Annonce
Vejen

Kunstmuseet protesterer mod entré-forslag

Står det til Teresa Nielsen, der er leder af Vejen Kunstmuseum, så skal det fortsat være gratis for alle at besøge Vejen Kunstmuseum. Foto: Dorthe Andresen
I forbindelse med det kommende budget er et af forslagene, at man skal begynde at opkræve entré til Vejen Kunstmuseum. Men det vil være et helt forkert signal at sende, siger både lederen af kunstmuseet og formanden for kunstmuseets bestyrelse.
Annonce

Vejen: Det kan godt være, at 150.000 kroner kun er små dråber i det store budgethav, men ikke desto mindre så er det et beløb, der kan få sindene i kog - især hos Vejen Kunstmuseum.

De 150.000 kroner er nemlig det beløb, som politikerne i budgettet foreslår skal hentes ind ved for første gang at begynde at opkræve entré til Vejen Kunstmuseum.

Hidtil har kunstmuseet haft gratis adgang, og sådan skal det også blive ved med at være, hvis det står til Teresa Nielsen, der har været leder af Vejen Kunstmuseum siden 1994.

- At tage entré er principielt et helt forkert signal at sende. Så er museet kun for dem, der kan betale. Museet er en af vores fælles vidensinstitutioner og bør være tilgængelig for alle. Museumsloven kræver basisdrift, som staten og kommunens borgere betaler – helt på linje med for eksempel biblioteket. Begge institutioner er kommunale, og begge steder henter borgerne viden, inspiration og samvær, siger Teresa Nielsen.

Entrépriser

Entrépriserne på de øvrige museer i kommunen:

Museet på Sønderskov: Voksne 30 kroner, børn under 18 år gratis.

Wellings Landsbymuseum: Voksne 50 kroner, børn fra 4 til og med 14 år 20 kroner.

Poul la Cour museet: Voksne 50 kroner.

Hygum Hjemstavnsgård: Almindelige dage: Voksne 40 kroner, børn 20 kroner. Aktivitetsdage: Voksne 60 kroner, børn 30 kroner.

Lillelunds Julemuseum: Voksne 50 kroner, børn 4-14 år 25 kroner, børn 0-4 år gratis.

Annonce

Skal mødes med en åben dør

- Det er vores bibliotek, og det er vores museum. Ved at kræve entré vil vi komme til at udelukke alle dem, der ikke har råd. Så bliver det som i gamle dage, hvor museerne var for "de fine." Dagligt siger gæsterne, at det er en glæde med dette flotte museum, hvor der tilmed er gratis adgang. Roserne går fra gæst til gæst, siger Teresa Nielsen.

Hun vil ikke diskutere en eventuel entrépris.

- Det er ligegyldigt, om det er 30, 25 eller 100 kroner. Folk skal mødes af en åben dør frem for et krav om entré. Fra starten har hovedargumentet for gratis adgang netop været, at det er vores museum. Det er bygget af de lokale til glæde for de lokale, siger Teresa Nielsen.

Annonce

Tilskud øges

En vigtig grund til, at der i det kommende budget skal findes omkring 150.000 kroner i form af de planlagte entréindtægter er, at tilskuddet til kunstmuseets formidling samtidig øges fra 222.000 kroner til 400.000.

De ekstra penge skal så findes på anden måde - ifølge politikerne ved at opkræves entré.

- Hos museets gæster og fondene vækker det stor respekt, at Vejen Kommune fortsat holder fast ved, at viden og dannelse er gratis tilgængelig for alle. På landsplan giver kunstmuseet masser af dyrebar goodwill til kommunen. Herfra er hidtil kun kommet gode historier, siger Teresa Nielsen og fortsætter:

- Gratis adgang og den lokale opbakning er med i den goodwill, der over de seneste ti år har gjort, at vi har kunnet hente over 40 millioner kroner i fondsmidler til renovering af Troldespringvandet, Museumspladsen, renovering, nybyggeri, erhvervelser, bogudgivelser m.m. For den videre udvikling er det afgørende, at vi har et super renommé. Den dag vi har 40.000-50.000 gæster, og det hele slides voldsomt, er det på tide at tage en snak om entrébetaling. Midt i en bølge af projekter, der lykkes, ville det desværre være den hurtigste måde at sætte en meget flot udvikling over styr.

Annonce

Besøgstallet vil falde

Heller ikke Peter Bredsten, der er formand for kunstmuseets bestyrelse, er imponeret over forslaget om at opkræve entré.

- Det er vi meget imod. Museet er en formidlings- og dannelsesinstitution, så vi synes, det er helt forkert at skulle tage entré. Jeg synes, det er ærgerligt, hvis man samtidig ser på, hvor mange penge museet skaffer henover året. Det er skammeligt, at det skal foregå. Men vi laver en indsigelse. Det er det eneste, vi kan gøre - protestere og appellere til deres (politikernes, red.) sunde fornuft, siger Peter Bredsten, der mener, at det vil påvirke museets besøgstal i negativ retning.

Vejen Kunstmuseum havde sidste år 18.290 gæster, hvoraf en tredjedel var børn.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at besøgstallet vil falde meget kraftigt. Det er mest gæster fra det nære opland, der er på besøg på museet, og det er et problem, hvis nærsamfundet ikke kan fordybe sig. De ville jo aldrig komme flere gange, hvis det kostede 100 kroner pr. gang. Enten har vi et museum eller også har vi ikke, siger Peter Bredsten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce