Annonce
Sønderborg

Kvindelig leder af bosted frikendt for sexmisbrug

Onsdag den 18. September. Genrefotos fra Vestre Landsret i Viborg. Foto: Morten Pedersen
Efter en sagsbehandling over flere år har en 58-årig kvindelig leder af et bosted for voksne med psykiske lidelser ved Sønderborg fået afsluttet en sag, hvor en 40-årig misbruger kom med alvorlige anklager.

Sønderborg: En efterhånden gammel sex-sag helt tilbage til 2015 har nu langt om længe fundet sin afslutning.

En 58-årig kvindelig leder af et bosted for voksne med psykiske lidelser ved Sønderborg er ved en ankesag i Vestre Landsret i Viborg blevet frifundet for adskillige gange at have haft samleje med en på det tidspunkt 40-årig psykisk syg beboer fra bostedet.

- Vi tager dommen til efterretning, og der er ikke noget principielt, som giver os anledning til at få prøvet sagen ved Højesteret, siger senioranklager Rosa Pape fra Statsadvokaturen i Viborg til JydskeVestkysten. Hun påpeger, at den lange sagsbehandling ikke har noget at gøre med den tiltalte eller forurettede.

I byretten i Sønderborg fik bostedslederen den 27. februar 2018 en dom på fire måneders betinget fængsel. Hun blev dømt til at betale 20.000 kroner i erstatning, og desuden blev hun frakendt retten til at arbejde med psykisk syge mennesker i to år.

- Der er ingen tvivl i vort sind om, at der har fundet samleje sted mellem tiltalte og forurettede. Der skal udmåles en straf, og da der er tale om en psykisk syg person, er det et særligt groft tilfælde. Vedkommende har været i en spændetrøje, sagde dommer Jens Schultz-Hansen, da han forkyndte dommen i byretten.

Annonce

Der er ingen tvivl i vort sind om, at der har fundet samleje sted mellem tiltalte og forurettede.

Dommer Jens Schulz-Hansen efter kvindelig leder af et bosted blev dømt i byretten

Ophold på Gran Canaria

I byretten kom det frem, at lederen havde været på en uges ophold på Gran Canaria med den psykisk syge mand, der også var misbruger. Det blev beskrevet som et led i hans rehabilitering og et ønske om at hjælpe beboeren tilbage til en så stabil og normaliseret tilværelse som muligt.

Kvinden vidste ikke, at der kun var ét soveværelse i ferielejligheden, mens misbrugeren forklarede, at de hyppigt havde sex på rejsen. Hans rejsepartner betalte omkostninger til gode middage med rødvin, så han følte sig presset ind i forholdet. Manden forklarede også, at han har haft sex flere gange i lederens private hjem.

I det hele taget var der i byretten ord mod ord om det seksuelle forhold. Lederen af bostedet forklarede i byretten, at hun ikke har stået i forhold til beboeren gennem tre år. Hun sagde også, at han har en lemfældig omgang med sandheden efter et mangeårigt misbrug og mente, at han ser ned på danske kvinder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce