles i stedet et eksemplar, der er udlånt af Naturhistorisk Museum. Den grafiske serie, der er ophængt på væggen rundt om kraniet, er imidlertid den helt ægte vare, som museet i anledning af Moore-udstillingen netop modtaget som gave fra Ny Carlsbergfondet.