Annonce
Aabenraa

Kys og kram: Kontanthjælpsmodtagere besejrede Alpe d'Huez

Der var kys og gensynskram, da deltagerne i Unge på Toppen 3 søndag eftermiddag vendte hjem efter at have været på farten i næsten to uger. Foto: Kim Holm
18 af de 21 kontanthjælpsmodtagere, der har deltaget i årets Unge på Toppen, vendte søndag hjem efter at have besejret Alpe d'Huez. At ikke alle var med, skyldes, at nogle allerede har fået arbejde. Og alt tyder på, at det også nok skal lykkes at få hovedparten af de øvrige i gang.

Aabenraa: Kan man klare at cykle 1500 kilometer fra Danmark ned gennem Tyskland og Frankrig for at slutte på toppen af det legendariske Tour de France-bjerg Alpe d'Huez, er der meget, man kan klare.

Det har været filosofien bag Aabenraa Kommunes beskæftigelsesprojekt Unge på Toppen, der med stor succes har fået unge kontanthjælpsmodtagere i enten uddannelse, praktik eller arbejde efter et intensivt forløb med praktik på en lokal praktikplads og træning til Alpe d'Huez-turen.

Lørdag kl 16.30 kørte de sidste af årets deltagere over målstregen efter de 21 hårnålesving på den 13,8 kilometer lange opstigning. Godt 24 timer senere trillede bussen op foran rådhuset i Aabenraa, hvor de seje cykelryttere blev modtaget af deres familier med flag og kram og masser af "godt kæmpet!".

Turen til Alpe d'Huez er vigtig, men der er en grund til, at de unge har brugt tre dage om ugen i praktik og to på at cykle. Vi er ekstremt fokuserede på, at de skal ud på arbejdsmarkedet bagefter, og her giver det os mange muligheder, at vi nu har 40 lokale virksomheder med.

Thomas Sonne, projektleder Unge på Toppen

I gang med 9. klasse

28-årige Maia Beydon var hurtig til at spotte sønnen Hassan på 11. De to har aldrig været væk fra hinanden i så lang tid før. Men det gik. Ligesom alt det andet jo er gået.

- Man kan alt, hvad man tror på, man kan, har Maia Beydon lært af de godt fire måneder, hun har været en af de 21 deltagere i Unge på Toppen 3.

Hun kunne ikke sige sig fri for at være lidt stolt over at have klaret det berygtede bjerg på to timer og otte minutter.

- Jeg var helt sikker på, jeg skulle gå op, men jeg cyklede hele vejen. Med pauser selvfølgelig. Det var vildt varmt, så der var lige brug for to minutter i skyggen, forklarede den 28-årige aabenraaer, der havde været på kontanthjælp et halvt år, inden hun kom med i projektet, "fordi jeg havde lidt udfordringer, som jeg lige skulle have lidt hjælp til", som hun formulerer det.

Nu skal hun efter sommerferien i gang med at tage 9. klasse på VUC, så hun kan få opfyldt drømmen om en dag at blive tandklinikassistent.

Annonce

Gode sider fundet frem

For 19-årige Lukas Riedel fra Holbøl handler det om at vende tilbage til entreprenørfirmaet Arkil, hvor han efter en uges ekstra praktik håber, der kan blive noget fast arbejde til ham som kloaklægger.

- Jeg var i lære som lager- og logistikmedarbejder, men det var ikke rigtigt mig, så derfor kom jeg på kontanthjælp. Det var jeg i tre måneder, inden min sagsbehandler foreslog, jeg kom med her. Det har været virkelig udfordrende, for man har fået flyttet nogle grænser og lært nye sider af sig selv at kende. Gode sider, forklarede Lukas Riedel, der har kunnet mærke, projektet har givet ham mere energi:

- Man er mere glad, når man vågner, og har mere lyst til dagen.

På tv til efteråret

  • Succesen med de første to Unge på Toppen-projekter, hvor man år 1 kørte til Alpe d'Huez og år 2 til Skagen, har skabt stor opmærksomhed også uden for Aabenraa Kommune.
  • Det har fået Wasabi Film til at følge dette års projekt, og det kommer der efter planen en dokumentarserie på ni afsnit ud af, som vil blive vist på TV Syd til efteråret.
Annonce

18 ud og 18 hjem

Det er Thomas Sonne-Schmidt, der som selvstændig konsulent er ansvarlig for Unge på Toppen, men også Camilla Petersen, projektkoordinator på Aabenraa Jobcenter, har været dybt involveret i de foreløbig tre projekter.

Hun var med i Frankrig i den ene af de tre følgebiler, der slap lidt lettere igennem trafikken hjem end bussen med de unge, så cyklerne var læsset af ved kasernen i Søgård, inden hun troppede op ved rådhuset for at tage imod.

- Det har været en rigtig, rigtig god tur. Der var én, vi måtte sende hjem fra Luxembourg, fordi han havde dårligt knæ. Vi gjorde forsøget, men vidste godt, det nok ikke ville gå. Til gengæld fløj en af pigerne, der ikke kunne cykle med, fordi hun har været ude for en arbejdsulykke, ned til os, så hun kunne heppe med fra følgebilen. Så vi sendte 18 af sted og havde 18 med hjem, fortalte Camilla Pedersen.

Maia Beydon var glad for at se sønnen Hassan igen, mens Lukas Riedel blev modtaget af sine forældre og sin lillesøster, efter de begge havde klaret strabadserne i det franske. Foto: Kim Holm
Annonce

Status er god

Unge på Toppen 3 begyndte i februar, og det slutter formelt mandag, hvor der er fælles morgenmad og de sidste evalueringer.

Helt slipper de unge gør Thomas Sonne og hans team dog ikke, kunne Camilla Pedersen fortælle. Frem til udgangen af i år følger de deltagerne og hjælper dem med, hvad der måtte være. Nogle skal lige lidt mere i praktik, inden de er klar til et fast job, mens andre skal ud med løntilskud.

Alt i alt er projektkoordinatoren fra Jobcentret godt tilfreds med den aktuelle status over deltagerne. At kun 18 af de 21 var med i Frankrig, skyldtes, at de sidste allerede har fået fast arbejde, og hovedparten af de øvrige er der også lagt planer for med fremtidsperspektiv:

- Nu er det ikke mig, der bestemmer, men jeg håber virkelig, at der også bliver en fjerde udgave af Unge på Toppen. Det bør der jo blive, når man ser på de tal, projektet leverer.

Bussen var kørt fra Alpe d'Huez klokken 19.30 lørdag, og efter planen skulle den være landet i Aabenraa klokken 15. Kø ved Hamborg forsinkede dog hjemkomsten næsten to timer. Foto: Kim Holm

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Serie-kriminel blev ejer og direktør af konkursramt motorkontor: Så forsvandt millionbeløb ud af kontoen

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Han er inkarneret vinterbader og ”Store Nørd” – nu vil han i byrådet

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor tabte SønderjyskE i Aarhus

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Aabenraa

Næstformand forstår det ikke: Nu flyttes børn fra omstridt specialskole

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: De store lyspunkter manglede mod AGF

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

En hård skæbne: SønderjyskE tabte igen, men holdet leverede faktisk en fin præstation

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE tabte i Aarhus

Annonce