x
Annonce
Danmark

Læger og patienter afviser genbrug af medicinsk udstyr

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Regeringens forsøg på at åbne op for genbrug af medicinsk engangsudstyr får en kold skulder.

Regeringen vil genbruge operationsudstyr såsom slanger og katetre, der er produceret som engangsudstyr, fra den ene patient til den næste.

Annonce

Men faren er alt for stor for patienterne.

Det mener både Lægeforeningen, patientorganisationen Danske Patienter samt Medicoindustrien, hvis medlemmer producerer det medicinske udstyr.

I et nyt lovforslag lægger Sundheds- og Ældreministeriet op til, at sygehusene kan genbruge operationsudstyr lavet til engangsbrug.

"Ministeriet vurderer, at der bør være mulighed for, at der i sundhedsvæsnet på frivillig basis kan ske genanvendelse i tilfælde, hvor det vurderes hensigtsmæssigt af for eksempel økonomiske hensyn."

Det står der i lovforslaget, som både læger, patienter og industrien skyder ned.

- Økonomi må aldrig veje tungere end patientrisikoen fra bakterier på det genbrugte udstyr, siger Tue Flindt Müller, formand for Lægeforeningens Lægemiddeludvalg.

- Infektioner er allerede et stort problem på sygehusene i forbindelse med undersøgelser og operationer.

- Begynder man at genbruge udstyr, der ikke er beregnet til det, er der en stor risiko for at overføre infektioner fra en patient til en anden.

Paraplyorganisationen Danske Patienter er helt enig.

- Lovforslaget her er et skridt i den forkerte retning. Økonomiske hensyn kommer til at gå ud over hygiejnen og patienternes sikkerhed, siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter.

- Når patienter får infektioner, så koster det sundhedsvæsenet rigtigt mange penge.

- Så det her er et forkert sted at spare. Det risikerer i den sidste ende at føre til dødsfald, siger han.

Infektioner er en kendt risiko i forbindelse med indlæggelser.

Statens Serum Institut har vurderet, at op mod ti procent af alle indlagte patienter får en hospitalsinfektion. Det svarer til cirka 60.000 patienter årligt.

Samtidig er alvoren skærpet i takt med, at flere bliver smittet med resistente bakterier.

I en skriftlig kommentar siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at patienternes tryghed fortsat vil være afgørende.

- Der vil gælde stramme restriktioner for, hvornår genanvendelse af medicinsk udstyr kan ske.

- Lægemiddelstyrelsens fagfolk vurderer konkret om en specifik type udstyr skal kunne genanvendes. Det centrale vil være, at udstyret skal være lige så sikkert og kunne det samme som ved første anvendelse, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce