Annonce
Sydjylland

Læger får udbetalt milliarder baseret på tillidssystem: Nu skal de kontrolleres bedre

Region Syddanmark betaler honorarer til i alt 1948 ydernumre. Årligt løber beløbet op i knap fem milliarder kroner. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Region Syddanmark udbetaler hvert år knap fem milliarder kroner til det praktiserende sundhedspersonale i regionen på et system baseret på tillid. Efter svindelsager skal lægerne nu kontrolleres bedre.

Syddanmark: Tilliden mellem det praktiserende sundhedspersonale og Region Syddanmark er stadig intakt. Sådan siger parterne selv. Men den er tilsyneladende heller ikke større, end at sundhedspersonalet nu skal kontrolleres bedre for snyd.

På et udvalgsmøde i regionens udvalg for det nære sundhedsvæsen mandag blev i alt fem forslag til en forøget kontrolindsats præsenteret, og disse inkluderer blandt andet, at der skal afsættes en million kroner til udvikling af IT-robotter, som skal opdage mistænkelige mønstre i udbetalingerne, ligesom et andet forslag lyder, at der skal afsættes 1,8 millioner kroner til at ansætte tre yderligere ansatte i administrationen til at beskæftige sig med kontrol.


Annonce

Jeg synes, at tillid er bedre end kontrol, men hvis det er et behov, regionen har, så har jeg det fint med det. Vi vil gerne lægge vores tal frem - det er jo regionen, som betaler vores udgifter. Men jeg synes, det er ærgerligt, at få læger skal gøre, at vi ændrer hele systemet.

Birgitte Ries Mølle, formand i PLO Syd


I alt udbetaler regionen årligt 4,9 milliarder kroner til praktiserende sundhedspersonale som eksempelvis praktiserende læger, vagtlæger, tandlæger og psykologer, og for nylig er det blevet afsløret, at et fynsk lægepar over en årrække har snydt for op mod 1,7 millioner kroner ved blandt andet at indberette ydelser til højere takster end det, der egentlig er udført.

Afregningssystemet er nemlig primært baseret på tillid til, at lægernes indsendte regninger er rigtige. Formanden for regionens udvalg mener ikke, at den øgede kontrol skal ses, som om regionen har mistet denne tillid.

- Nej, vi vil jo stadig have et tillidsbaseret system. Men vi vil have ressourcer til at kigge lidt mere ind i atypiske mønstre og afregninger. Vi vil have mulighed for at gå ud og lave nogle stikprøver for at se på, om det, som foregår, er ifølge reglerne, siger Bo Libergren (V).

Men det er vel en form for mistillidserklæring?

- Nej, jeg synes, at det handler om, at når vi udbetaler op mod fem milliarder kroner om året af skatteborgernes penge, så skal vi være trygge ved, at vi får fulgt op på, om grundlaget for udbetalingen er i orden, siger han.

"Der er desværre brodne kar"

Også Jørn Lehmann (S), der også er med i udvalget, har fortsat tillid til sundhedspersonalet.

- Der er utroligt mange særdeles seriøse læger, som laver et ærligt og godt stykke arbejde, men der er altså desværre nogle brodne kar. Når vi nu har opdaget nogle stykker, som er gået igennem vores filter, så er det klart, at vi begynder at tale om, at vi skal bruge et strammere filter, siger han.

Næstformanden i udvalget er Marianne Mørk Mathiesen (LA), som selv er læge. Hun er ikke nødvendigvis imod de fem forslag, men hun mener, at have en bedre løsning, hvor de enkelte borgere automatisk vil få en sms, hver gang en læge laver en regning efter endt konsultation.

- Så behøver vi ikke at ansætte folk til at kontrollere det her, men det bliver i stedet muligt for borgerne selv at kontrollere, hvad der bliver taget af regninger på dem. Derudover vil man synliggøre over for borgerne, hvad det koster, hver gang de går til læge, siger hun.

Annonce

Lægeformand ærgrer sig

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation i Syddanmark, Birgitte Ries Møller, synes ikke umiddelbart, at der er et behov for øget kontrol, fordi der kun har været få sager over årene.

- Jeg synes, at tillid er bedre end kontrol, men hvis det er et behov, regionen har, så har jeg det fint med det. Vi vil gerne lægge vores tal frem - det er jo regionen, som betaler vores udgifter. Men jeg synes, det er ærgerligt, at få læger skal gøre, at vi ændrer hele systemet, siger hun.

Er det et udtryk for, at regionen ikke har lige så stor tillid til jer længere, eller hvordan opfatter du det?

- Vi har et rigtig godt og tillidsbaseret samarbejde med vores region her i Syddanmark. Det regner jeg med, at vi fortsat skal have uafhængigt af, hvilken form for kontrol de kører, siger formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nu falder hammeren i prekær sag om ægtefælles videoovervågning af hjemmehjælpere: Ni vidner skal afhøres i Arbejdsretten

Annonce