Annonce
Esbjerg

Kvindelig byrådspolitiker: Sexisme i politik er udbredt

Sarah Nørris, byrådsmedlem i Esbjerg, opfordrer til, at der tages fat på emnet sexisme som en faktur i kommunalpolitik. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Enhedslistens Sarah Nørris er en af de kvindelige kommunalpolitikere, der svarede bekræftende, da Berlingske Tidende begik den store undersøgelse om sexchikane i kommunalpolitik.

Esbjerg Kommune: "Når I genopstiller, så må det da være, fordi I gerne vil sexchikaneres".

Sådan lød forleden en bemærkning fra en mandlig byrådspolitiker til Enhedslistens Sarah Nørris, og den blev kort efter fulgt op af endnu en bemærkning om goderne ved sexchikane - denne gang møntet på en anden, kvindelig byrådskandidat, der ikke selv var til stede.

Det er langt fra første gang i sin politiske karriere, Sarah Nørris har oplevet "tø hø"-bemærkninger, der har overskredet eller nærmet sig hendes grænse.

Da Berlingske Tidende for nylig foretog en rundspørge blandt kvindelige kommunalpolitikere om, hvorvidt de havde været udsat for sexchikane eller sexisme, udløste resultatet en omgående, afstandtagende reaktion fra både folketingspolitikere og Kommunernes Landsforening (KL), og en af de kvindelige byrådspolitikere, der havde svaret bekræftende i undersøgelsen, var Sarah Nørris, der er tidligere regionsrådsmedlem og i dag sidder i Esbjerg Byråd i sin første byrådsperiode.

Undersøgelsen


  • Mere end hver tiende kvindelige byrådsmedlem, der har deltaget i rundspørgen fra Berlingske Tidende, melder at have oplevet sexisme og krænkelser fra deres politiske kolleger. Berlingske Research har foretaget undersøgelsen blandt landets 2.444 byrådsmedlemmer. Ud af landets 727 kvindelige lokalpolitikere har de 312 besvaret spørgsmålene.
  • Helt konkret svarer 75 af de 312 kvindelige respondenter ja til, at de har oplevet "verbale krænkelser eller kommentarer", de opfatter som sexistiske. 39 af de 312 kvinder har oplevet sexistiske kommentarer det seneste halvandet år. Det svarer til lidt over 12 procent. Undersøgelsen kommer i kølvandet på, at flere kvindelige politikere nylig stod frem og fortalte, at de er blevet udsat for sexisme.

Præmenstruel

- Sidste år, hvor jeg igen havde sagt noget om nødvendigheden af ligestilling - det gør jeg jo ret tit - spurgte en anden mandlig kollega, om jeg ikke var lidt præmenstruel. Når man lige står i situationen, kan det være svært at finde på et passende svar. Så må man enten trække nu-er-det-nok kortet eller gå sin vej. Gør man det første, er det næsten stensikkert, at man får at vide, at man er sippet. Jeg synes, vi trænger til en snak om emnet - stille og roligt - for jeg er klar over, at det ikke nødvendigvis falder i god jord, at jeg rejser det tema. Omvendt kan det heller ikke være meningen, at man ikke kan udfordre en fastslået kulturnorm af frygt for, at samarbejdet på tværs af partierne lider skade, siger Sarah Nørris.

Du mener, at det politiske samarbejde kan lide skade, når kvinder siger fra eller trækker en grænse for, hvad de vil høre på af personlige bemærkninger?

- Jeg synes, at man let bliver affærdiget med, at man er en sur mokke, sippet, snerpet eller præmenstruel. Når jeg er uenig med en mandlig byrådskollega, så henfører jeg da ikke hans politiske standpunkter til noget hormonelt. Jeg accepterer, at det er hans personlige overbevisning og ikke noget, der har at gøre med hans fysiske indretning. Jeg mener også, at de politiske partier, der over en bred kam sukker efter at få yngre kvinder til at gå ind i kommunalpolitik, bør kigge indad i forhold til tonen over for netop yngre kvinder, siger Sarah Nørris.

Annonce

Latent sexisme

Du mener i forhold til, at de unge kvinder bliver sexchikaneret?

- Nej, det vil jeg ikke generalisere, at de gør. Men der er den her latente sexisme. Så snart, det eksempelvis kommer til emner om tekniske anlæg eller økonomi, så ligger der en dyne af "nu skal jeg nok hjælpe dig, lille ven". Det er sådan en fastholdelse af gamle kønsrollemønstre - noget sexistisk, som man ved gud også bliver træt af. Jeg håber, vi kan have en voksen-snak om, hvordan vi taler til hinanden og respekterer hinandens grænser, uden at der er nogle, der bliver fornærmede. Det synes jeg faktisk, emnet fortjener, siger Sarah Nørris.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Katrine flyttede fra København og hjem til 'ghettoen': - Selvfølgelig er her mennesker, der ryger tjald og kører hurtigt på knallert, men her er også mange gode hjerter

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Byrådsmedlem dømt for at forfølge og chikanere fem kommunalt ansatte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Aabenraa For abonnenter

Serietyv afsløret af DNA-spor: Har været i gang i otte år - nu anklages han for 29 nye forbrydelser

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Sydjylland For abonnenter

Dyrehospital frygter bølge af aflivninger: Familier købte under corona hunde i vildskab - nu græder granvoksne mænd, når de sender dem retur

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Wolfe var bedst uden at være god

Kolding

Coronasmitte i Kolding er nu over kritisk grænse: Se hvilke tiltag der bliver sat i værk

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

EfB For abonnenter

EfB brændte straffe efter to minutter og tabte 2-0 i Hvidovre: Elendig afslutning på elendigt efterår

Kultur For abonnenter

Mød Mary på Koldinghus: - Man kommer til at tage med kronprinsessen på en tidsrejse

Kultur

Så er stor lysfestival åbnet: Se de spektakulære billeder

Annonce