Annonce
Sønderborg

Kunstværk med 10.000 Petersen Tegl-sten indviet i Sverige

Kunstværket står i en svensk skulpturpark i Skåne. Foto: Kivik Art Centre
Der var stor interesse, da kunstværket "Bibliotheca - arkeologisk bibliotek" med teglsten fra Petersen Tegl blev indviet i Sverige i weekenden.

Egernsund/Sverige: Der var fyldt på plænen foran kunstværket "Bibliotheca - arkeologisk bibliotek", da det blev indviet i weekenden i den svenske skulpturpark Kivik Art Centre i Skåne. Petersen Tegl ved Nybøl Nor har doneret teglsten til en værdi af 120.000 kroner til kunstværket.

Det er en af Sveriges største teglværkskunstnere Ulla Viotti, som har lavet kunstværket. Hun har siden begyndelsen af 90'erne brugt Petersen Tegl som arbejdsplads i perioder. Derfor har teglværket doneret 10.000 teglsten til hendes nyeste værk.

– Konstruktioner af lignende karakter, cirkelformede teglværk med arkaisk karakter, er blevet en del af mit kendetegn. Alle har de det til fælles, at de har et hemmelighedsfuldt træk, noget som giver en poetisk dimension till værket, siger Ulla Viotti.

Kunstværket er cirkelformet på seks meter i diameter og 2,4 meter i højden. Det er bygget op af 10.000 sorte teglsten. En del af stenene er håndlavede og formet som bøger, hvor Ulla Viotti har påtrykt navne på skånske forfatter på bogryggen. Værket har en smal indgang til "Litteraturens Hemmeligheder", hvor man på de indre vægge kan se hylder med teglbøger.

Værket har i alt kostet 2,1 million svenske kroner, som parken har skaffet via donationer. Petersen Tegl er hovedsponsor på kunstværket.

Parken, som er en blanding af kunst, arkitekttur og natur, er åben frem til den 31. august. Parken ligger i byen Kivik i Skåne på østkysten.

Annonce
Mange mennesker var mødt op til indvielsen i weekenden. Foto: Kivik Art Centre
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce