Annonce
Esbjerg

Anders Aggers dobbeltgænger brygger øl: Han hedder Kurt og satser stort på økologisk bryghus i restaurantens gamle grovkøkken

Kurt Schmidt tjekker den økologiske malt, inden den hældes i maltmøllen og bliver til Fanø Øko Øl. Foto: Lars Stokbro
Kurt Schmidt og Restaurant Aroma sender eget øl fra mikrobryggeris lagertanke direkte ud i gæsternes glas. Mens man spiser og drikker, kan man følge brygningen og se, hvordan den friske Sommer Hvede og Pale Ale fra Fanø Øko Øl bliver til.

Fanø: Fanø Øko Øl løber nu fra de isvandskølede tanke i bryggeriet og direkte til baren hos Restaurant Aroma  på Fanø. Få sekunder senere står den superlokalt bryggede fadøl på gæsternes bord på terrassen eller i spisestuen i den gamle skipperbygning hos kok, restauratør - og nu ølbrygger - Kurt Schmidt.

Manden med det brede grin farer syngende gennem restauranten, som han har gjort i 17 år - mange af årene med dygtige italienere ansat i køkkenet og restauranten på hjørnet af Hovedgaden og Grønnegade i Nordby.

Og ja, han har hørt det før - at han ligner ham Anders Agger. Og ja, han bliver i godt humør, når han finder på noget nyt til de lokale gæster, til dem fra Esbjerg og til de mange i sommerhusene.

Annonce
Begejstringen stråler ud af Kurt, når han fortæller kunderne om sit nyeste påhit: Et økologisk mikrobryggeri placeret ved Restaurant Aromas terrasse og Hovedgaden i Nordby, så gæster og forbipasserende får et kig til ølbryggerens værksted. Foto: Lars Stokbro

Men i år - den 18. sæson - er noget helt særligt. Kurt Schmidt har ombygge en sidebygning til økologisk hjemmebryggeri. Og lyder det af billigt hjemmebryg og tre ugers øl på et lille bryggersæt til hobbybrug med alt for meget skum på øllet, så tro om igen.

Den grundige kok går all-in med tre isafkølede lagertanke, bryggeanlæg, køleanlæg og en pipeline direkte fra bryggeriet til restauranten - samt et tappe- og kapselanlæg.

Og så snakker vi ikke et hurtigt træk på børnenes opsparing, men en pænt stor investering  - og utallige timers arbejde under corona-nedlukningen.

Øl direkte fra tanken til gæstens glas

- Alt, hvad vi serverer, skal være så økologisk som muligt - både den importerede vin og den lokale mad - og nu vores nye øl. Jeg kan ikke få lokalt brygget økologisk øl, så i oktober under coronaen kom tanken om at brygge selv, og nu har jeg ombygget grovkøkkenet og lageret i sidebygningen, så vi kan lave vores eget økologiske øl.

Og øllet strømmer lige fra lagertanken til gæsternes glas.

Men ølbrygning - måtte Kurt erkende - var ikke hans spidskompetence, så han fik mejeriingeniør Kaj Holm Jensen med som konsulent på projektet: - Uden ham havde jeg lavet 30 fejl, inden jeg var kommet i gang, erkender han.

- Hele november gik med at renovere lokalerne; det meste gjorde jeg selv, så coronatiden blev udnyttet. Investeringen i udstyret til bryggeriet er en stor, men langsigtet investering, fortæller Kurt Schmidt.

Der brygges små bryg, så der kan laves sæsonbryg og eksperimenteres. Men to Fanø Øko Øl er på plads: En frisk Sommer Hvede og en lidt mere sammensat Pale Ale. Foto: Lars Stokbro

Ideen er, at han kan brygge i vinterhalvåret, hvor der ikke er så travlt i restauranten. Han håber så også, at de varierende økologiske øl kan være med til at skabe interesse hos de spisende gæster i ydersæsonerne.

Godkendelsen som statskontrolleret økologisk ølbrygger kom for en uges tid siden efter mange formaliter, kontrolbesøg og tilladelser.

Annonce

Den store maskinpark

Bryggeriet består af tre gæringstanke på hver 625 liter, tre lagertanke på hver 1150 liter og det mindste professionelle bryggeanlæg på 235 liter. Kurts idé er at eksperimentere med små bryg og tappe 400 flasker ad gangen, mens resten sælges via fadøl-anlægget i restauranten.

To øl er faste på repertoiret fra starten: Fanø Sommer Hvede er en mad- og terrasse-øl, der er lige til at drikke.

- Det er en frisk, sprød sommerhvede-øl, fortæller ham om den lyse og lidt uklare øl.

Fanø Øko Øl Pale Ale er en lidt fyldigere, gylden øl, som også er frisk, men med en let bitterhed.

Lagertankene og pipelinen ind til tappeanlæg og til restaurantens fadølshaner køles med isvand, så den optimale temperatur holdes hele vejen. Foto: Lars Stokbro

- Jeg går efter min egen personlige smag. Ikke for at virke arrogant, men det er vigtigt, at jeg  selv kan være tilfreds med det, jeg laver, siger Kurt Schmidt, der i løbet af sine 17 år med Aroma har fundet på mange nye ideer, smage og retter.

- Hvis det ikke falder i gæstens smag, så tager jeg det selvfølgelig væk igen. Vi skal jo også sælge og lytte på gæsterne.

Kurt har altid haft lysten til at skabe og kreere ting.

- Med øllet vil jeg lave mit eget produkt, så jeg ved, hvad der er i øllet. For eksempel desinficerer vi ikke tankene med kemikalier, men skolder dem, så de er rene, før der kommer øl i lagertankene.

Kokken og ølbryggeren vil ikke gå de store på øen eller fastlandet i bedene.

- Jeg holder mit øl her i huset, så jeg skal ikke konkurrere med Fanø eller Ribe Bryghus.

Annonce

Et rødt Ø er ikke et rødt Ø

Gæsterne i restauranten kan dog købe et par flasker af Kurts øl med hjem, når tappe- og kapselanlægget kører. I sidste uge var de karakteristiske flasker dog ikke kommet i hus, og Fanø Øko Øls etiket manglende det helt rigtige autoriserede Ø-mærke for økologi. Her nytter det ikke med et gement rødt Ø, hvis reglerne skal overholdes - og det skal de, når vi snakker økologi.

Med det udseende må Kurt Schmidt tage lidt gas om Anders Agger - men faktisk er det Anne Andemad (Hjernøe), der har været gæst i restauranten. Foto: Lars Stokbro

- Jeg håber, at de økologiske øl kan skabe en ekstra oplevelse for gæsterne, når de fra terrassen og Hovedgaden kan se ind i det åbne bryggeri med flaskeri, maltrum, lagertanke og brygrum på samme måde, som vi har det åbne køkken i restauranten.

Der er nemlig intet gemt hos Kurt, og han vil da også brygge, mens der er gæster på terrassen, når der er tid til det.

Med investeringen i bryggeriet har han ikke tænkt på økonomi, men mere på hvad han skal lave om ti år.

fanø Øko Øl

- Vi har solgt rigtig meget vin, og det fortsætter vi med. Men jeg vil gerne ende med 50-50 på vin og øl - og kun vores eget øl. Vi vil skille os lidt ud. Hvis alle gør det samme, så bliver det småkedeligt, mener han.

Annonce

Følelsesmæssig investering

- Det her er en følelsesmæssig, langsigtet investering til gavn for mig og for Fanø – min økologiske øl bliver unik og specielt for Fanø.

- Jeg er glad for, at vi nu er kommet i gang med salget af øl. Det er en vital investering, og vi har lavet to produkter, jeg er stolte af. Jeg har brugt mange, mange kræfter på det her i corona-tiden, og jeg kan se, at det er et sundt produkt, det kan udvide sæsonen, selv om det jo ikke er uden risiko.

- Men nu er al fokus på at producere og brygge uden at tænke økonomi. Det er følelser og lyst nu, siger Kurt Schmidt.

Fanø Øko Øl

Pris for de økologiske øl:

0,25 liter: 35 kroner
0,5 liter: 55 kroner

Kurt Schmidt har drevet ejet Restaurant Aroma i 17 år og har i 15 år importeret biodynamiske italienske vine

Han er udlært kok, har arbejdet som skilærer i Alperne i Østrig, hvor hans interesse for kaffe, vin og delikatesser blev vakt.

Som yngre arbejdede han som kok i Danmark om sommeren og om vinteren som skilærer og barchef i Østrig.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Restauranter: Drikkepenge...? Dem deles vi da om

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Blæst og regn stopper ikke en pælesidder: Tre kæmper om 20.000 kroner og det får arrangør til at overveje reglerne

Kolding For abonnenter

Ungt par sælger lejligheden på Frederiksberg og flytter ind i gammelt elektricitetsværk i Sydjylland: - Vi går og niver os i armen

Sydjylland For abonnenter

Blodigt drab i Sønderborg: Offeret rev hår ud af drabsmandens hoved

Varde For abonnenter

Mette er nybagt mor – men det er lige før, kæmpehunden Baby betyder mere

Sydjylland For abonnenter

Ansatte og pårørende råbte op om patientsvigt: Nu retter styrelse mindre kritik af behandlingen på kaosramt psykiatriafdeling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Målscorer: Hyballa solgte projektet til mig

Esbjerg

Vi tog pulsen før EfB-kampen: Fansene er delt i to lejre efter EfB-balladen

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Varde

Jeg får hug: De unge udskammes og dømmes over en kam

Vejen For abonnenter

Den knaldrøde socialdemokrat: Jeg er til politik i øjenhøjde

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Energien var større end kvaliteten

Annonce