Annonce
Esbjerg

Kvinde klagede til ministre: Jobcentret laver falske samtaler og fiktive kurser

En ledig kvinde i ressourceforløb mener, at hun blev tilbudt fiktive samtaler og kurser, for at det skulle se ud til, at hun blev aktiveret. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Esbjergensisk kvinde har oplevet ressourceforløb og ledighed som fængsel på ubestemt tid. Klager til to ministre og fagforening har ikke hjulpet hende. Jobcenter Esbjerg afviser, at der er begået fejl i sagen.
Annonce

Esbjerg: Esbjerg Kommunes jobcenter laver "falske kurser og falske samtaler med psykologer".

Det hævder en esbjergensisk kvinde, der har været i et længere ressourceforløb, men nu har fået tildelt førtidspension. Derfor vil hun have sin sag og sine oplevelser frem. Hun mener, at hendes sag ikke er et enkeltstående tilfælde.

- De falske samtaler og falske forløb finder slet ikke sted. Det er bare Jobcenter Esbjergs måde at registrere, at man gør noget for borgerne, selv om der reelt ikke sker nogen form for aktivering, siger kvinden, som ønsker at være anonym. JydskeVestkysten kender hendes identitet.

Sagen starter i foråret 2018, men spidser til samme efteråret, da kvinden bliver sat på et kursus via den elektroniske "Min plan" på Jobnet.

- Det sker, selv om jeg er blevet tildelt "ro med minimumsindsats" det første år. Da jeg ringer til min beskæftigelsesrådgiver, får jeg telefonisk at vide, at jeg ikke skal på kurset.

Allerede dér føler kvinden, at der er tale om en form for "snyd" fra jobcentrets side.

- Jeg er sat på kursus, så der ser ud, som om der er aktivitet i min sag, mener hun.

I min verden er det snyd. Det er falske samtaler og falske kurser.

Esbjergensisk kvinde om Jobcenter Esbjerg

Annonce

I min verden er det snyd

Senere i forløbet bliver der sat en ugentlig samtale med en psykolog ind i hendes kalender. Hver mandag gennem et halvt år skal hun have telefonmøder med psykologen, men i virkelighedens verden har hun kun haft en samtale.

- I min verden er det snyd. Det er falske samtaler og falske kurser, siger kvinden.

Fra Jobcenter Esbjerg kan sektionsleder Karen Falck Hansen med ansvar for ressourceforløb ikke udtale sig om den konkrete sag.

- Men der foregår ikke fiktive aktiviteter hos jobcentret, siger hun.

Kvinden har arbejdet som pædagog og hjemme hos-konsulent. På et tidspunkt blev hun ramt af udmattelsessyndrom med stress på jobbet.

- Som ledig kom jeg på minimumsindsats, så jeg fik ro, og det hjalp.

I sit ressourceforløb snakkede kvinden kun telefonisk med en rådgiver hvert andet måned.

- Det var fint nok, og det jeg havde brug for. Men pludselig stod der i "Min plan", at jeg skulle på et kursus over nogle måneder og deltage i et gruppeforløb en gang om ugen.

Ifølge kvinden fik hun derefter at vide, at disse aktiviteter kun var "formalia".

- Jeg skulle ikke deltage i noget - det skulle bare stå i min kalender. Hvis nogen kiggede i kalenderen, skulle jeg stå i systemet med aktivitet.

- Herefter fik jeg én afklarende samtale med jobcentrets psykolog. Og det var den samtale, der kom til at stå som en ugentlig samtale i et halvt år, forklarer kvinden.

Kvinden påpegede overfor sin rådgiver, at hun syntes, det var "snyd".

Da det ikke ændrede noget, inddrog hun sin fagforeningen Socialpædagogerne Sydjylland og skrev til daværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V() og senere til den socialdemokratiske beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

I svarene fra ministrene understreger de begge, at kun aktiviteter, der rent faktisk tilbydes, skal fremgå af jobcentrets registreringer.

- Alt andet er uacceptabelt, lyder det fra Troels Lund Poulsen.

Mens Peter Hummelgaard fastslår, at der "naturligvis ikke skal skrives fiktive aktiviteter ind i den enkelte lediges sag".

Begge fastslår samtidig, at man kan klage til borgmesteren eller skrive til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, hvis man mener, at der er tale om snyd.

Annonce

Ærgerligt hvis kommunikationen ikke er optimal

- Men helt ærligt. Det er snyd og svindel med de offentlige midler at oprette fiktive kurser. Det er ikke i orden, siger kvinden. Hun har ikke klaget formelt til jobcentrets ledelse, fordi hendes fagforening frarådede det.

Kvinden mener, at hun samlet har været i "aktivering" i et år – men kun på papiret.

I forhold til registreringer siger sektionsleder Karen Falck Hansen, at alt registreres og kodes i jobcentrets systemer.

- Kodninger og registreringer i vores it-systemer sker ud fra lovgivningen og giver nok ikke altid mening for den enkelte borger, siger hun.

- Det er rigtig ærgerligt, hvis man oplever ikke at have fået det, man skulle, siger hun generelt.

1. november 2019 fik kvinden tildelt førtidspension.

- Man bliver 20 gange mere syg af ressourceforløb . Man bliver tilkendt fængsel på ubestemt tid. Du ved ikke, hvornår det får ende, siger den esbjergensiske kvinde, som først fik førtidspensionen efter fire et halvt år.

- Vi har som sagsbehandlere et ansvar i forhold til kommunikationen med borgerne, og derfor er det selvfølgelig beklageligt, hvis en borger oplever, at kommunikationen ikke er optimal, siger sektionslederen hos Jobcenter Esbjerg, der fortsætter:

- Vores fornemste opgave er sammen med borgeren at arbejde på, at det rehabiliteringsteamet indstiller til af indsatser indgår i borgerens indsatsplan i ressourceforløbet.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce