Annonce
Sydjylland

Danmarks største mælkeproducent snød rumænsk arbejder for løn: Det koster nu 75.000 kroner

Den 38-årige rumæner Raluca Ionescu har fået efterbetalt 75.000 kroner, efter at hun blev snydt for løn og fyret hos Danmarks største mælkeproducent. Foto: Fagbladet 3F
En rumænsk landbrugsmedarbejder har fået efterbetalt 75.000 kroner, efter at hun blev snydt for løn og fyret hos landets største mælkeproducent, Rønhave ApS ved Bramming.

Ejeren af Danmarks største mælkeproduktion har brudt overenskomsten for landbrugsarbejde, selv om han selv sidder som næstformand hos arbejdsgiverforeningen GLS-A, der har indgået netop den overenskomst med 3F. Det skriver Fagbladet 3F.

Den manglende efterlevelse af overenskomsten har kostet 75.000 kroner for mælkeproducent Jørn Kjær Madsen, der ejer og er direktør for virksomheden Rønhave ApS ved Bramming i Sydvestjylland. Virksomheden har over 3.000 køer og leverer mælk til Arla Foods, hvor Jørn Kjær Madsen selv sidder som medlem af mejerigigantens bestyrelse.

Rønhave ApS har efterbetalt de 75.000 kroner til den 38-årige rumæner Raluca Ionescu. Hun blev snydt for løn hos mælkeproducenten, der ifølge rumæneren og erhvervsdatabasen BiQ beskæftiger mere end 70 medarbejdere.

Annonce

- Jeg er lykkelig for, at vi vandt sagen. Pengene er ikke så vigtige for mig. Det er mere vigtigt for mig, at Jørn skulle anerkende sin fejl. Mange medarbejdere er bange for Jørn. Jeg vil vise folk, at de skal gå til 3F og få rejst en sag, siger Raluca Ionescu.

Skulle følge overenskomsten

Raluca Ionescu kom til Danmark i 2011. Hun tog uddannelsen til faglært landmænd via skoleophold på først Grindsted Landbrugsskole og siden Agroskolen ved Hammerum nær Herning.

I november 2016 blev rumæneren ansat som landbrugsmedarbejder hos Rønhave. Dermed blev hun ansat under overenskomst, fordi Rønhave - efter en konflikt med 3F - i januar samme år havde meldt sig i arbejdsgiverforeningen GLS-A. På den havde virksomheden forpligtiget sig til at følge overenskomsten mellem 3F og GLS-A på landbrugsområdet.

I de første par år af sin ansættelse malkede Raluca Ionescu køer hos Rønhave, men herefter arbejdede landbrugsmedarbejderen som en slags leder, der underviste andre medarbejdere, fortæller hun.

Men Rønhave betalte hende ikke det tillæg på 4,5 kroner i timen, som en faglært landmand har krav på, selvom hun var udlært landmand.

- De vidste godt, at jeg skulle have et tillæg på grund af min uddannelse på landbrugsskole. Det fortalte jeg dem på et møde med en manager og driftsleder. Jeg fik at vide: Vi har ikke pengene. Mælkeprisen er ikke så god. Vi må se på det, siger Raluca Ionescu.

Annonce

Ikke i orden

Det er 3F Kongeåen, som har rejst den faglige sag imod Rønhave ApS.

- Vores medlem var knalddygtig til sit arbejde og stod for at oplære sine kolleger. Det er ikke i orden, at arbejdsgiveren har snydt hende for løn. Det er langt fra første gang, at der er problemer med virksomhedens aflønning af medarbejdere, siger faglig medarbejder Charlie Madsen.

Fagbladet 3F har gennem flere dage forsøgt at få kommentarer til sagen fra mælkeproducent Jørn Kjær Madsen, men han har hverken reageret på telefonopkald eller beskeder.

I marts 2021 blev Raluca Ionescu pludselig fyret hos Rønhave ApS.

- Jeg arbejdede der i over fire år og lavede et godt stykke arbejde. Jeg er meget skuffet og synes ikke om det. Jeg kunne godt lide at arbejde der, siger hun.

Af efterbetalingen på 75.000 kroner udgør de 25.000 en fratrædelsesgodtgørelse.

Annonce
Kolding For abonnenter

Se listen: Sådan vil Kolding Kommune sikre byen mod store skader efter oversvømmelser og stormflod

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Billund

Efter et kræftforløb lytter behandler mere til sin egen krop: - Vi behandlere giver vores klienter en masse gode råd, men vi glemmer at passe på os selv.

Annonce