Annonce
Kolding

Læge dropper medicinsk cannabis efter mediestorm

Bent Damgaard nåede at ordinere medicinsk cannabis til omkring ti patienter, inden han kom i medierne, og lægehuset besluttede at stoppe. Arkivfoto: Casper Vagner Christensen

Bent Damgaard kom i vælten i januar, da han fortalte, han havde ordineret medicinsk cannabis. Men det gør han ikke længere, for efter hans lægehus har åbnet for patienttilgang, vil de ikke risikere at blive overrendt.

Kolding: I januar fik læge Bent Damgaard lidt af en tur i mediemøllen.

Til blandt andre JydskeVestkysten fortalte Bent Damgaard, at han var en af de få læger i landet, der gerne ville ordinere medicinsk cannabis til sine patienter som et led i den meget omdiskuterede forsøgsordning med medicinsk cannabis, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Han fortalte, at han i nogle måneder havde ordineret magistralt fremstillet medicinsk cannabis, hvilket vil sige, at medicinen var fremstillet på et apotek, til enkelte patienter. Han fortalte samtidig, at det blot var et beskedent forsøg, han var i gang med.

Men nu er det slut. Ringer man til Lægerne ved Slotssøen, bliver man mødt af en stemme, der fortæller, at lægehuset ikke deltager i forsøgsordningen. Klikker man ind på lægehusets hjemmeside, står samme besked under fanen "medicinsk cannabis".

- Vi træder lidt vande, og vi har valgt at sætte det på pause. Det skyldes, at vi ikke vil blive overrendt af patienter, fortæller Bent Damgaard.

Annonce

Medicinsk cannabis

Den nye medicinske cannabis, som de danske læger har fået lov til at udskrive, fås i to præparater, der hedder Bediol og Bedrocan. Begge fås i form af en te.

Det, Bent Damgård hidtil har udskrevet, hedder cannabidiol (CBD) og tetrahydrocannabiol (THC). CBD har ingen euforiserende effekt, mens du bliver skæv af THC. Læs mere om medicinsk cannabis på: www.laegemiddelstyrelsen.dk/da/special/medicinsk-cannabis

På standby

Da Bent Damgaard udtalte sig i januar, havde Lægerne ved Slotssøen lukket for patienttilgang. I januar købte lægehuset et ydernummer af Region Syddanmark, hvilket betyder, klinikkens dør igen er åben for nye patienter.

- Vi har gjort det for at beskytte vores praksis. Vi kan ikke magte det, hvis der begynder at komme en masse patienter, der vil have medicinsk cannabis, så vi har sat det i bero, understreger Bent Damgaard.

Du kom en del i vælten i begyndelsen af januar. Fik I en mange henvendelser efterfølgende?

- Der var noget der, ja. Så der begyndte jeg at fortryde lidt. Derfor har vi sat det lidt på standby, siger Bent Damgaard.

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis trådte i kraft 1. januar 2018 og løber fire år og frem. Ordningen har givet lægerne lov til at ordinere medicinsk cannabis i form af plantens topskud eller blomst. Lægernes faglige selskab har fra start været kritiske og opfordret lægerne til ikke at ordinere midlet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Christian Bøving vinder Tvprisen

Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];