Annonce
Kolding

Kunstværk i fare for skrotning: Nu er det reddet af 300.000 støttekroner

- Vi har udelukkende et ønske om, at værket kommer "ud og arbejder". Ingen har jo glæde af, at det står og kukkelurer på et lager i Dalby, har Rikke Winther Revsholm tidligere fortalt avisen. Hun er leder af kulturforvaltningen. Foto: Statens Kunstfond
Med 300.000 kroner i støtte er der håb om, at lysskulpturen fra Koldings gamle bibliotek alligevel kan reddes. Det var ellers i risiko for at blive skrottet, fordi ingen havde interesse i at betale for restaureringen af værket.
Annonce

Kolding: Nu er der håb om, at den unikke lysskulptur fra det gamle bibliotek i Kolding alligevel overlever. Legatudvalget under Statens Kunstfond har netop besluttet, at man vil støtte renoveringen af lysskulpturen med 300.000 kroner.

Med de mange støttekroner i ryggen vil kulturforvaltningen nu gå på fornyet jagt efter nogen, som har lyst til at overtage værket, som har stået på et kommunalt lager i årevis.

Lysskulpturen blev i sin tid skabt af billedkunstneren William Soya specielt til det gamle bibliotek i Fredericiagade, men det blev taget ned og puttet på lager, da Kolding Bibliotek blev flyttet til Banegårdspladsen, og Mungo Park indrettede teater i bygningen i stedet.

- I legatudvalget tænker vi, at der er tale om et hovedværk. Det er lavet i 1970’erne, men man tænker: Hold da ferie, hvor det stadig virker. Her er virkelig tale om en kunstner, der har forstået at lege med lyset og skabt et værk, som giver kraft til det lokale, det hænger i. Det er et monumentalt værk, siger billedkunstner Søren Taaning, der er formand for Legatudvalget for Billedkunst.

Han er egentlig forbavset over, at værket har fået lov at stå i en kælder i ti år.

- For der er mange offentlige byggerier, hvor man bruger mange penge på at skabe steder, der er rare at være, og her er et værk, som virkelig kan gøre det godt i et stort rum.

Lyssskulpturen

Skulpturen består af 48 firkantede stålrør af ca. 60x60 cm. og med varierende dybde fra 50-175 cm. med skråt afskårne kanter og samlet, så der er de størst mulige refleksionsflader i forhold til indkigget. Alle rør er malet indvendigt og poleret udvendigt, så der opstår spejlinger.Lysinstallationen er lavet specifikt til loftet i det tidligere bibliotek.

Værket er støttet af Statens Kunstfond, som har oplyst, at Kolding Kommune har bemyndigelse til at afgøre, hvad der skal ske med værket.

William Soya (1927-1994), dansk billedkunstner, autodidakt.

Annonce

En ny situation

Gennem årene er blandt andet kommunens skoler og kulturinstitutioner blevet tilbudt at overtage lysskulpturen, men hidtil er det blevet et nej hver gang. Det samme gjaldt, da kommunen først på året gik offentligt ud og efterlyste aftagere af værket. Selv om flere viste interesse, endte det med et nej i alle tilfælde. Afslagene bunder i, at der er store udgifter til restaurering og installation af værket.

På et tidspunkt meldte Kolding Kommune ud, at uden en modtager ville konsekvensen blive, at man var nødt til helt at skrotte værket. Men med støtten på 300.000 kroner til restaureringen håber kulturforvaltningen, at der nu vil være interesse for at overtage lysskulpturen.

- Vi er rigtig glade for tilskuddet. Det skaber en helt ny situation, siger Jon Noe, der er kulturkonsulent i kulturforvaltningen.

Annonce

To tons kunst

Han fortæller, at nu vil forvaltningen forberede et offentlig udbud af værket. Med værket vil følge de 300.000 kroner, som ifølge konserveringværkstedet i Vejle er nødvendige for at restaurere lysskulpturen.

- Når vi forhåbentlig har fået svar fra interesserede modtagere, vil vi nedsætte et bedømmelsesudvalg, som skal vurdere, hvor værket bedst kommer til sin ret, siger Jon Noe.

Her vil man blandt andet tage hensyn til, hvor værket bliver oplevet af flest i hverdagen, og der er også håb om, at værket fortsat kan blive indenfor kommunegrænsen.

- Værket blev jo skabt til Kolding Bibliotek, og det skete i sin tid også med støtte fra Statens Kunstfond, så en placering i Kolding er en vigtig del af værkets historie, siger Jon Noe.

Selv om der nu er bevilget 300.000 kroner til at restaurere værket, så er alle økonomiske forhindreringer ikke ryddet af vejen i forhold til finde en modtager.

- Det er immervæk et værk, der vejer to tons og måler 1,75 meter på det højeste sted, så det vil stadig koste nogle penge for en modtager at få det installeret, siger Jon Noe.

Sådan så værket ud, da det hang på det gamle bibliotek. Da det flyttede, blev værket taget ned og sat på depot. Foto: Statens Kunstfond
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os nu få den cykelbro

Annonce