Annonce
Regionalt

Kurven er knækket trods coronakrise: Ledigheden falder fortsat i landsdelen

Ledigheden er langtsomt men stabilt på vej ned, efter at coronakrisen i foråret sendte mange ud i arbejdsløsheden. PR-foto.
Kurven for ledige går fortsat i den rigtige retning, efter at forårets nedlukning sendte mange ud i arbejdsløshed. For femte måned i træk falder ledigheden i landsdelen.
Annonce

Samfund: Det går for alvor den rigtige vej med arbejdsløshedskøen i landsdelen. Ledigheden steg ellers markant, efter at regeringen lukkede landet mere eller mindre ned i marts. De seneste måneder er antallet af arbejdsløse faldet markant, selvom det stadig er et stykke fra niveauet, fra før coronakrisen satte ind.

Ifølge de seneste sæsonkorrigerede tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering for oktober er 4,1 procent af arbejdsstyrken i Sydjylland ledige. I maj var tallet 5,2. Siden da er andelen af ledige faldet med omkring 4000 personer. På landsplan er tallet nu 4,7 procent.

Jens Gaarde Gad, formand for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd for Sydjylland, påpeger, at alle a-kassegrupper har oplevet faldende ledighed den seneste måned.

- Vi er dog klar over, at vi endnu ikke kender de fulde konsekvenser af covid-19-pandemien. Vi følger derfor fortsat udviklingen tæt, siger formanden.

Siden maj har alle kommuner i Syd- og Sønderjylland oplevet store fald i ledigheden.

Fanø Kommune ligger nu højest med 5,2 procent mod 6,7 i maj. Dernæst kommer Sønderborg Kommune med 4,3, hvilket også er et pænt fald fra 5,6 i maj. Lavest ligger Vejen Kommune med 3,1 procent. I maj var tallet 4,3 i kommunen.

Ledigheden i landsdelen er højest for a-kassegruppen handels-og kontorfunktionærer på 5,1 procent efterfulgt af industri og byggefag med 4,8. Ledigheden er lavest for gruppen for fag og arbejde med 2,5 procent efterfulgt af funktionærer og tjenestemænd, som blandt andet består af pædagoger, lærere, sundhedsorganisationer, med 2,8 procent.

Annonce

Ledige unge

Coronakrisen har også gjort situationen for nyuddannede akademikere i landsdelen mere usikker. Ifølge tal for Hovedorganisationen Akademikerne er den gennemsnitlige ledighed per måned for nyuddannede under et år på 31,3 procent.

Det er et fald på 20 personer svarende til 2,2 procent i forhold til måneden før.

Siden marts, hvor corona-krisen satte ind, er ledigheden vokset med 52 personer. Ser man på antallet af ledige, er dette nu på 283 personer. Sidste år på samme tid gjaldt dette 254 personer, hvor ledighedsprocenten lå på 29,4 procent.

- For anden måned i træk ser vi, at ledigheden blandt nyuddannede falder. Det er positivt, men det er sket ud fra en historisk høj ledighed på grund af den svære tid, vi står i, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Han tilføjer, at de nyuddannede har brug for hjælp. Han opfordrer regeringen til, at den på den kommende finanslov åbner for at forbedre mulighederne for virksomhedspraktik og give tilskud til virksomheder i forbindelse med ansættelser af nyuddannede.

- Vi står stadig i en situation med stor økonomisk usikkerhed, som fortsætter i lang tid frem. Jeg er alvorligt bekymret for, at vi ender med at få en corona-generation af nyuddannede langtidsledige, hvis ikke der sker noget hurtigt, siger Lars Qvistgaard.


For anden måned i træk ser vi, at ledigheden blandt nyuddannede falder. Det er positivt, men det er sket ud fra en historisk høj ledighed på grund af den svære tid, vi står i.

Lars Qvistgaard, formand for Hovedorganisationen Akademikerne
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce