Annonce
Kolding

Læge ordinerer cannabis: - Mine patienter siger, det er et fantastisk stof

Hvis Bent Damgård i fremtiden skal udskrive en recept på medicinsk cannabis, kommer det ikke til at foregå anderledes, end når han udskriver recepter på eksempelvis Panodil. Foto: Casper Vagner Christensen

Efter at have deltaget i flere konferencer besluttede læge Bent Damgård, at han ville begynde at udskrive medicinsk cannabis. Han har indtil videre udskrevet stoffet til ti patienter.

Kolding: Læge Bent Damgård tog beslutningen efter at have været på konference i udlandet: Han ville begynde at udskrive medicinsk cannabis. For fire måneder siden udskrev han så cannabis til en patient for første gang.

- Forskning og mange af mine patienter siger, cannabis hjælper, og det har jeg svært ved at lukke øjnene for, selvom der ikke er håndfast bevis for, at det virker. Jeg synes, det er interessant, at medicinsk cannabis måske hjælper bedre end godkendte lægemidler mod sygdomme, der er svære at behandle. I øvrigt har de godkendte lægemidler ofte meget værre bivirkninger end cannabisbaseret medicin, siger Bent Damgård, der har ordineret medicinsk cannabis i form af dråber til omkring ti patienter.

En ny forsøgsordning har fra årsskiftet givet danske læger lov til at ordinere medicinsk cannabis i form af plantens topskud eller blomst, som skal indtages via en te. Danske læger har dog haft mulighed for at ordinere medicinsk cannabis i et års tid. For at få det udskrevet har det krævet, at en læge skriver en recept på et magistralt produkt. Det vil sige, at produktet skal være fremstillet på et apotek. Den medicin, Bent Damgård har ordineret, er blevet produceret på et apotek i Glostrup.

- Jeg har godt turde ordinere, når det er fremstillet på et apotek. Så er der nogle, der har taget ansvar for, hvad der er i. Der er ikke nogen af mine patienter, der har haft bivirkninger af betydning, og hvis man skal tro dem, er det et fantastisk stof. Jeg er mere skeptisk, men jeg synes, det er synd, at vi som læger lægger armene over kors og siger, vi ikke vil være med, siger Bent Damgård.

Annonce

Medicinsk cannabis

Den nye medicinske cannabis, som de danske læger har fået lov til at udskrive, fås i to præparater, der hedder Bediol og Bedrocan. Begge fås i form af en te.Det, Bent Damgård hidtil har udskrevet, hedder cannabidiol (CBD) og tetrahydrocannabiol (THC). CBD har ingen euforiserende effekt, mens du bliver skæv af THC.

Læs mere om medicinsk cannabis på: https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/special/medicinsk-cannabis/

Åndssvag ordning

Dermed går Bent Damgård mod organisationen Lægeforeningen, der længe har været kritisk over for brugen af medicinsk cannabis. Foreningen har også mødt den nye forsøgsordning med en stor portion skepsis, og Bent Damgård kalder da også emnet for "kildent".

Kritikken har blandt andet gået på, at man ikke kender effekten og bivirkningerne af den medicinske cannabis. Cannabis er heller ikke et godkendt lægemiddel, og derfor har Dansk Selskab for Almen Medicin også frarådet sine medlemmer at bruge midlet.

- Når vores faglige selskab siger, vi ikke bør benytte cannabis, er det for at beskytte mod medicinsk fejlbehandling, men jeg synes, det bør respektere, at Folketinget har besluttet, at der er en forsøgsordning. Patienter er generelt ikke dummere end læger, og de er udmærket klar over, at der er en vis risiko ved noget nyt og relativt uprøvet, siger Bent Damgård, der omvendt godt forstår de læger, der ikke vil ordinere stoffet.

- Det er en åndssvag ordning, og den er lavet helt uden samarbejde med lægerne. Der er ingen, der ved, hvad vi skal gøre. Derfor er modstanden også blevet, som den er, siger han.

Beskedent forsøgsstadie

22Det er kun patienter med sklerose, rygmarvsskader, kroniske smerter og kvalme og opkast efter kemoterapi, der er omfattet af forsøgsordningen. Ifølge DR får landets patientforeninger mange henvendelser fra frustrerede medlemmer, som bliver blankt afvist af lægen i telefonen, når de spørger om medicinsk cannabis. Bent Damgård vil da heller ikke ordinere medicinsk cannabis til hvem som helst.

- Man skal ikke bare ukritisk gå ud og ordinere medicinsk cannabis. Det bør være læger med et vist speciale, der gør det. I vores lægehus er det kun mig, der gør det, og det er stadig på et beskedent forsøgsstadie. Hvis det viser sig at fungere, så synes jeg ikke, man bør lade syge mennesker i stikken, siger Bent Damgård, der understreger, at han ikke ordinerer stoffet for at få flere patienter og ikke ønsker at ordinere cannabis til nye patienter i øjeblikket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Henriette Zobel er død 

Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce