Annonce
Esbjerg

Kvinde fra Esbjerg vandt sygedagpengesag og fik regning på 73.000 kroner

Svimmelhed. Træthed. Smerter i brystet, som stråler ned i armen. Og derefter total udmattelse. Det er symptomerne på den sjældne hjertesygdom, som den 47-årige social- og sundhedsassistent Anelle Sørensen lider af. Foto: Dorthe Lodberg

På trods af voldsomme kramper i kranspulsåren mente Esbjerg Kommune, at Anelle Sørensen var rask nok til at varetage et fuldtidsjob. Hun ankede afgørelsen og fik medhold. Det kostede hende 73.000 kroner. Nu vil ministeren have ændret reglerne.

Annonce

Esbjerg: Da social- og sundhedsassistenten Anelle Sørensen i marts 2016 fik en blodprop i hjertet, var det samtidigt startskuddet til en lang og opslidende kamp mod det offentlige system.

Selvom blodproppen blev behandlet, forsvandt symptomerne ikke. Svimmelheden, trætheden og smerterne i brystet blev ved med at dukke op i uprovokerede anfald, og efter besøg hos flere forskellige specialister fik Anelle endelig en diagnose.

- Jeg lider af en sjælden hjertesygdom, der giver kramper i kranspulsåren. Krampen kommer fuldstændig uprovokeret. Selv små ting kan udløse et anfald. Det kan for eksempel være, hvis jeg skræller kartofler i koldt vand eller støvsuger. Efter et anfald er jeg fuldstændig udmattet, siger Anelle Sørensen, som i gennemsnit får 15 anfald om måneden.

Den kroniske sygdom til trods vurderede Esbjerg Kommune samme efterår, at Anelle var rask nok til at varetage et fuldtidsjob. De fratog derfor hendes sygedagpenge. Anelle mente dog selv, at hun var uarbejdsdygtig, så hun ankede sagen, og i marts 2018 fik hun medhold. Men med sejren fulgte en regning på 73.000 kroner.

Regnestykket

Kontanthjælpen beregnes i bruttokroner, før skat, mens sygedagpenge beregnes i nettokroner, efter skat.At regnestykkes sættes på denne måde skyldes, at sagen strækker hen over flere skatteår. Ankestyrelsen afgørelse omhandler skatteåret 2016 og 2017, mens sygedagpengene først udbetales i skatteåret 2018.

Annonce

Vinder og taber

Imens sagen blev behandlet, modtog Anelle Sørensen kontanthjælp. De penge skulle modregnes sygedagpengene, men selv om der umiddelbart er tale om et simpelt regnestykke, er det i realiteten mere kompliceret end som så.

Kontanthjælpen beregnes brutto, mens sygedagpengene beregnes netto. Det vil sige, at Anelle Sørensens kontanthjælp skal betales tilbage før skat. Sygedagpengene udbetales derimod efter skat. Til stor overraskelse for Anelle Sørensen endte hun derfor med en gæld på 73.000 kroner indtil skattebetalingen i stedet reguleres via årsopgørelsen.

- Jeg har vundet en sag, men jeg står med en stor, fed regning. Jeg ville ønske, at det hele bare kunne gå i nul, og at jeg ikke skyldte nogen noget, for jeg synes jo ikke, at det er mig, der har lavet fejlen, siger Anelle Sørensen.

Det er det heller ikke, understreger socialpolitisk konsulent i FOA, Nanna Mørch.

- Det er loven, den er gal med. Det er en komplet ulogisk måde at efterregulere på, mener hun.

Annonce

Ministeren går ind i sagen

En lignende sag fra Norddjurs fik sidste år FOA til at rette henvendelse til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) med et ønske om at finde en mere hensigtsmæssig måde at modregne ydelserne på.

Han har efterfølgende taget initiativ til at få ændret reglerne, så borgere i stedet modregnes brutto mod brutto.

Grundet sommerferie har det ikke været muligt at få en udtalelse fra Troels Lund Poulsen, men i ministeriet bekræfter man, at lovændringen er undervejs og forventes vedtaget til efteråret.

Forslaget er netop sendt i høring.

Annonce

En overset paragraf

I mellemtiden er Anelle Sørensens sag blev løst på anden vis. På opfordring fra FOA har Esbjerg Kommune gennemgået sagen igen, og i den forbindelse kom en hidtil overset paragraf i spil.

- Hvis du har været på offentlig ydelse og har ydet en aktiv indsats ved for eksempel at deltage i aktivering og på kurser, kan ydelsen ikke modregnes. Det havde Esbjerg Kommune ikke taget højde for, forklarer socialpolitisk konsulent, Nanna Mørch.

Ud af 17 måneders kontanthjælp skal Anelle Sørensen derfor kun tilbagebetale 4,5 måneder. Dermed står hun nu i stedet til at få cirka 70.000 kroner udbetalt.

- Jeg skal stadig tilbagebetale et bruttobeløb, selvom jeg får udbetalt et nettobeløb, så at der er fundet en anden løsning på min situation ændrer jo ikke på, at det her er et generelt problem. Derfor håber jeg også fortsat, at loven bliver ændret, siger Anelle Sørensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formanden for Social & Arbejdsmarkedsudvalget, Henrik Vallø (Borgerlisten).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce