Annonce
Aabenraa

Kvinder skærmede kvæstet mand for katastrofeturister: Vis nu respekt!

Malene Madsen og Cassandra Feddersen forstår ikke, hvorfor folk er så nysgerrige, når der er sket en ulykke. De håber, at de med deres opråb kan få folk til at tænke sig om. Foto: Claus Thorsted

Onsdag følte to SOSU-assistentelever sig nødsaget til at skærme for nysgerrige blikke med et tæppe, mens en mand blev behandlet efter en trafikulykke. Det burde ikke være nødvendigt, mener de og appellerer til, at folk viser respekt. Samme budskab kommer fra ambulancechef i Ambulance Syd.

Aabenraa: Vis nu respekt.

Sådan lyder budskabet fra 24-årige Cassandra Feddersen og 20-årige Malene Madsen, som begge går på Social-og Sundhedsskolen i Aabenraa, hvor de er ved at uddanne sig til SOSU-assistenter.

Onsdag formiddag var de vidne til en episode ved havnen i Aabenraa, som har rystet dem. I krydset ved Møllemærsk og Søndre Havnevej fik en mandlig bilist et ildebefindende og kørte galt ved Reese Marins tidligere udstillingsplads. Mandens tilstand krævede behandling fra ambulancefolk, og i første omgang foregik den lige der på græsplænen, inden han blev hastet med ambulance til Odense.

Mens behandlingen stadig stod på, kørte de to kvinder tilfældigvis forbi, fordi de ville ned og gå en tur på stranden. Selvom ulykken i sig selv var et rystende syn, var det mere menneskene omkring ulykkesstedet - og deres opførsel - som stadig sidder i kroppen hos de to kvinder.

- Vi så en mand parkere sin varevogn lige ved siden af og gå direkte hen og glo, mens bilisten blev behandlet. Vi kunne tydeligt se, at det var alvorligt, og den kvindelige redder var frustrereret og viftede ham væk, husker Cassandra Feddersen.

- Men han bakkede bare lige så stille, mens han blev ved med at glo, supplerer Malene Madsen.

Annonce

Sigtet for at filme

I forbindelse med en voldsom trafikulykke i marts, hvor to mænd fra Uge ved Tinglev blev dræbt, blev en 36-årig mand sigtet for at have taget billeder fra ulykken og efterfølgende lagt dem ud på de sociale medier. Politiet sigtede vedkommende for overtrædelse af en paragraf i straffeloven om videregivelse af billeder af personer under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden. Bestemmelsen finder også anvendelse, hvis billedet vedrører en afdød person.

Det var en rystende episode for de to kvinder, men det hjalp at få den talt igennem bagefter. Foto: Claus Thorsted

Tænk hvis det var mig

Det kunne ikke være rigtigt, mente de to. Derfor greb de et tæppe fra Cassandra Feddersens bil og gik hen for at skærme, så folk ikke kunne kigge forbi.

- Det var jo tæt på et trafikeret kryds, og hvis det var mig selv, ville jeg da ikke have, hvis folk stod og gloede, mens jeg lå der helt blottet, siger Cassandra Feddersen.

Imens de stod der, oplevede de, hvordan forbipasserende lastbilchauffører var ved at dreje nakken af led for at få et glimt af ulykken, cyklister der stoppede op, og bilister der filmede med deres mobiltelefoner.

- Jeg bliver bare så arrig. Hvis det var mig, der lå der med alle mulige instrumenter på kroppen, så ville jeg godt nok blive ked af det. Og tænk, hvis mine forældre så det på Facebook, inden de var blevet underrettet, fordi nogen havde lagt billeder op, siger Cassandra Feddersen.

Tilbage til de to kvinders opråb:

- Giv nu plads, og vis respekt, også for dem, der er på arbejde. Det handler om sekunder og minutter, og så er det ikke rart at blive afbrudt hele tiden, siger Malene Madsen.

Man skylder respekt

Det er et budskab, ambulancechef i Ambulance Syd, René Sigvartsen, kan bakke op om.

- Den slags er desværre ikke blevet et mindre problem igennem årene, og det skyldes jo nok, at alle i dag har en mobiltelefon med et kamera. Derfor vil vi også opfordre til, at folk viser respekt for skadesstedet og ikke står og glor, hvis man alligevel ikke kan hjælpe med noget. Det skylder man den pågældende, som er ramt af hændelsen, men også de pårørende og redningsmandskabet, som er indblandet, siger ambulancechefen.

Han roser de to kvinder for deres handling onsdag formiddag.

- Vi kan selvfølgelig være ude for, at nogen, der gerne vil gøre en god gerning, kommer for tæt på og oplever nogle skrækkelige scener. Så det er altid en afvejning. Men i det pågældende tilfælde har det helt klart været en hjælp, siger René Sigvartsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce