Annonce
Tarm

Kystdirektoratet måler Søndervig-stranden op – "og det er helt efter planen"

Båd og dykkere opmåler torsdag og fredag Søndervig-stranden, som Kystdirektoratet forhindres i at sandfodre.

Søndervig: Strandgæster i Søndervig har torsdag fået en ekstra oplevelse. De har nemlig kunnet i iagttage en båd fra Kystdirektoratet sejle helt ind til stranden, bakke ud igen, sejle lidt længere hen og atter sætte kursen ind mod stranden, så langt det lader sig gøre. Manøvren har til formål at måle dybden og sandmængden på revlerne, hvilket har betydning for strandens modstandsdygtighed over for havets rasen.

Samtidig bevæger dykkere sig i havstokken med måleinstrumenter, lige som der er taget målinger af klitternes højde for at give et totalt billede af strandens forfatning.

Kystdirektoratets opmålinger falder sammen med, at det tirsdag kom frem, at direktoratet ikke kan komme i gang med sandfordre på Søndervigstranden, da miljøtilladelsen er påklaget af Poul Jakobsen.

Direktoratet vil pumpe 600.000 kubikmeter sand på stranden for at styrke den inden vinterens storme. Arbejdet skulle være sat i gang i september, men er lagt død på grund af klagen, der har opsættende virkning. Klageren Poul Jakobsen mener, at der ikke behov for sandfodring på Søndervigstranden, hvor han i 2012 satte sine drænrør, og som derfor ifølge ham bugner af sand. Kystdirektoratet fastholder dog, at målinger viser det vil være godt at sandfodre ved Søndervig.

At Kystdirektoratet torsdag dukker op og foretager målinger har dog intet med den verserende konflikt at gøre, forsikrer afdelingsdirektør Hans Erik Cutoi-Toft, Kystdirektoratet.

- Vi foretager vestkystmålinger hver år for at planlægge indsatserne. Det er fast procedure. Vi har faste kadencer hvert år, og nu var vi kommet til Søndervig, siger han. Kystdirektoratets målinger blev fulgt fra toppen af en klit af Poul Jakobsen.

- Det er en provokation mod mig at sandfodre på Søndervig-stranden. Den behøver det ikke. Målinger foretaget af Geopartner viser, at der er sket klitfremrykning, og at stranden er blevet bredere, siger Poul Jakobsen, der i stedet opfordrer Kystdirektoratet til at sandfodre på Krylen-stranden, der ifølge ham er i den dårligere forfatning, selv om der blev sandfodret massivt i 2012.

Han vil nu søge aktindsigt hos Kystdirektoratet og forlange samtlige Søndervig-opmålinger fra de sidste ti år udleveret.

Annonce
Kystdirektoratets båd 'Ekko' på vej ind mod Søndervig-stranden. Foto: Lars Kryger
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce