Annonce
Haderslev

Kunstnere åbnede døren i weekenden

Annie Glistrup fortæller om sin kunst. Manden, Peter, der er præst var ude af huset søndag. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

I weekenden var den første udgave af Åbne Døre 6100, hvor kunstnere i og omkring kommunen åbnede op for deres værksteder. Det kan godt betale sig for kunsterne, for der var besøgende hele weekenden.

Haderslev: Weekenden over har kunstnere i Haderslev og omegn åbnet dørene til deres værksteder for at vise den kunst, de bruger så mange mange timer på at udfærdige. Når kunstnerne inviterer gæster indenfor, er det som regel noget, der lokker folk til, lyder det.

I en lille baggård på Nørregade holder Karl Johan Berkwill til. Billedkunstneren har i flere år haft sit galleri her, og det første der slår, når man kommer ind er mange lyse farver. Maleren er glad for Haderslev, og man kan se Streetdome, torvet og byens havnefront på væggene i galleriet.

- Jeg har boet på Gåskærgade i 40 år. Jeg har altid nydt at gå rundt i byens gamle kvarter, og det er virkelig en fin gammel by med mange oplagte motiver, siger Karl Johan Berkwill om en af sine tydelige inspirationskilder.

Også naturen omkring domkirkebyen bruger kunstneren i sine malerier. Han har haft åbnet døren til sit galleri hele weekenden, og han synes, der er en fin idé med konceptet.

- Jeg synes, det viser, der er en god bredde for kunsten, og det får folk mulighed for at se, hvis de kommer rundt.

Maleriet har altid været en fritidsinteresse for Karl Johan Berkwill, der er pensioneret SMUK-musiker. Musikken bragte ham rundt omkring i verden, og det var på de ture, han samlede inspiration til sin billedkunst. Selvom multikunstneren i dag er pensioneret musiker, så kan han ikke helt lade trompeten ligge. Blandt andet samler han hvert år nogle af sine musikalske legekammerater til koncerter i gården på Nørregade.

- Der er nærmest fuld gård, når det bliver holdt. Jeg synes også, at jeg har et fint flow i galleriet året rundt, så jeg mærker en god opbakning, siger han.

Annonce

- Jeg har boet på Gåskærgade i 40 år. Jeg har altid nydt at gå rundt i byens gamle kvarter, og det er virkelig en fin gammel by med mange oplagte motiver.

Karl Johan Berkwill om Haderslev.
Der er mange farver i galleriet på Nørregade, hvor også katten Turbo har sin daglige gang. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Besøgende fra Bergen

Weekendens udstillinger går under navnet 'Åbne Døre 6100', men det betyder ikke, at der ikke er plads til Annie Glistrups værksted og udstilling på præstegården i Bevtoft. Under stråtaget på præstegården har Annie åbnet op til kunst bestående af skulpturer og malerier.

- Jeg har malet i 20 år og for halvandet år siden begyndte jeg at lave skulpturer. Jeg bliver inspireret af mennesker, for det er fantastisk at vi med bevægelser eller en stilstand kan give udtryk for, hvordan vi har det.

- Min kunst skal alle kunne spejle sig i, og derfor er nogle af mine skulpturer intetkøn. Når jeg for eksempel laver en kvinde, så handler det om at kvinder skal kunne genkende sig selv i det. Jeg tænker, at det ikke er helt tilfældigt, at det er kvinder over 40, der køber skulpturer, der viser kvinder med lidt ekstra fedt omkring maven, siger hun med et smil, mens hun også rører sig selv omkring livet.

Indenfor går et par besøgende rundt og nyder Annie Glistrups kunst. De kender kunstneren og det er grund til, at de er kommet forbi. Annie fortæller, at der lørdag var 10-15 mennesker forbi, mens de søndag indtil videre har været lidt færre.

- Der var en, der kom fra Bergen, mens der også har været en fra Kolding, så der kommer da nogle langvejs fra, siger hun.

Åben Hus 6100 projektet finder sted for første gang, og der har været lidt begynderfejl undervejs, erkender kunstneren i Bevtoft. I programmet stod der blandt ikke, hvilken adresse en af de tilmeldte kunstnerne kunne findes på, men Annie Glistrup lover, at den del bliver bedre næste år.

Karl Johan Berkwill har spillet trompet som SMUK-musiker. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
For halvandet år siden begyndte Annie Glistrup at lave skulpturer. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annie Glistrup bliver på den gamle Præstegaard i Bevtoft blandt andet inspireret af, hvordan folk for mere end 200 år siden fik idé til at lave detaljerede dørhængsler. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce