Annonce
Vejen

Lånegaranti til højskole gav splittelse i Vejen Byråd

Kronprinsesse Mary gæstder Rødding Højskole i forbindelse med højskolens 175 års jubilæum i sidste måned. I baggrunden skimtes Flors Hus, som højskolens ledelse og bestyrelse gerne vil have renoveret. Foto: Martin Ravn
Et flertal i Vejen Byråd bestående af Venstre, konservative, Liberal Alliance samt SF godkendte, at Rødding Højskole får en lånegaranti på 5,2 millioner kroner. Højskolen vil i gang med renovering af Flors Hus.
Annonce

Vejen: Der var uenighed blandt politikerne i Vejen Byråd omkring en lånegaranti til Rødding Højskole.

Højskolen, som i sidste måned kunne fejre 175 års-jubilæum, har planer om en renovering af Flors Hus - skolens ældste bygning fra 1832. Renoveringen af Flors Hus er særdeles påkrævet, konstateres det fra ledelsen på højskolen. De kursister, der har været indkvarteret i Flors Hus, giver ofte udtryk for, at værelserne ikke lever op til acceptabel standard – senest de ellers særdeles begejstrede jubilæumskursister.

Bestyrelsen i Rødding Højskole har besluttet, at renoveringen skal realiseres inden for en ramme på ti millioner kroner. Fra fonde er der givet tilsagn om tilskud på 4,8 millioner kroner, men der mangler således 5,2 millioner kroner for at kunne realisere projektet. Højskolen ønsker at optage et realkreditlån, men det er ikke muligt uden en kommunal garanti.

Vejen Kommune har tidligere givet ti garantier til renoveringer – senest for tre år siden, hvor der blevet givet en garanti på 6,5 millioner kroner til renovering af elevfløjen.

Socialdemokraterne i byrådet var imod garantien:

- Vi har allerede givet to garantier til Rødding Højskole. Nu sidder vi med en ny ansøgning, og endnu en kan være på vej. Vi værdsætter det arbejde, som udføres på højskolen, men vi kan ikke gå ind for at give en lånegaranti, selv om vi ved, at der er tale om en garanti, som man aldrig håber kommer i spil, lød det fra Jørgen Thøgersen (S).

Løsgængeren Anni Grimm var på samme linje. Hun afviste også at stemme for at give garantien.

Rødding Højskole er noget specielt – både lokalt og i hele højskolebevægelsen.

Morten Thorøe, byrådsmedlem for Venstre

Annonce

Noget specielt

Venstres Morten Thorøe slog fast, at højskolen netop har fejret 175 års jubilæum med kongeligt besøg:

- På trods af den festivitas har vi gennem årene set, at vi ikke kan tage for givet, at der er en højskole. På trods af den succes, som højskolen har nu, så må højskolerne ofte balancere på et knivsæg. Der har været stor lokal støtte til højskolen, og der er en stærk ledelse, som vi bør bakke op her i byrådet. Rødding Højskole er noget specielt – både lokalt og i hele højskolebevægelsen, sagde Morten Thorøe.

Frank Schmidt-Hansen (K) erkendte, at den konservative byrådsgruppe har været meget i tvivl:

- Principielt mener vi, at man skal kunne klare sig selv som enhver anden virksomhed. Vi har overvejet, om der kunne være mulighed for, at højskolen over årene kunne spare op til renoveringen. Når vi alligevel siger ja, så er det også et signal til ledelsen om, at vi har store forventninger til dem. Det her er en garanti, som reducerer kommunens lånemuligheder. Muligheder som vi fra konservativ side ikke ønsker at udnytte, sagde Frank Schmidt-Hansen.

Liberal Alliances Martin Boye mente, at højskolens økonomi og en bedre og bedre soliditet betyder, at der er minimal risiko for at stille garantien. Også Anker Ulsdal fra SF var klar til at stemme for en garanti. Han kaldte Rødding Højskole for en af de få kulturelle fyrtårne, der er i kommunen.

Imod lånegarantien stemte den socialdemokratiske gruppe løsgængerne Anni Grimm og Claus Grimm samt Enhedslistens Maya Ryom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce