Annonce
Udland

Kurdisk styrke godtager våbenhvile

Bakr Alkasem/Ritzau Scanpix
USA skal hjælpe med at garantere, at fordrevne kan vende hjem, siger SDF-leder, der vil respektere våbenhvile.

De kurdiskledede Syriske Demokratiske Styrker, SDF, accepterer våbenhvileaftalen for det nordøstlige Syrien, som USA har indgået med Tyrkiet.

SDF vil gøre, hvad der er nødvendigt, for at få aftalen til at fungere, siger SDF-kommandant Mazloum Kobani til tv-stationen Ronahi torsdag aften.

- Vi er klar til at respektere våbenhvilen, siger SDF-lederen, der også går under navnet Mazloum Abdi, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han tilføjer, at våbenhvileaftalen "kun er begyndelsen", og at den vil åbne for, at nogle af de hundredtusinder, der er flygtet fra deres hjem, kan vende tilbage.

Han opfordrer samtidig USA til at være med til at garantere, at de fordrevne kan vende hjem, og ikke mindst sikre, at regionen ikke undergår en "demografisk forandring", siger han ifølge AFP.

Ifølge SDF-lederen gælder aftalen strækningen mellem byerne Ras al-Ain og Tell Abyad, der ligger langs med grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

- Vi har ikke drøftet skæbnen for andre områder, siger han med henvisning til dele af det nordøstlige Syrien, hvor Tyrkiet ønsker at oprette en såkaldt sikkerhedszone.

Han nævner umiddelbart ikke noget om tilbagetrækning af kurdiske styrker og våben, som er en af Tyrkiets betingelser for at undlade at genoptage offensiven, når de fem døgns våbenhvile udløber.

Fra syrisk side har der sent torsdag aften endnu ikke været en officiel reaktion på våbenhvileaftalen.

Men en højtstående rådgiver for Syriens præsident, Bashar al-Assad, betegner aftalen som "vag".

Rådgiveren, Bouthaina Shaaban, siger til tv-stationen al-Mayadeen, at regeringen i Damaskus "ikke kan acceptere" endnu et irakisk Kurdistan i Syrien.

Hun tilføjer, at der er taget "vigtige skridt" med aftalen, men erkender, at alle problemer ikke kan løses på én gang.

FN's generalsekretær, António Guterres, byder ethvert tiltag velkommen, hvis det kan være med til at dæmpe den alvorlige situation og beskytte civilbefolkningen i det nordøstlige Syrien, siger han torsdag aften via sin talsmand.

- Generalsekretæren erkender, at der stadig er lang vej til en effektiv løsning på krisen i Syrien, siger talsmanden, Farhan Haq.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce