Annonce
Nordtyskland

Læger advarer: Sundhedsvæsen er alvorligt sygt

60 timers arbejdsuger og 24 timer lange vagter uden mulighed for søvn belaster lægerne på Slesvig-Holstens sygehuse. Modelfoto: Colourbox.
Ekstreme arbejdsuger belaster lægerne på de slesvig-holstenske sygehuse. 24 timers vagter uden mulighed for søvn er ingen sjældenhed. Hermed vokser også risikoen for fejl, advarer lægernes repræsentanter
Annonce

KIEL: Aldrig har der været så mange læger i Tyskland som nu. Alene i de seneste 20 år steg antallet i hele forbundsrepublikken med mere end 100.000 og i Slesvig-Holsten med godt 5000. Alligevel klager medicinernes repræsentanter over massiv overbelastning.

- Lægerne lider under en høj arbejdsbelastning, overarbejde og ufleksible arbejdstider, forklarer Michael Wessendorf, der er formand for den slesvig-holstenske lægeforening.

Ved en nylig rundspørge oplyste hver anden læge i Slesvig-Holsten, at vedkommende ofte var overbelastet. Næsten en fjerdel klagede over, at de hverken fik betaling eller afspadsering for at arbejde over. Flere end halvdelen havde en arbejdsuge på over 49 timer. På universitetsklinikkerne i Kiel og Lübeck havde hver fjerde mere end 60 timer på jobbet i løbet af en uge.

Lægerne lider under en høj arbejdsbelastning, overarbejde og ufleksible arbejdstider.

Michael Wessendorf, den slesvig-holstenske lægeforening.

Annonce

Alarmerende resultat

- Resultaterne er alarmerende. Klinikkernes ledelse spekulerer direkte i overarbejde, siger Michael Wessendorf og kalder den slagsplanlægning finanstrylleri,.

- I ingen anden branche ringer alarmklokkerne højere. 24 timers arbejde uden søvn er ikke længere en sjældenhed for mange læger. Dermed stiger også risikoen for fejl, supplerer den slesvig-holstenske lægeforenings næstformand Joachim Schur.

De mange arbejdstimer bliver langtfra kun tilbragt samen med patienterne. Mere end tre timer pr. arbejdsdag sidder lægerne ved skrivebordet.

Lægeforeningen kræver, at lægerne slipper for rent administrative opgaver samt, at der ansættes flere medicinere.

- Vi har voldsomt behov for bindende normeringer på sygehusene. Seks af ti læger fortæller, at mindst to stillinger på deres afdelinger ikke er besat. Det er også en konsekvens af den kroniske underfinansiering af sygehusvæsnet, mener Michael Wesendorf.

Annonce

Ny overenskomst

Tirsdag starter overenskomstforhandlingerne mellem lægerne og deres arbejdsgivere. I landdagen tager man alarmsignalerne fra lægernes rundspørge alvorligt. Sundhedsminister Heiner Garg henviser dog til, at kun tre procent af hospitalslægerne har svaret.

- Muligvis er der en større deltagelse blandt de læger, som er mest utilfredse med deres arbejdsbetingelser, understreger Heiner Garg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Mand i kørestol smed badebukserne

Annonce