Annonce
Haderslev

Kvinderne fra den røde kælder: - Det er ikke alle unge, der vil sparke til en bold eller gå på diskotek hver fredag

Charlotte er fra en familie, hvor de flest stemmer rødt, og hun har med egne ord været "med i Enhedslisten i hjertet i mange år". Pernille kommer fra en familie, hvor der er solide traditioner for fagligt engagement. Selv har hun blandt andet været næstformand i 3F ungdom. De to har arbejdet sammen i Teatret Møllens café. Foto: Michael Mogensen
Enhedslisten i Haderslev Kommune er ved at undergå et generationsskifte. Pernille og Charlotte er to nye ansigter på listen til efterårets kommunalvalg.

HADERSLEV: Der bor for få i alderen 18 til 25 i Haderslev Kommune. Blandt andet fordi der mangler alternativer til dem, der ikke har lyst til at sparke en bold eller gå på Crazy Daisy hver fredag og lørdag. Et første skridt kan være at genoplive et ungdomsråd.

Det mener Pernille Knudsen og Charlotte Clausen, der er med til at holde gennemsnitsalderen nede på Enhedslistens liste til kommunalvalget den 16. november. Pernille og Charlotte er henholdsvis nummer tre og fem på listen hos partiet, der til trods for at den erfarne politiske veteran, Svend Brandt, er nummer to, er ved at undergå et generationsskifte.

Fremgang blandt unge

Og måske er det også det rigtige tidspunkt at sende yngre profiler på banen. En meningsmåling hos DR foretaget den 19. maj viste, at Folketingets yderste venstre ville få 25 mandater og blive tingets tredjestørste parti, hvis alene de unge skulle afgøre valget.

De to nye ansigter, Pernille og Charlotte, fortæller om deres visioner for kommunalpolitik siddende i ”Den røde Kælder”, der er Enhedslistens faste tilhørssted i Lavgade i Haderslev. At Haderslev bliver bedre til at holde på de årgange, der ellers flytter fra området for ikke at vende tilbage, fylder meget hos de to. Selv om begge pointerer, at der selvfølgelig er andre varer på hylden hos partiet. Ikke mindst klimapolitikken har høj prioritering. Aktuelt har Enhedslisten meget fokus på vandkvaliteten i Haderslev Kommune og især Lillebælt.

Pernille og Charlotte ser gerne, at HUR, Haderslev Ungdomsråd genopstår. Det fungerede i en periode med adresse i Slotsgade 25:

- Men det forsvandt, da den aktive kerne flyttede fra byen, Hvordan undgår man at gentage det?

- Der kan jo så være, fordi den aktive kerne har været for lukket, mener Pernille, der efterlyser, at et eventuelt nyt ungdomsråd bliver bedre til at kigge fødekæden efter i sømmene og sikre, at yngre står klar, når de stærke pakker tasken for at flytte til storbyerne for at uddanne sig.


Nogle af dem, jeg taler med fortæller da om unge, der samles foran den lokale brugs og spiller høj musik.

Charlotte Clausen, kandidat til kommunalvalget


De yngre er i den forbindelse de ældste elever i folkeskolen, og det kræver også, pointerer de to, at der arrangeres aktiviteter, som forældre er trygge ved at sende deres teenagere af sted til:

- Altså gøre tydeligt at det ikke handler om fest og alkohol, som man for øvrigt slet ikke må servere for dem, siger Pernille.

Charlotte fremhæver et af ungdomsrådets initiativer:

- De havde hver den første onsdag et arrangement kaldet Open Mic, som fungerede godt og var mega-hyggeligt. Det var: Kom og vær med.

Annonce

- Mega-hyggeligt

De nyslåede kandidater er overbeviste om, at arrangementer som de hedengangne open mic kan lokke kreative sjæle ud ad deres værelser, fordi de så kan få nogle rammer, hvor de kan præsentere deres ting og høste anerkendelse:

Enhedslistens kandidater

1. Helene Hellesøe Appel

2. Svend Brandt

3. Pernille Knudsen

4. Claus Larsen

5. Charlotte Clausen

6. Mathias Christiansen

7. Sebastian Grobba

- Noget af det de måske sidder og putter med det derhjemme, og som ikke lige er det, man snakker om i omklædningsrummet. Hvis jeg havde fortalt de piger, jeg spillede håndbold med, at jeg sad og skrev digte derhjemme, tror jeg, de ville kigge lidt på mig, griner Pernille.

De to er åbne over for, at de gammeldags ungdomsklubber kan give nyt liv i de mindre byer rundt omkring i kommunen, hvor transport ind til Haderslev by kan være et stort problem for de helt unge. Og de mener også, at behovet er til stede uden for Haderslevs bygrænse:

- Nogle af dem, jeg taler med, fortæller da om unge, der samles foran den lokale brugs og spiller høj musik, siger Charlotte.

- Det kræver nogle pædagoger eller nogle ildsjæle, der kan drive klubberne, tilføjer Pernille.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce