Annonce
Kolding

Læge dropper medicinsk cannabis efter mediestorm

Bent Damgaard nåede at ordinere medicinsk cannabis til omkring ti patienter, inden han kom i medierne, og lægehuset besluttede at stoppe. Arkivfoto: Casper Vagner Christensen

Bent Damgaard kom i vælten i januar, da han fortalte, han havde ordineret medicinsk cannabis. Men det gør han ikke længere, for efter hans lægehus har åbnet for patienttilgang, vil de ikke risikere at blive overrendt.

Kolding: I januar fik læge Bent Damgaard lidt af en tur i mediemøllen.

Til blandt andre JydskeVestkysten fortalte Bent Damgaard, at han var en af de få læger i landet, der gerne ville ordinere medicinsk cannabis til sine patienter som et led i den meget omdiskuterede forsøgsordning med medicinsk cannabis, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Han fortalte, at han i nogle måneder havde ordineret magistralt fremstillet medicinsk cannabis, hvilket vil sige, at medicinen var fremstillet på et apotek, til enkelte patienter. Han fortalte samtidig, at det blot var et beskedent forsøg, han var i gang med.

Men nu er det slut. Ringer man til Lægerne ved Slotssøen, bliver man mødt af en stemme, der fortæller, at lægehuset ikke deltager i forsøgsordningen. Klikker man ind på lægehusets hjemmeside, står samme besked under fanen "medicinsk cannabis".

- Vi træder lidt vande, og vi har valgt at sætte det på pause. Det skyldes, at vi ikke vil blive overrendt af patienter, fortæller Bent Damgaard.

Annonce

Medicinsk cannabis

Den nye medicinske cannabis, som de danske læger har fået lov til at udskrive, fås i to præparater, der hedder Bediol og Bedrocan. Begge fås i form af en te.

Det, Bent Damgård hidtil har udskrevet, hedder cannabidiol (CBD) og tetrahydrocannabiol (THC). CBD har ingen euforiserende effekt, mens du bliver skæv af THC. Læs mere om medicinsk cannabis på: www.laegemiddelstyrelsen.dk/da/special/medicinsk-cannabis

På standby

Da Bent Damgaard udtalte sig i januar, havde Lægerne ved Slotssøen lukket for patienttilgang. I januar købte lægehuset et ydernummer af Region Syddanmark, hvilket betyder, klinikkens dør igen er åben for nye patienter.

- Vi har gjort det for at beskytte vores praksis. Vi kan ikke magte det, hvis der begynder at komme en masse patienter, der vil have medicinsk cannabis, så vi har sat det i bero, understreger Bent Damgaard.

Du kom en del i vælten i begyndelsen af januar. Fik I en mange henvendelser efterfølgende?

- Der var noget der, ja. Så der begyndte jeg at fortryde lidt. Derfor har vi sat det lidt på standby, siger Bent Damgaard.

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis trådte i kraft 1. januar 2018 og løber fire år og frem. Ordningen har givet lægerne lov til at ordinere medicinsk cannabis i form af plantens topskud eller blomst. Lægernes faglige selskab har fra start været kritiske og opfordret lægerne til ikke at ordinere midlet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Lyset blev båret frem på Fredenshjem

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce