Annonce
Indland

Direktør anklages for at have hvidvasket 166 millioner

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Millioner fra påståede lovovertrædelser i Østeuropa blev ledt gennem danske firmaer og banker.

En direktør er blevet tiltalt for at have hvidvasket 166 millioner kroner gennem flere selskaber og konti i to banker.

Det fremgår af et anklageskrift fra Bagmandspolitiet, som Ritzau tirsdag har fået indsigt i.

Kvinden, der er 46 år, har været varetægtsfængslet siden marts. Hun var direktør i tre af de fire selskaber, som indgår i sagen. Den tiltalte er litauisk statsborger og kræves udvist.

Gennem selskaberne og bankerne skal hun have skjult, opbevaret eller transporteret de mange millioner kroner, som angiveligt stammer fra lovovertrædelser.

Det har tidligere været fremme, at sagen har forbindelse til Østeuropa. Men i anklageskriftet beskrives de påståede lovovertrædelser ikke nærmere.

Størstedelen af beløbet karakteriseres juridisk som groft hæleri, mens resten er hvidvask. Dette skyldes en lovændring af straffeloven i sommeren 2018.

Sagen skal afgøres af Retten på Frederiksberg. Første retsmøde finder sted i januar.

Her er også to mænd under anklage for at have spillet underordnede roller. Den ene, der er 59 år, har adresse i Letland. Den anden, der er kvindens søn, har været direktør i et af selskaberne.

I forbindelse med efterforskningen er det lykkedes for politiet at beslaglægge omkring 11,5 millioner kroner, som nu kræves konfiskeret.

Ved et grundlovsforhør i marts kom det frem, at hun nægtede sig skyldig.

Dengang fortalte politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra Bagmandspolitiet, at sagen var resultat af en særlig fremadrettet efterforskning.

- Det er første gang, vi anvender den nye hvidvaskbestemmelse i straffeloven, der markant skærper kursen, udtalte han.

Hvad ordet fremadrettet nærmere dækker over, blev ikke forklaret. Men politiinspektøren fortalte for to år siden Ritzau om en ny måde at arbejde på, når det gælder opklaring af økonomisk kriminalitet.

Man ville i højere grad bruge aflytninger, hemmelige ransagninger og andre efterforskningsmetoder, som politiet ellers traditionelt kun har brugt i sager om især narkotika. Virkningen af den nye arbejdsmetode er, at Bagmandspolitiet kan slå til på et tidligere tidspunkt.

Tiltalen skyldes en særlig efterforskningsgruppe, oplyser chefanklager Per Fiig i en pressemeddelelse tirsdag.

- Denne sag er et glimrende eksempel på, at politi og anklagemyndighed bygger videre på det gode forebyggende arbejde, som en række banker har foretaget, siger han.

/ritzau/


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce