Annonce
Udland

Læger uden Grænser evakuerer ansatte fra uro i Syrien

Delil Souleiman/Ritzau Scanpix

Ekstrem svær beslutning, siger Læger uden Grænser, der stopper de fleste aktiviteter i det nordøstlige Syrien.

Læger uden Grænser standser de fleste aktiviteter i det nordøstlige Syrien og evakuerer alle sine internationalt ansatte fra området.

Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse.

Der er ingen danskere blandt de evakuerede medarbejdere.

Organisationen kalder det en svær beslutning, men forklarer stoppet med den ekstremt ustabile situation og en manglende sikkerhedsgaranti.

- Det har ikke været muligt for os at få forhandlet sikker adgang til at kunne give lægehjælp og generel humanitær hjælp til de tusinder af mennesker, der har brug for det.

- Derfor er vi blevet nødt til at tage den ekstremt svære beslutning at evakuere vores udsendte midlertidigt, siger Læger uden Grænsers danske direktør, Jesper Brix.

Læger uden Grænser fortsætter dog alle sine aktiviteter i det nordvestlige Syrien ved at støtte sundhedsklinikker og drive mobile klinikker.

Siden onsdag i sidste uge, hvor Tyrkiet gennemførte luftangreb og bombardementer langs den tyrkisk-syriske grænse, har der været en ekstremt ustabil situation i det nordøstlige Syrien, skriver organisationen.

Derfor evakuerer den sine internationalt ansatte fra projekter i Ain Issa, al-Hol, Tal Abyad, Tal Tamer, Tal Kocher/Yaroubiyah, Kobane/Ain al-Arab og Raqqa by.

- Det har været ekstremt svære beslutninger, da Læger uden Grænser er meget bevidst om behovet for flygtningene og de sårbare personer i området, lyder det i meddelelsen.

Læger uden Grænser beskriver blandt andet, at man i forrige uge gav lægehjælp, vand og psykisk hjælp til folk i lejren i Ain Issa.

- Nu er de efterladt i en meget usikker situation, og vi er ekstremt bekymrede for deres helbred, lyder det i pressemeddelelsen.

Også Folkekirkens Nødhjælp har trukket sig. Organisationen meddelte lørdag, at den har stoppet alle aktiviteter i det nordøstlige Syrien. Der er tale om en midlertidig beslutning, der er truffet af sikkerhedsmæssige årsager, lød det.

Røde Kors ser derimod ikke grund til at standse sine aktiviteter i det nordøstlige Syrien.

- Det er klart, at vi løbende evaluerer, hvordan vi støtter dem i området bedst, men vi ser ikke nogen grund til at evakuere de internationalt ansatte, vi har i Syrien.

- Røde Kors hjælper de sårede uden at skele til, om det er den ene eller anden side. Det er også det, vi gør i Syrien, siger Bjarke Skaanning, katastrofechef hos Røde Kors.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce