Annonce
Tønder

Kunstnere viste frem efter to ugers arbejde

Der var inviteret til åbent hus i et sommerhus på Rømø, da tre kunstnere præsenterede det de foreløbig havde fået ud af to uger på øen. Foto: Orla Lund

Fredag holdt kunstnere åbent hus i det sommerhus, som de har arbejdet i de seneste to uger. Det var dog ikke færdige projekter, men skitser, der blev vist frem.

Rømø: De seneste to uger har tre kunstnere været indlogeret i et sommerhus på Rømø. Nationalpark Vadehavet havde sendt en åben invitation ud til kunstnere, hvor de efterspurgte nogle, der kunne lave noget kunst omhandlende Vadehavsområdet.

Nana-Francisca Schottländer, Ellen Birgitte Rasmussen og Alexandra Buhl indsendte et forslag, der skulle undersøge, om forholdet mellem mennesker og Vadehavet kan legemliggøres gennem musik, billeder og koreografi.

Fredag holdt de tre kunstnere åbent hus, hvor interesserede kunne komme forbi og opleve det, som kunstnerne havde fundet indtil videre.

- Det er endnu ikke færdige projekter, det hele er stadig blot skitser. Filmene er grovklippet og musikken er ikke færdigkomponeret, fortæller Nanna-Francisca Schottländer.

Annonce

Det er endnu ikke færdige projekter, det hele er stadig blot skitser. Filmene er grovklippet og musikken er ikke færdigkomponeret.

Nanna-Francisca Schottländer, danser og performancekunstner

Kunstnerne

Nana-Francisca Schottländer er performancekunstner og danser. Hun er uddannet som danser i Danmark, Spanien og New York. I 2001 begyndte hun at arbejde mere performancepræget. Sidenhen har hun medvirket i flere hybridværker i feltet mellem dans, performance, iscenesættelse og installation. I 2016 motog hun et arbejdslegat fra Statens Kunstfond.Ellen Birgitte Rasmussen er komponist og har en lang karriere bag sig som komponist til performances, anden musikdramatik og film. Hun er uddannet cand.mag. i musik og har også en uddannelse inden for multimedie. Hun lader ofte reallyde indgå i hendes musik. Hun er født og opvokset i Ribe og har et stort kendskab til og passion for Vadehavet.

Alex Buhl er fotograf og videokunstner. Hun er uddannet fra University of London i 2002 og derudover en cand.mamg. i visuel kultur fra Københavns UNiversitet i 2011. Siden 2002 har hun deltage i mange kollektive kunstprojekter og udstillet i blandt andet Danmark, Sverige, England, Spanien og Canada.

Sangen blev øvet inden turen gik mod stranden. Ellen Birgitte Rasmussen spillede fløjte til. Foto: Orla Lund

Oversvømmet af tidevandet

Én af de film der blev vist frem, var en optagelse på cirka 45 minutter, hvor Nanna-Francisca Schottländer lå helt stille i en våddragt på stranden, mens tidevandet skyller ind over hende. Hastigheden i videoen er skruet op, så man kan se, hvordan vandet oversvømmer kunstneren.

I løbet af de 14 dage, opholdet har varet, har de tre kunstnere oplevet Vadehavet og personerne, der bor der. Blandt andet var de en dag på Fanø og mødte to personer, der oplevede stormfloden i 1981.

- Det har været meget spændende at være rundt og opleve så meget af området og møde menneskerne. Det har inspireret os meget, siger Ellen Birgitte Rasmussen.

De første var gået ned til stranden for at stå klar i vandet. Resten fik de sidste instruktioner af Ellen Birgitte Rasmussen inden afgang. Foto: Orla Lund

Sang på stranden

Efter tre kvarter, hvor gæsterne kunne se filmene og høre musikken, blev alle inviteret med til sang og en tur til stranden. Ellen Birgitte Rasmussen havde komponeret musik til Jens Rosendals tekst "Alt er bevægelse", den blev sunget i kanon, mens halvdelen gik den ene vej mod stranden og resten gik en anden vej.

- Og så mødes vi alle på stranden og synger i en eller anden form for kanon ud med vandet, fortalte Ellen Birgitte Rasmussen.

Det var også en ide, som måske skal bruges i det videre arbejde med projektet. Der er endnu ikke fastlagt nogen plan for, hvad der skal offentliggøres hvor og hvornår, men musikken vil Ellen Birgitte Rasmussen gerne opføre ved nogle koncerter.

- Men nu starter udvælgelsen og redigeringen af alt vores materiale, sagde hun.

Ellen Birgitte Rasmussen ledte an med fløjte mens gæsterne sang med på "Alt er bevægelse". Foto: Orla Lund
Ellen Birgitte Rasmussen havde komponeret musikken til Jens Rosendals tekst "Alt er bevægelse". Foto: Orla Lund
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce