Annonce
Aabenraa

Kunstværk i rødt og blåt vækker følelser

Her på kommunens depot skal telemuren ikke blive ved med at stå. Så meget var der enighed om på borgermødet torsdag aften. Foto: Claus Thorsted.
Engagementet fejlede ikke noget hos de kunstinteresserede borgere, der torsdag drøftede Telemurens kommende placering. Nu er det op til kultur- og fritidsudvalget at finde den endelige løsning.

AABENRAA: Donald Trump ønsker sig en mur - Aabenraa har allerede en, og den er ovenikøbet flot at se på.

Men der er mange meninger om, hvor muren skal stå: Markedspladsen, Politigården, ved kanonbatteriet, ved et kommende kunstmuseum, ved grænsen i Kruså eller et helt andet sted.

Den svenske kunstner Ulla Viottis værk, Telemuren, der blev fjernet fra sin oprindelige placering ved H.P. Hanssensgade tilbage i 2007, var emnet for et borgermøde på det gamle rådhus torsdag aften. Her fik kommunens kunstinteresserede borgere lejlighed til at lufte deres ideer til, hvor Telemuren kan genplaceres.

Nu er der nemlig penge på kontoen til en genplacering, og kommunens kultur- og fritidsudvalg ville gerne have gode indspark, inden beslutningen træffes.

- Jeg forestiller mig, at vi i aften laver en lav indflyvning på projektet om telemuren, sagde udvalgets formand, Lars Kristensen, da han bød velkommen.

Annonce

900.000 kroner til muren

Aabenraa Kommune har i 2020 ikke mindre end 900.000 kroner afsat til at få genplaceret Telemuren et velegnet sted. Spørgsmålet er så, hvilket sted, der er mest velegnet.

Omkring 30 kulturinteresserede borgere mødte op i den gamle byrådssal torsdag aften for at lufte deres ideer overfor politikerne.

I byens midte

Politikerne fik ikke noget entydigt svar med hjem, men ét står dog fast. Den foreløbige beslutning om at placere telemuren ved Arena Aabenraa, var der ikke opbakning til.

- Jeg kan fornemme, at man er gået væk fra tanken om at placere telemuren ved arenaen, så det går i den rigtige retning, konstaterede Holger Jacobsen, der arbejder som guide på rundvisninger i Aabenraa.

- Det er rart at have noget at kunne henvise turisterne til. Telemuren er et godt håndværkerkunstværk, som er rart at røde ved og som man kan sidde på. Det er vigtigt at det bliver synligt og tilgængeligt og ikke puttet væk ved arenaen, fastslog han.

Holger Jacobsen så gerne, at Telemuren bliver opsat på Markedspladsen, som i forvejen står overfor at skulle renoveres.

Borgmester Thomas Andresen gjorde dog opmærksom på, at der allerede ligger et færdigt projekt for Markedspladsen, som snart skal føres ud i livet.

- Det ville være spild af penge, hvis vi skulle til at begynde helt forfra med Markedspladsen, pointerede han.

Kruså og kanonbatteri

En af Aabenraas ildsjæle, Gunnar Pedersen, så helst, at Telemuren kommer til at stå i forbindelse med et kommende nyt kunstmuseum i Aabenraa. Men da sådan et museum måske har lidt lange udsigter, var han ikke afvisende overfor tanken om at placere muren ved kanonbatteriet overfor rådhuset i Aabenraa.

- Jeg har gode forbindelser til kanonlauget, så vi laver en salut, når Telemuren kommer, lovede han.

Ideen har været luftet før og bakkes blandt andet op at Erik Skifter Andersen og af borgmester Thomas Andresen.

Han ville vide, om man eventuelt kan dele muren i to og placerede dem lidt forskudt for hinanden.

- Et kunstværk skal ikke deles af praktiske grunde, indvendte Holger Jacobsen.

Frank Kristensen foreslog, at Telemuren placeres ved indkørslen til kommunen fra Tyskland - det vil sige ved grænseovergangen i Kruså. Han mente, at muren ikke nødvendigvis behøver at stå i Aabenraa by.

- Vi har i udvalget drøftet placeringer ude i de små byer, men vi har fået oplyst, at det ønsker kunstneren ikke, sagde Signe Bekker Dhiman, der er medlem af kultur- og fritidsudvalget.

Efter at mødeleder Lars Kristensen havde sagt pænt farvel og tak til de fremmødte, var der lejlighed til at blive i den smukke gamle byrådssal og sludre videre - og der var meninger nok at lufte.

Kirsten Bengtson, formand for Aabenraa Kunst- og Musikforening, kunne fortælle, hvordan det gik til, da telemuren blev fjernet fra sin oprindelige plads. Foto: Bente Staugaard.
Holger Jacobsen (til venstre), der blandt andet er guide i Aabenraa, vil gerne kunne vise telemuren frem for turisterne - for eksempel på Markedspladsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Se de nyeste tal: 77 indlagte corona-patienter i Region Syddanmark

Danmark

Live: Nu har 179 personer med coronavirus mistet livet i Danmark

Esbjerg

Esbjerg løber sammen og hver for sig

Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce