Annonce
Vejen

Lånegaranti til højskole gav splittelse i Vejen Byråd

Kronprinsesse Mary gæstder Rødding Højskole i forbindelse med højskolens 175 års jubilæum i sidste måned. I baggrunden skimtes Flors Hus, som højskolens ledelse og bestyrelse gerne vil have renoveret. Foto: Martin Ravn
Et flertal i Vejen Byråd bestående af Venstre, konservative, Liberal Alliance samt SF godkendte, at Rødding Højskole får en lånegaranti på 5,2 millioner kroner. Højskolen vil i gang med renovering af Flors Hus.

Vejen: Der var uenighed blandt politikerne i Vejen Byråd omkring en lånegaranti til Rødding Højskole.

Højskolen, som i sidste måned kunne fejre 175 års-jubilæum, har planer om en renovering af Flors Hus - skolens ældste bygning fra 1832. Renoveringen af Flors Hus er særdeles påkrævet, konstateres det fra ledelsen på højskolen. De kursister, der har været indkvarteret i Flors Hus, giver ofte udtryk for, at værelserne ikke lever op til acceptabel standard – senest de ellers særdeles begejstrede jubilæumskursister.

Bestyrelsen i Rødding Højskole har besluttet, at renoveringen skal realiseres inden for en ramme på ti millioner kroner. Fra fonde er der givet tilsagn om tilskud på 4,8 millioner kroner, men der mangler således 5,2 millioner kroner for at kunne realisere projektet. Højskolen ønsker at optage et realkreditlån, men det er ikke muligt uden en kommunal garanti.

Vejen Kommune har tidligere givet ti garantier til renoveringer – senest for tre år siden, hvor der blevet givet en garanti på 6,5 millioner kroner til renovering af elevfløjen.

Socialdemokraterne i byrådet var imod garantien:

- Vi har allerede givet to garantier til Rødding Højskole. Nu sidder vi med en ny ansøgning, og endnu en kan være på vej. Vi værdsætter det arbejde, som udføres på højskolen, men vi kan ikke gå ind for at give en lånegaranti, selv om vi ved, at der er tale om en garanti, som man aldrig håber kommer i spil, lød det fra Jørgen Thøgersen (S).

Løsgængeren Anni Grimm var på samme linje. Hun afviste også at stemme for at give garantien.

Annonce
Rødding Højskole er noget specielt – både lokalt og i hele højskolebevægelsen.

Morten Thorøe, byrådsmedlem for Venstre

Noget specielt

Venstres Morten Thorøe slog fast, at højskolen netop har fejret 175 års jubilæum med kongeligt besøg:

- På trods af den festivitas har vi gennem årene set, at vi ikke kan tage for givet, at der er en højskole. På trods af den succes, som højskolen har nu, så må højskolerne ofte balancere på et knivsæg. Der har været stor lokal støtte til højskolen, og der er en stærk ledelse, som vi bør bakke op her i byrådet. Rødding Højskole er noget specielt – både lokalt og i hele højskolebevægelsen, sagde Morten Thorøe.

Frank Schmidt-Hansen (K) erkendte, at den konservative byrådsgruppe har været meget i tvivl:

- Principielt mener vi, at man skal kunne klare sig selv som enhver anden virksomhed. Vi har overvejet, om der kunne være mulighed for, at højskolen over årene kunne spare op til renoveringen. Når vi alligevel siger ja, så er det også et signal til ledelsen om, at vi har store forventninger til dem. Det her er en garanti, som reducerer kommunens lånemuligheder. Muligheder som vi fra konservativ side ikke ønsker at udnytte, sagde Frank Schmidt-Hansen.

Liberal Alliances Martin Boye mente, at højskolens økonomi og en bedre og bedre soliditet betyder, at der er minimal risiko for at stille garantien. Også Anker Ulsdal fra SF var klar til at stemme for en garanti. Han kaldte Rødding Højskole for en af de få kulturelle fyrtårne, der er i kommunen.

Imod lånegarantien stemte den socialdemokratiske gruppe løsgængerne Anni Grimm og Claus Grimm samt Enhedslistens Maya Ryom.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];