Annonce
Sønderborg

Kvindelig leder af bosted dømt for sexmisbrug

En 57-årig kvindelig leder af en psykiatrisk institution blev tirsdag ved Retten i Sønderborg dømt fire måneders betinget fængsel og frakendt retten til at arbejde med psykisk syge for at have udnyttet sine magtbeføjelser over en i dag 40-årig beboer. Arkivfoto

Leder af psykiatrisk bosted er kendt skyldig i at have brugt sin magt over en 40-årig misbruger til at presse ham til et seksuelt forhold. Hun er frakendt retten til erhvervsmæssigt at beskæftige sig med psykisk syge i to år.

Annonce

SØNDERBORG: En 57-årig kvindelig leder af et bosted for voksne med psykiske lidelser blev tirsdag ved Retten i Sønderborg idømt fire måneders betinget fængsel og frakendt retten til at arbejde med psykisk syge mennesker i en periode på to år. Hun skal betale forurettede, som er en 40-årig mand med somalisk baggrund, 20.000 kroner i erstatning for at have udnyttet sine magtbeføjelser til at indlede et seksuelt forhold til ham. Kvinden ankede dommen på stedet.

- Der er ingen tvivl i vort sind om, at der har fundet samleje sted mellem tiltalte og forurettede. Der skal udmåles straf, og da der er tale om en psykisk syg person, er det et særligt groft tilfælde. Vedkommende har været i en spændetrøje, sagde dommer Jens Schultz-Hansen, da han forkyndte dommen.

Lederen af bostedet var sommeren 2015 på en uges ophold på Gran Canaria med den nu 40-årige misbruger. Det blev beskrevet som et led i hans rehabilitering og et ønske om at hjælpe beboerne tilbage til en så stabil og normaliseret tilværelse som muligt. Beboeren var på Gran Canaria som erstatning for en tur til Tyrkiet, som var glippet, fordi institutionen ikke havde indhentet det nødvendige visa. Det var usædvanligt, en ansat og en beboer rejste alene afsted sammen.

Den dømte kvinde forklarede, hun ikke vidste, der kun var ét soveværelse i ferielejligheden. Hun havde ikke styr på de nærmere detaljer, da turen var bestilt af en kollega. Anklager Annika Trane Kjer fremlagde dog i retten beviser på, rejsebekræftelsen var gået til lederens personlige e-mail med beskrivelse af de nøjagtige forhold. Den 40-årige forklarede i retten sidste uge, de hyppigt havde sex på rejsen. Hans rejsepartner betalte omkostninger til gode middage med rødvin. Han følte sig presset ind i forholdet, sagde han.

Den 40-årige beboer opholdt sig på bostedet i Sønderborg kommune som led i en behandlingsdom og mente ikke at have haft personlig frihed til at rejse, da han ofte blev tilbageholdt og indlagt, når han forlod stedet. Han boede på institutionen 2012-2015. Stedet var hans eget valg. Manden var i et heftigt misbrug, som han i dag er ude af efter at være flyttet til en anden institution. Lederen af institutionen blev dømt for som tilsynsførende ved en institution for personer med vidtgående psykiske handicap eller lignende institution at have haft samleje med en, der er optaget i institutionen. Forsvarer Carsten Højer mener ikke, paragraf 219 i straffeloven kan anvendes på en selvejende institution for voksne, men den, er domsmandsretten ikke i tvivl om, kan tages i anvendelse. Institutionslederen er frakendt retten til erhvervsmæssigt at beskæftige sig med psykiske syge de kommende to år. Fængselsdommen på fire måneder er betinget i ét år.

Annonce

Kom i privaten

Den 40-årige kom under sit ophold på bostedet hjemme hos lederen privat efter sigende for at blive afskærmet, fordi han havde det dårligt på grund af et heftigt misbrug. Han forklarede, kvinden havde brugt det private besøg til at indlede et seksuelt forhold, hvilket hun pure benægtede. Hun mente kun, han havde været hjemme hos hende tre gange, mens tidligere ansatte opgjorde det til op til 20 gange.

- Hans forklaring var overfladisk og spredt og ikke særlig detaljeret og måske præget af, han ikke var vant til at blive taget alvorligt, sagde forsvarer Carsten Højer, der ikke fandt grund til at fæstne lid til en misbruger, der er kendt for at have en lemfældig forhold til sandheden.

Det valgte retten dog at gøre.

Sagen blev anmeldt, da den tidligere beboer flygtede til Fredericia og fortalte pædagoger der om misbruget. Han følte sig presset til at stå i forhold til lederen, fordi han blev indlagt på psykiatriske behandlingssteder, når han forsøgte at flygte. Det skete ofte. Han har været ude af sit misbrug, siden han forlod bostedet. Den dømte var rystet og ked af dommen, der fratager hende retten til at drive institutionen, hvilket hun fortsat har gjort, mens sagen stod på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Esbjerg

Havneordfører besøgte Esbjerg Havn

Annonce