Annonce
Sønderborg

Lånegaranti til Privatskolen Als er ikke Matador-penge

Annonce

Debat:  20 millioner kroner til en mulig lånegaranti til Privatskolen Als er ikke Matador-penge.

Kommunal lånegaranti til en privat virksomhed er ikke en kommunal opgave. Byrådet bør i stedet fokusere på at styrke folkeskolen yderligere, for det sker ikke i tilstrækkelig grad.

For det første står der i referatet fra kommunens økonomiudvalg d. 17. juni 2020 om en mulig lånegaranti til Privatskolen Als, at hvis lånegarantien stilles, så skal der ”…deponeres 20,0 mio. kr., som frigives over 25 år.”

På godt dansk betyder det, at Sønderborg kommune rent faktisk skal hoste op med 20 millioner konkrete danske kroner, der skal hældes over på en lukket konto. Hvert år, i de femogtyve år, som garantien skal vare, bliver der frigivet en femogtyvendedel af beløbet.

Kommer der udbytte af pengene, så ryger pengene tilbage til kommunen. Med den nuværende udvikling er det næppe sandsynligt. Så det er ikke Matador-penge vi taler om. Mit gæt er, at 20 millioner kr. godt kunne bruges i folkeskolen.

For det andet står der i den meget omtalte - og umiddelbart svært gennemskuelige - tildelingsmodel til folkeskolen blandt andet, at ”…Basistildelingen sikrer som minimum, at alle skoler i tildelingen har mulighed for at undervise eleverne i henhold til Folkeskolelovens minimumstimetal, Helhedsplanens tiltag, tid til ledelse og øvrig drift…”.

Det kan godt være, at byrådet kan påstå, at der overordnet set ikke bliver sparet på skoleområdet og at det er et ’nul-sumspil’. Hvis Sønderborgs byråds ambition faktisk er at rykke folkeskolen helt op i den pædagogiske topliga, så er det vel tvivlsomt at det kommer til at ske, hvis udgangspunktet er at køre efter en minimumssats.

Ifølge pressen, så mister nogle skoler i kommunen på grund af tildelingsmodellen op til 6,8% af tildelte midler. Det må vel samlet set siges at underminere påstanden om at folkeskolen styrkes. Det er blandt andet i lyset af dette at overvejelsen om at støtte en privatskole økonomisk i netop denne sag kommer til at fremstå uigennemtænkt.

For det tredje står der også i førnævnte referat, at Privatskolen inviteres til et møde i august, som man må formode er med økonomiudvalget. Her får Privatskolen, ifølge referatet, mulighed for at fremlægge sagen i flere detaljer. Nu er august jo ikke gået. Ifølge kommunens hjemmeside er det næste økonomiudvalgsmøde d. 12. august 2020.

Der står ikke noget om sagen. Det kan der jo være mange gode grunde til. Enkelte partier i byrådet har meldt ud hvad de mener i denne sag. Man kan konstatere, at andre partier stadig flyver under radaren og opretholder radiotavshed om emnet. Uanset, så kunne det som borger være interessant at have mulighed for stadig at følge sagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Annonce