Annonce
Tønder

Kunstnere viste frem efter to ugers arbejde

Der var inviteret til åbent hus i et sommerhus på Rømø, da tre kunstnere præsenterede det de foreløbig havde fået ud af to uger på øen. Foto: Orla Lund

Fredag holdt kunstnere åbent hus i det sommerhus, som de har arbejdet i de seneste to uger. Det var dog ikke færdige projekter, men skitser, der blev vist frem.

Rømø: De seneste to uger har tre kunstnere været indlogeret i et sommerhus på Rømø. Nationalpark Vadehavet havde sendt en åben invitation ud til kunstnere, hvor de efterspurgte nogle, der kunne lave noget kunst omhandlende Vadehavsområdet.

Nana-Francisca Schottländer, Ellen Birgitte Rasmussen og Alexandra Buhl indsendte et forslag, der skulle undersøge, om forholdet mellem mennesker og Vadehavet kan legemliggøres gennem musik, billeder og koreografi.

Fredag holdt de tre kunstnere åbent hus, hvor interesserede kunne komme forbi og opleve det, som kunstnerne havde fundet indtil videre.

- Det er endnu ikke færdige projekter, det hele er stadig blot skitser. Filmene er grovklippet og musikken er ikke færdigkomponeret, fortæller Nanna-Francisca Schottländer.

Annonce

Det er endnu ikke færdige projekter, det hele er stadig blot skitser. Filmene er grovklippet og musikken er ikke færdigkomponeret.

Nanna-Francisca Schottländer, danser og performancekunstner

Kunstnerne

Nana-Francisca Schottländer er performancekunstner og danser. Hun er uddannet som danser i Danmark, Spanien og New York. I 2001 begyndte hun at arbejde mere performancepræget. Sidenhen har hun medvirket i flere hybridværker i feltet mellem dans, performance, iscenesættelse og installation. I 2016 motog hun et arbejdslegat fra Statens Kunstfond.Ellen Birgitte Rasmussen er komponist og har en lang karriere bag sig som komponist til performances, anden musikdramatik og film. Hun er uddannet cand.mag. i musik og har også en uddannelse inden for multimedie. Hun lader ofte reallyde indgå i hendes musik. Hun er født og opvokset i Ribe og har et stort kendskab til og passion for Vadehavet.

Alex Buhl er fotograf og videokunstner. Hun er uddannet fra University of London i 2002 og derudover en cand.mamg. i visuel kultur fra Københavns UNiversitet i 2011. Siden 2002 har hun deltage i mange kollektive kunstprojekter og udstillet i blandt andet Danmark, Sverige, England, Spanien og Canada.

Sangen blev øvet inden turen gik mod stranden. Ellen Birgitte Rasmussen spillede fløjte til. Foto: Orla Lund

Oversvømmet af tidevandet

Én af de film der blev vist frem, var en optagelse på cirka 45 minutter, hvor Nanna-Francisca Schottländer lå helt stille i en våddragt på stranden, mens tidevandet skyller ind over hende. Hastigheden i videoen er skruet op, så man kan se, hvordan vandet oversvømmer kunstneren.

I løbet af de 14 dage, opholdet har varet, har de tre kunstnere oplevet Vadehavet og personerne, der bor der. Blandt andet var de en dag på Fanø og mødte to personer, der oplevede stormfloden i 1981.

- Det har været meget spændende at være rundt og opleve så meget af området og møde menneskerne. Det har inspireret os meget, siger Ellen Birgitte Rasmussen.

De første var gået ned til stranden for at stå klar i vandet. Resten fik de sidste instruktioner af Ellen Birgitte Rasmussen inden afgang. Foto: Orla Lund

Sang på stranden

Efter tre kvarter, hvor gæsterne kunne se filmene og høre musikken, blev alle inviteret med til sang og en tur til stranden. Ellen Birgitte Rasmussen havde komponeret musik til Jens Rosendals tekst "Alt er bevægelse", den blev sunget i kanon, mens halvdelen gik den ene vej mod stranden og resten gik en anden vej.

- Og så mødes vi alle på stranden og synger i en eller anden form for kanon ud med vandet, fortalte Ellen Birgitte Rasmussen.

Det var også en ide, som måske skal bruges i det videre arbejde med projektet. Der er endnu ikke fastlagt nogen plan for, hvad der skal offentliggøres hvor og hvornår, men musikken vil Ellen Birgitte Rasmussen gerne opføre ved nogle koncerter.

- Men nu starter udvælgelsen og redigeringen af alt vores materiale, sagde hun.

Ellen Birgitte Rasmussen ledte an med fløjte mens gæsterne sang med på "Alt er bevægelse". Foto: Orla Lund
Ellen Birgitte Rasmussen havde komponeret musikken til Jens Rosendals tekst "Alt er bevægelse". Foto: Orla Lund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sønderborg

Så du det?

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce