Annonce
Kultur

Kunstnerne i 5C har fået frie hænder til at skabe Esbjergs nye kultursted

Emil TK, Aleksander Christensen, René Iversen og Bjarke Mølleskov vil sammen med Alf P. skabe Esbjergs nye kultursted i Smedegade. Foto: Kåre Welinder
Fem kunstnere er rykket ind i to etager i Smedegade, hvor de over de kommende måneder har fået frie hænder af ejeren til at skabe præcis det kultursted, Esbjerg har brug for med graffiti, maleri, tegning, markeder og musik og alle former for kunstnerisk kreativitet.

Esbjerg: Gulvet skal være frit og loftet skal være frit i lokalerne på hjørnet af Smedegade og Skolegade.

Ellers har de fem kunstnere i galleriet, atelieret og det arbejdende værksted 5C fået frie hænder af lokalernes ejer, Jesper Ramskov, til at give den gas med at male, tegne, skrive, spille og alt det ind imellem overalt på de to, rå etager, som kunstnerne har fået stillet til rådighed.

- Vi fik muligheden for tre uger siden, fik stukket nøglerne i hånden og så skulle vi se, hvad kunne gøre.

Aleksander Christensen havde Skærtorsdag første åbningsdag i 5C sammen med Alf P., Emil TK, Bjarke Mølleskov og René Iversen, og udover at udstille og arbejde med deres fem forskellige typer af kunst og streetart, har de også mange idéer til, hvad det kan bruges til udover at være galleri og arbejde værksted.

- Vi vil lave vintagemarked, møbelmarked og marked for ski- og skaterudstyr, og så vil vi se, hvad der ellers byder sig. Og så skal der være koncerter, når vi engang får lov til det igen. Der er mange bands, der nærmest beder os om lov til at få lov at spille hernede, og folk sulter efter at komme ud, siger Aleksander Christensen. Han understreger, at de ikke vil konkurrere med byens spillesteder, men være et sted for den rå undergrundskultur, de mener Esbjerg er ganske fattig på, og de ser 5C som et sted, hvor der kan opstå kultur i inspirerende omgivelser.

Annonce

De tomme gavle

På de få dage i påsken, hvor 5C har været åben, har de fået meget positiv respons for de fede udtryk, publikum mener de fem står for.

- Det er os fem, der er samlet på grund af de forskellige udtryk, vi står for, og de fem personligheder, vi hver især repræsenterer, og en vigtig pointe er, at vi alle er meget inspireret af udtryk fra gaden og fra hele byrummet. Der er så mange tomme gavle i Esbjerg, som det ville være en kæmpedrøm for os at få lov at sætte vores præg på, og vi synes virkelig, der mangler streetart i Esbjerg. Ser man noget her omkring er det ofte lavet af kunstnergrupper fra København eller Aarhus. Aldrig fra Esbjerg, og det vil vi gerne ændre på. Drømmen er at få kunsten ud på gaden, siger Aleksander Christensen.

Annonce

Gratis til rådighed

Når folk fra gaden kigger ned i kunstnernes arbejdende værksted, kan de samtidig se et humoristisk maleri af Mette Frederiksen som Terminator, en særlig penisring-skulptur, der er tegninger, tatoveringer, skulpturer og graffiti, og selv om de udstillede værker primært findes på førstesalen, er alle gæster velkomne til at gå ned i værkstedet og høre mere om kunstnernes tanker bag de mange værker på de to etager.

Jesper Ramskov har foreløbigt stillet 5C gratis til rådighed i tre måneder, og han har blandt andet lånt det ud for at skabe værdi i lokalerne, og fordi han ikke mener der sker meget på kulturområdet i Esbjerg.

Og som Aleksander Christensen formulerer det, så er kultur i Esbjerg sport - og det vil de gerne lave om på.

5C

Efter påsken vil der være faste åbningstider torsdag og fredag fra kl. 16-18 og lørdag fra kl. 10-14. Derudover vil de fem kunstnere være tilstede i værkstedet så ofte som muligt.

Navnet 5C er opstået, fordi busruten 5C holder på gaden udenfor, og for ikke at have et navn, hvor ordet Galleri indgår. Derudover står det for, at de er 5 kunstnere, og C kan både stå for Culture og det, at man kan opleve og C kunsten i 5C.

Blandt de fem kunstnere i 5C arbejder Alf P. med plakat og collage inspireret fra Hamborg og Berlin. Emil TK er tatovør og arbejder med graffiti, Bjarke Mølleskov er tegner, René Iversen arbejder med skulptur og malerier mens Aleksander Christensen arbejder med pap og plexiglas.

Der er mange forskellige typer af kunst på Esbjergs nye kultursted, 5C i Smedegade. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce