Annonce
Varde

Kvartalsregnskab: Andelskassen smider kappen med krise

Administrerende direktør Jan Pedersen i Danske Andelskassers Bank kan sammen med medarbejderne præsentere det bedste kvartalsregnskab siden børsnoteringen i 2011. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Danske Andelskassers Bank havde i årets første tre måneder et overskud før skat på 61,6 millioner kroner. Det bedste resultat sin børsnoteringen i 2011.

Hammershøj: De seneste år er Danske Andelskassers Bank så små begyndt at vende finanskrisen ryggen, omend banken fortsat har haft problemer med indtjening. Men årets resultat i de første tre måneder vidner om, at Danske Andelskassers Bank har smidt kappen med kristen.

Overskuddet før skat er på 61,6 millioner kroner før skat mod 36,2 millioner i samme periode i fjor.

- Danske Andelskassers Bank er kommet rigtig godt fra start i 2019. Resultatmæssigt leverer banken i årets første kvartal et overskud på 61,6 mio. kr. før skat, hvilket er det bedste kvartalsresultat siden børsnoteringen i 2011. På den baggrund betegnes resultatet som meget tilfredsstillende, siger administrerende direktør Jan Pedersen i en pressemeddelelse.

Banken skriver yderligere, at en væsentlig årsag til det gode resultat er de gunstige forhold på de finansielle markeder i starten af 2019, som betyder, at banken kan indtægtsføre en samlet kursgevinst på 46 millioner kroner.

Hertil kommer en positiv udvikling på langt de fleste driftsområder godt hjulpet på vej af de gode konjunkturer – herunder et fortsat lavt nedskrivningsniveau, høje gebyrindtægter, stigende netto renteindtægter og stigende udlån til både privat- og erhvervskunder i forhold til første kvartal 2018.

Annonce

Landbruget

Landbrugets økonomiske situation ser også betydeligt lysere ud i første kvartal 2019, end den gjorde i 2018. Det er bankens forventning, at det vil fortsætte resten af året.

Første kvartal har på flere områder været særdeles begivenhedsrigt i Danske Andelskassers Bank. Den 1. marts kunne banken offentliggøre den gode nyhed om, at banken som aktionær i Sparinvest Holdings SE har været en del af en betinget købsaftale, hvor ejerkredsen bag Sparinvest har besluttet at sælge 75 procent af aktierne i Sparinvest til Nykredit. En gennemførelse af salget vil således betyde, at Danske Andelskassers Bank kan indtægtsføre 182 millioner kroner i kursgevinst og udbytter.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Sønderborg

Hør lugtende frø "klakke"

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce