Annonce
Nordtyskland

Lægedækningen syd for grænsen er markant bedre end i Danmark

5400 læger står klar til at hjælpe patienterne i Tysklands nordligste delstat. Modelfoto: Colourbox.

FLENSBORG: Lægedækningen lige syd for grænsen er væsentlig bedre end i Danmark. I Slesvig-Holsten med 2,9 millioner indbyggere var der i 2019 godt 5400 alment praktiserende læger. Nord for grænsen er der kun omkring 3400 læger i almen praksis til en befolkning på omkring 5.8 millioner indbyggere. Det viser de seneste tal fra De Praktiserende Lægers organisation fra 2018.

Opgørelsen over lægedækningen i Slesvig-Holsten stammer fra en statistik udarbejdet af de private sygekassers sammenslutning. Tallene blev mandag offentliggjort i en pressemeddelelse.

Sygesikringen i Tyskland er væsentlig anderledes end i Danmark. Langt størstedelen af indbyggerne er dækket via de offentlige sygekasser, der finansieres af medlemsbidrag fra både arbejdsgivere og ansatte. Men selvstændige eller personer med høj indkomst kan vælge at forsikres sig mod sygdom enten via de private sygekasser eller et forsikringsselskab. Dog er der også borgere, som rasler helt gennem systemet og slet ikke har nogen sygesikring.

På opgørelses tidspunktet den 1. Juli 2019 var 2,5 millioner af Slesvig-Holstens 2,9 millioner indbyggere omfattet af den lovpligtige sygesikring. Det svarer til 86 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce