x
Annonce
Kolding

Kunstværk i fare for skrotning: Nu er det reddet af 300.000 støttekroner

- Vi har udelukkende et ønske om, at værket kommer "ud og arbejder". Ingen har jo glæde af, at det står og kukkelurer på et lager i Dalby, har Rikke Winther Revsholm tidligere fortalt avisen. Hun er leder af kulturforvaltningen. Foto: Statens Kunstfond
Med 300.000 kroner i støtte er der håb om, at lysskulpturen fra Koldings gamle bibliotek alligevel kan reddes. Det var ellers i risiko for at blive skrottet, fordi ingen havde interesse i at betale for restaureringen af værket.

Kolding: Nu er der håb om, at den unikke lysskulptur fra det gamle bibliotek i Kolding alligevel overlever. Legatudvalget under Statens Kunstfond har netop besluttet, at man vil støtte renoveringen af lysskulpturen med 300.000 kroner.

Med de mange støttekroner i ryggen vil kulturforvaltningen nu gå på fornyet jagt efter nogen, som har lyst til at overtage værket, som har stået på et kommunalt lager i årevis.

Lysskulpturen blev i sin tid skabt af billedkunstneren William Soya specielt til det gamle bibliotek i Fredericiagade, men det blev taget ned og puttet på lager, da Kolding Bibliotek blev flyttet til Banegårdspladsen, og Mungo Park indrettede teater i bygningen i stedet.

- I legatudvalget tænker vi, at der er tale om et hovedværk. Det er lavet i 1970’erne, men man tænker: Hold da ferie, hvor det stadig virker. Her er virkelig tale om en kunstner, der har forstået at lege med lyset og skabt et værk, som giver kraft til det lokale, det hænger i. Det er et monumentalt værk, siger billedkunstner Søren Taaning, der er formand for Legatudvalget for Billedkunst.

Han er egentlig forbavset over, at værket har fået lov at stå i en kælder i ti år.

- For der er mange offentlige byggerier, hvor man bruger mange penge på at skabe steder, der er rare at være, og her er et værk, som virkelig kan gøre det godt i et stort rum.

Annonce

Lyssskulpturen

Skulpturen består af 48 firkantede stålrør af ca. 60x60 cm. og med varierende dybde fra 50-175 cm. med skråt afskårne kanter og samlet, så der er de størst mulige refleksionsflader i forhold til indkigget. Alle rør er malet indvendigt og poleret udvendigt, så der opstår spejlinger.Lysinstallationen er lavet specifikt til loftet i det tidligere bibliotek.

Værket er støttet af Statens Kunstfond, som har oplyst, at Kolding Kommune har bemyndigelse til at afgøre, hvad der skal ske med værket.

William Soya (1927-1994), dansk billedkunstner, autodidakt.

En ny situation

Gennem årene er blandt andet kommunens skoler og kulturinstitutioner blevet tilbudt at overtage lysskulpturen, men hidtil er det blevet et nej hver gang. Det samme gjaldt, da kommunen først på året gik offentligt ud og efterlyste aftagere af værket. Selv om flere viste interesse, endte det med et nej i alle tilfælde. Afslagene bunder i, at der er store udgifter til restaurering og installation af værket.

På et tidspunkt meldte Kolding Kommune ud, at uden en modtager ville konsekvensen blive, at man var nødt til helt at skrotte værket. Men med støtten på 300.000 kroner til restaureringen håber kulturforvaltningen, at der nu vil være interesse for at overtage lysskulpturen.

- Vi er rigtig glade for tilskuddet. Det skaber en helt ny situation, siger Jon Noe, der er kulturkonsulent i kulturforvaltningen.

To tons kunst

Han fortæller, at nu vil forvaltningen forberede et offentlig udbud af værket. Med værket vil følge de 300.000 kroner, som ifølge konserveringværkstedet i Vejle er nødvendige for at restaurere lysskulpturen.

- Når vi forhåbentlig har fået svar fra interesserede modtagere, vil vi nedsætte et bedømmelsesudvalg, som skal vurdere, hvor værket bedst kommer til sin ret, siger Jon Noe.

Her vil man blandt andet tage hensyn til, hvor værket bliver oplevet af flest i hverdagen, og der er også håb om, at værket fortsat kan blive indenfor kommunegrænsen.

- Værket blev jo skabt til Kolding Bibliotek, og det skete i sin tid også med støtte fra Statens Kunstfond, så en placering i Kolding er en vigtig del af værkets historie, siger Jon Noe.

Selv om der nu er bevilget 300.000 kroner til at restaurere værket, så er alle økonomiske forhindreringer ikke ryddet af vejen i forhold til finde en modtager.

- Det er immervæk et værk, der vejer to tons og måler 1,75 meter på det højeste sted, så det vil stadig koste nogle penge for en modtager at få det installeret, siger Jon Noe.

Sådan så værket ud, da det hang på det gamle bibliotek. Da det flyttede, blev værket taget ned og sat på depot. Foto: Statens Kunstfond
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Vis noget trailer-tålmodighed

Det er fornuftigt, at Kommunernes Landsforening nu anbefaler, at landets genbrugspladser åbner tirsdag. Det må kunne lade sig gøre uden, at borgere og medarbejdere kommer i nærkontakt med hinanden og coronavirus. Især hvis vi som borgere opfører os fornuftigt. Det har det desværre skortet på i den seneste tid. Nogle har puttet haveaffald i containere til genbrugstøj. Andre har forsøgt at trænge ind på genbrugspladserne, siden de blev lukket 11. marts. I Haderslev vil man derfor lade det kommunale beredskab være en slags vagtværn, der skal holde ro og orden ved genbrugspladserne. Det lyder som en dårlig vittighed, men der er hos kommunen en reel frygt for, at borgerne ikke af sig selv vil følge anvisningerne og for eksempel holde behørig afstand til hinanden. Selvfølgelig kan det være frustrerende ikke at kunne komme af med sit haveaffald, gamle møbler og hvad vi ellers kører på genbrugspladsen med. Især på denne tid af året, da det er højtid for årets første oprydning i hus og have. Men de frustrationer må aldrig gå ud over sagesløse kommunale medarbejdere. Lukninger og genåbninger af genbrugspladserne skal helst være en landsdækkende beslutning, hvis man ikke skal risikere, at folk begynder at krydse kommunegrænser for at finde en åben plads. Men når nu de fleste genbrugspladser bliver tilgængelige på tirsdag, er det ikke en pligt, at man bruger dem fra dag 1. I mange husstande kan man sagtens vente én eller flere uger med at komme afsted. Hvis det er strengt nødvendigt, så vis noget trailer-tålmodighed, om man så må sige. Det er vigtigt at blive i sin bil så meget som muligt, mens man holder i en formentlig lang kø uden for genbrugspladsen. Det kan komme til at tage meget længere tid end normalt at komme af med affaldet, når der kun må være ti personer ad gangen på en genbrugsplads - inklusive personalet. Danskerne har indtil nu generelt været gode til at vise samfundssind. Lad også det samfundssind komme til udtryk ved og på genbrugspladserne.

Erhverv 112

40 ansatte har fået en fyreseddel hos specialist i butiksinventar: Alle ansatte går ned i løn

Annonce