Annonce
Esbjerg

Kvickly Ribes salg af øl og vand faldet markant siden grænseåbning: Ingen politikere tør røre pant-spørgsmålet

I maj var man hos Kvickly Ribe og andre syddanske butikker klar til kamp mod pantsituationen i forbindelse med coronaens grænselukningen. Også folketingsmedlem Anders Kronborg tog sagen med til Christiansborg, men butikschef Peter Lauritzen tror ikke længere på, der sker noget i sagen, fordi politikerne ikke tør. Foto: Hans Jørgensen
Butikschef Peter Lauritzen fra Kvickly Ribe kan se et markant fald i salg af øl, sodavand og andre varer fra grænsebutikkerne efter genåbningen den 15. juni. Han sammenligner grænsebutikker med Legoland og mener, det for politikerne handler om stemmer, når de ikke tør tage affære i den 15 år lange saga om pant i nordtyske grænsebutikker.
Annonce

Ribe: Han håbede til det sidste, butikschef Peter Lauritzen fra Kvickly Ribe, at salget af blandt andet øl og sodavand ikke ville falde til det niveau, det lå på, før grænsen til Tyskland lukkede på grund af coronakrisen.

Men det gjorde det.

Fra den dansk-tyske grænse igen åbnede 15. juni, og grænsekøbmændene hos Calle, Poetsch, Fleggaard med flere igen kunne tage imod danskere med åbne arme, er salget af grænsevarer som øl, sodavand og kød dalet støt og roligt.


Det er en populær udflugt for danskerne, og det er der ingen politikere, der ønsker at stoppe.

Peter Lauritzen


- Jeg havde håbet på noget andet, men min sunde fornuft har også fortalt mig, at det nok ikke ville ske, siger Peter Lauritzen og forklarer, hvordan især salget af øl og sodavand er faldet hurtigt, men at også andre dagligvarer følger med.

- Men det er ikke kun her. Situationen er den samme hos kolleger overalt i Syd- og Sønderjylland, siger Peter Lauritzen, der nu håber, at de mange uger med grænselukning har vist, hvor stor en indvirkning, tyske grænsebutikker har på danske købmænd, på natur, miljø og danske arbejdspladser.

Annonce

Vanvittigt

- Jeg håber virkelig, dette har været en øjenåbner for vores politikere. Jeg tror desværre bare ikke, det er tilfældet. Mit bedste bud er, at der intet sker på området, selv om situationen omkring pant og grænsehandel er hul i hovedet. Man har brugt 15 år på at diskutere pantsituationen, og det overgår min fatteevne, hvorfor man ikke kan finde en løsning, ligesom det er vanvittigt, at en eventuel aftale først skal godkendes af grænsekøbmændene, siger Peter Lauritzen.

Colaer i pallevis

I slutningen af april fortalte Kvickly Ribe, hvordan man solgte palle efter palle af især sodavand og øl, efter at danskernes lagre af tyske varer var forsvundet i forbindelse med grænselukningen.

Blandt andet havde man indenfor 14 dage solgt 100 paller med dåsesodavand, hvor man normalt sælger én palle på 14 dage. Salget er nu faldet til normalt leje efter grænsens genåbning.

Sammen med andre Kvickly-butikker har han og direktør Flemming Rasmussen fra Kvickly Ribe diskuteret flere løsningsforslag for at tage den ulige kamp op med grænsesalget, men Peter Lauritzen synes næsten ikke man fra Ribe kan gøre mere, end der allerede er forsøgt. Nu bør det være op til politikerne.

- Vi har lagt pres på hos både Coop og Salling, og Anders Kronborg (S) har vi intet hørt fra, siden han var på besøg i maj og lovede at drøfte situationen med miljøminister Lea Wermelin (S). Ingen vil røre ved det, og det er ærgerligt for både danske købmænd og Danmarks natur, siger Peter Lauritzen, der mener det hele handler om stemmer.

- At køre over grænsen er lige som at tage en tur til Legoland. Det er en populær udflugt for danskerne, og det er der ingen politikere, der ønsker at stoppe, og min egen holdning til sagen er, at det handler om stemmer. Jeg håber, nogen snart får øjnene op for, hvad det er, der sker, siger Peter Lauritzen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce