Annonce
Erhverv

Lånebølgens sidste måned bød på 50.000 nye lån

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
En stor del af konverteringsbølgen består af skift fra to-procentslån til et-procentslån.

Der var fart på markedet for boliglån frem mod 31. juli. I den sidste måned frem mod 31. juli blev der indhentet næsten 50.000 nye lånetilbud. Det oplyser Finans Danmark, der er brancheorganisation for bankerne og realkreditinstitutterne.

Dermed var juli den måned med flest nye lån siden 2015, viser Finans Danmarks opgørelse.

De mange lån var en del af det, der er blevet døbt konverteringsbølgen. En konvertering af et lån er, når man skifter sit lån ud med et andet - ofte fordi man kan få bedre vilkår med et nyt.

Sommerens bølge bunder i, at udenlandske investorer er bange for, hvor de kan få et afkast for deres formuer.

Det har gjort dem interesserede i at købe obligationer på danske boliglån til lavere renter end tidligere. Og tilbuddet om de lavere renter, har de danske boligejere i stor stil taget til sig.

Finans Danmark kan fortælle, at 60 procent af alle indfriede lån i juli havde en rente på to procent. Samtidig var mange af de nye lånetilbud realkreditlån med en procent i rente.

Omlægningen giver mening, hvis man ved, at man sidder i sin bolig i nogle år frem. Der er nemlig en omkostning ved at lægge lånet om.

Men fordi en lavere rente på lånet kan give en lavere ydelse og muligvis endda også et højere afdrag samtidig, kan det betale sig selv hjem på nogle nogle år. Derefter er det en besparelse for låntageren.

31. juli var fristen, hvis man som boligejer ville lægge sit lån om, så det nye lån træder i kraft 1. oktober.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce