Annonce
Varde

Kunstværk af dåser, glas og plastik skal sætte fokus på et stigende problem

Billedkunstneren Lene Søndergaard vil sammen med gæster på stranden i Vejers og en række gæstekunstnere skabe et værk udelukkende ved brug af marint affald. Foto: Line Guldager Hansen
På Vejers Strand skal et kunstværk af affald fra stranden skabe blikfang og dialog om, hvordan vi hver især kan bidrage til en renere kystlinje.

Vejers: Plastik, dåser, flasker, emballage og rester af fiskeline. Alt sammen er det fundet på stranden i Vejers, men i stedet for at forårsage skade på menneskefødder og dyrepoter bliver det nu til kunst.

Fra 17. til 24. juli i tidsrummet fra klokken 13-15 kan alle være med til at bygge et kunstværk af marint affald på Vejers Strand. Eventen skal være med til at skabe fokus på det stadigt stigende problem med affald på de danske strande, fortæller Gitte Røn Dalsgaard, som er turisme- og eventkoordinator hos Varde Kommune:

- Ved at synliggøre mængden af havaffald i et stort kunstværk, der udvikler sig fra dag til dag, skaber vi fokus på udfordringerne i Naturpark Vesterhavet og belastningen på miljøet for både havdyr, planter og mennesker.

Annonce

En fælles løsning

Varde Kommune oplevede fra 2019 til 2020 en stigning på næsten 25 procent i mandetimer brugt på at holde kommunens strande rene. Det blev til knap 700 timer og 138 tons marint affald i 2020.

Alt affald, som skal bruges til kunstværkerne, er blevet samlet på stranden i løbet af de seneste måneder af Vej og Park i Varde Kommune. Foto: Line Guldager Hansen

- Et event som det på Vejers Strand skaber blikfang og derfor opmærksomhed, og det kan sætte fokus på, at kommunerne og samfundet har en udfordring med forurening med affald i havene, og at vi alle skal bidrage til løsningerne. Ved at kigge på kunsten, kan vi se genstandene og tage en snak om, hvor de stammer fra, og hvilke ting vi hver især kan gøre i vores daglige liv for ikke at bidrage til forureningen, siger Ryan Metcalfe fra Kommunernes Internationale Miljøorganisation - Kimo.

Kunst af affald

Eventet på Vejers Strand er arrangeret i et samarbejde mellem Varde Kommune og Naturpark Vesterhavet.

Billedkunstneren Lene Søndergaard er til stede alle dage, og hun vil sammen med strandens gæster og en række gæstekunstnere skabe et værk udelukkende ved brug af marint affald.

Ugens gæstekunstnere er Bjørn Thomsen fra Varde, Lause Søgaard fra Varde, Henriette Bjerreskov fra Esbjerg, Kirsten Skov Bjerre fra Højer og Rune Rotevatn fra Højer.

Ugen sluttes af med finissage lørdag 27. juli kl 14.

Kunstværket på Vejers Strand er et ud af mange gode initiativer, som i øjeblikket hjælper kommunerne med at holde strandene rene.

Flere kommuner langs vestkysten har stillet pallekasser op, hvor strandgæster kan aflevere opskyllet affald. Organisationer såsom Strandet i Thy, OmHu i Hvide Sande og Race for Oceans afholder også events og strandrensninger.

- De spreder budskabet for at få flere til at interessere sig og hjælpe med oprydning, men også for at lægge pres på for at få stoppet de steder, hvor affald slipper ud i havet, siger Ryan Metcalfe.

Annonce
Varde For abonnenter

Simon Emil Ammitzbøll-Bille og hundredvis af andre børnefamilier holder sommerferie på Sportellet her

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Ejere af brændt familievirksomhed: - Vi er fuldstændig i chok

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

Haderslev

Sigtede for Damgade-drab skal forblive varetægtsfængslede

Erhverv

Længe ventet: Ribe får sin første sushi-restaurant

Kolding For abonnenter

Sommerserie: Benny Dall drømmer om Cuba, er vild med russisk 70'er-film og ser op til amerikansk forretningsmand

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Varde

Hærværksfolk på spil igen: Flere bilejere har fået dæk punkteret

EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Aabenraa

Taxaselskab får skarp kritik: Beskyldt for med vilje at glemme kunder ved grænsen

Billund

Alvorlig ulykke spærrer Bredsten Landevej i flere timer

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Esbjerg

Gæsterne går forgæves: Fanøs restauranter mangler personale

Annonce