Annonce
Haderslev

Kunstner flytter galleriet: En epoke slutter, og en ny begynder

Dorthe Seide Hartmann og hendes mand, Morten, ved nummer 28, der i fremtiden skal huse værksted, galleri og bolig. Foto: Michael Mogensen
Efter 18-20 år på Møllepladsen rykker kunstneren Dorthe Seide Hartmann sit galleri ind i gågaden. Her skal hun og hendes mand Morten også bo i fremtiden.

HADERSLEV: En epoke slutter, og en ny begynder.

Sådan formulerer Morten Hartmann den proces, der er i gang gågaden i denne tid. Han har haft travlt i sin ferie. Bygningen Storegade 28 er under forandring. Forbipasserende har blandt andet kunnet se Morten Hartmann male, og der venter meget arbejde endnu.

I løbet af august indretter hans hustru, kunstneren Dorthe Seide Hartmann, galleri i den forreste del af bygningen. Dermed forlader hun galleriet på Møllepladsen, hvor hun har holdt til i 18-20 år. Lokalet her står allerede tomt. Salget foregår midlertidigt fra privatadressen på Ribe Landevej, hvor parret har boet i 23 år.

Annonce

Fuld af historie

Det hus skal sælges, og herefter vil parret flytte ind oven på galleriet i Storegade, så det er en stor bevægelse, der er gang i for Dorthe og hendes mand.

Går man gennem bygningen, kommer man ud i et åbent gårdareal, som Dorthe har tænkt sig skal udformes som en af de gårdhaver, man kan finde i Berlin med råt udseende og graffiti på murene.

Den tyske hovedstad er en by, der gennem årene har inspireret hende meget og som er blevet besøgt flittigt:

- Vi er ikke Mallorca-typerne, smiler hun.

Hun får væsentligt mere plads til sine arbejder, udstillinger, kursusvirksomhed og besøg af kunstforeninger fra hele landet i bygningen, der rummer meget historie. Ifølge bogen ”Huse i Haderslev” er den oprindeligt fra 1782 og måske grundmuret i 1892.

Her har været slagterforretning, hvad klinkevægge vidner om, og i den del, der nu vender ud mod gågaden har der været tekstilforretning.

Huset har stået tomt i syv år, men snart kommer der altså liv igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Marcus Knuth er en gemen mandattyv

Marcus Knuth blev onsdag De Konservatives nye udlændingeordfører samt integrations- og indfødsretsordfører. Det er der bestemt ingen grund til at ønske tillykke med. Den politiske belønning er nemlig aldeles ufortjent. Naturligvis er det fuldstændig legitimt, hvis Marcus Knuth ikke længere har følt sig hjemme i Venstre og derfor skifter til De Konservative. Til gengæld er det målt med moralske alen helt utilstedeligt, at politikeren blot fortsætter i Folketinget, som om intet var hændt. Den 5. juni i år sendte vælgerne 43 repræsentanter for Venstre ind i Folketinget. Så vidt vides har der ikke efterfølgende været et nyt valg. Derfor er de 43 mandater fortsat Venstres. Partihop er beklageligvis ikke helt så sjældne i dansk politik. Som regel er mønstret det samme – afhopperne tager deres mandater ind i det nye parti. Opfattelsen af, at politikerne så at sige ejer deres mandat er hinsides enhver sund fornuft. Mandatet tilhører de vælgere, der har udpeget den pågældende. Ved Folketingsvalget satte godt 9500 vælgere deres kryds ved Marcus Knuth. Det gjorde de givetvis i forventning om, at deres tillidsmand på tinge ville arbejde for Venstres dagsorden. Den tillid er nu gjort til skamme. Eneste anstændige beslutning er at forlade sin politiske tillidspost, hvis man af den ene eller anden grund kommer på kollisionskurs med sig parti. Så kan suppleanten nemlig rykke ind og fortsætte arbejdet for den liste, som vælgerne har peget på. Havde Marcus Knuth draget denne rette konsekvens, ville det aftvinge respekt. Det havde herefter stået ham frit for eventuelt at stille op som konservativ kandidat ved næste Folketingsvalg, hvor han måske endda havde haft rimelige muligheder for atter at blive sendt afsted til Christiansborg. I stedet har Marcus Knuth nu slet og ret gjort sig skyldig i gement mandattyveri, hvor han har sat sine egne interesser over vælgernes. Den slags bidrager til en politikerlede, som i dette tilfælde er absolut berettiget.

Annonce