Annonce
Udland

Tyrkiet og Rusland aftaler fælles patruljer i det nordlige Syrien

Alexey Druzhinin/Ritzau Scanpix
Efter møde med Putin erklærer Tyrkiets præsident sig villig til at forlænge våbenhvile i sikker zone i Syrien.

Tyrkiet og Rusland har tirsdag under et møde i den russiske by Sotji aftalt, at de skal gennemføre fælles patruljer i et bælte ved grænsen i det nordøstlige Syrien.

Det oplyser udenrigsminister Sergej Lavrov efter mødet mellem præsident Vladimir Putin og den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Samtidig har Tyrkiet givet tilsagn om at forlænge sin våbenhvile i den såkaldte sikre zone i det nordøstlige Syrien. Den kurdiske milits YPG har yderligere 150 timer til at rømme området. Det svarer til lidt over seks dage.

Men kurderne har tirsdag fortalt USA, at YPG allerede har forladt området.

Det oplyser en amerikansk embedsmand ifølge AFP.

Redur Kalil, der repræsenterer kurderne i det nordøstlige Syrien, siger, at kurderne fuldt ud har levet op til aftalen om våbenhvile, som USA og Tyrkiet blev enige om at sætte i værk i sidste uge.

Den ville formelt udløbe tirsdag aften.

- Vi har fuldt ud overholdt betingelserne for våbenhvileaftalen. Vi har trukket alle vore militær- og sikkerhedsstyrker væk fra området, hvor der er militære operationer. Lige fra Ras al-Ain i øst til Tell Abyad i vest, siger han.

Zonen er et bælte langs Syriens nordøstlige grænse, som Tyrkiet vil gøre til et sikkert område.

Beskeden om, at Rusland og Tyrkiet i fællesskab vil patruljere i zonen i det nordøstlige Syrien, kommer næsten samtidig med, at den tyske forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer, har foreslået, at Europa stiller med en militær styrke til at overvåge den sikre zone.

Den tyrkiske hær krydsede for lidt over to uger siden ind i Syrien, for at drive YPG tilbage. Tyrkiet omtaler kurderne som terrorister.

YPG og den lokale kurdiske ledelse i det nordøstlige Syrien har været USA's allierede i kampen mod Islamisk Stat og det selvudråbte kalifat i Syrien og Irak.

Præsident Donald Trump gav alliancen et banesår, da han tidligere på måneden meddelte, at en amerikansk styrke på mindre end 2000 soldater ville blive trukket ud af det nordøstlige Syrien.

Styrken havde samarbejdet med YPG i kampen mod Islamisk Stat.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce