Annonce
Mad og drikke

Lækkerier til advent: Anne er vild med chokolade

Anne Moltke Dahl. Foto: Anne Kring
Anne Molkte Dahl er helt tosset med søde sager og chokolade. En passion, der går helt tilbage, til da hun var barn. I dag driver hun bloggen "Anne au Chocolat" og har udgivet to bøger om søde sager under Politikens Forlag.

Skal du have inspiration til julens søde sager, frister Anne Moltke Dahls blog, Anne au Chocolat, med masser af konfekt og bagværk. Lige siden hun var barn, har Anne Moltke Dahl haft en helt utrolig sød tand. Det var derfor det mest naturlige i verden for hende at bevæge sig i den søde retning, da hun blev interesseret i at lave mad.

- Kagerne og desserten har altid været det, jeg har vægtet mest, når vi spiste hjemme og på restaurant. Jeg har bagt en masse som ung og lavet masser af chokoladekager, brownies og den slags, men det med for alvor at nørde chokolade kom først senere hen.

Efter gymnasiet fik Anne Moltke Dahl arbejde på kokkeskolen La cuisine du Jardin i Frankrig: en kokkeskole lige nord for Nice, som er drevet af det danske par Birthe Sandager og Arne Fusager.

- Jeg var der i et år som ung pige i huset, hvor jeg hjalp kursisterne. Men fik ret hurtigt lov til at lav en del af desserterne og kagerne. Det var også her jeg fik lov til at lege med chokolade. Jeg kendte godt Valrhona chokolade, men det var i Frankrig, jeg blev introduceret for det og fandt ud af, at chokolade ikke bare er choklade. Det betyder uhyre meget, hvordan det bliver produceret, hvilke kakaobønner, der bliver brugt, og hvilket indhold der er i chokoladen udover kakaobønner, siger Anne Moltke Dahl.

Efter tiden i Frankrig læste Anne Moltke Dahl cand.ling.merc på CBS i København. Hun deltog også i køkkenprogrammet "Kokkekampen" på TV3, hvor Bo Beck og Søren Frank var dommere.

- Det var før Masterchef. Birthe og Arne var blevet kontaktet af nogle castere og var kommet til at tænke på mig. Jeg stillede op, og det var i den forbindelse, at jeg fandt på at lave min blog, siger Anne Moltke Dahl.

Bloggen havde 10 års jubilæum i juli. I den tid, er det også blevet til to udgivelser hos Politikens Forlag: "Lykke er chokolade" og "Lykke er is".

Anne Moltke Dahl bor i Trekroner sammen med sin mand Christian og parrets to drenge Kaj og Emil.

Her er fire bud på adventslækkerier fra bloggen Anne au Chocolat.

Annonce
Konfektstykker. Foto: Anne Moltke Dahl

Konfektstykker med marcipan, ingefær og nougat

Ingredienser (omkring 24 stk.):

Marcipanlag:

35 g syltet ingefær

300 g marcipan

Nougatlag:

200 g blød nougat

75 g mørk chokolade

1 nip salt

35 g ristede hasselnødder

Overtræk og pynt:

150 g mørk chokolade

15 g ristede hasselnødder

15 g mørk chokoladeperler

Fremgangsmåde:

Marcipanlag: Hak den syltede ingefær fint, og ælt den sammen med marcipanen. Rul ingefær-marcipanen ud og kom den i form (ca. 13 x 21 cm) beklædt med bagepapir.

Nougatlag: Smelt nougat og chokolade sammen i en skål over vandbad. Tag skålen af varmen og rør salt og finthakkede, ristede hasselnødder i. Fordel massen på ingefær-marcipanen og stil på køl i en time.

Chokoladeovertræk: Smelt (og temperer gerne) den mørke chokolade over vandbad eller i en mikrobølgeovn ved medium effekt. Pensl halvdelen af chokoladen på den kolde nougatoverflade. Den størkner hurtigt, og kan vendes ud på et skærebræt beklædt med bagepapir med chokolade nedad. Fordel resten af chokoladen på marcipanoverfladen og pynt med hakkede, ristede hasselnødder og chokoladeperler. Når chokoladen har sat sig, skæres den ud i passende stykker.

Brownie-juletræer

Ingredienser (omkring seks stk.)

200 g smør

200 g mørk chokolade

125 g mel

3 æg

265 g sukker

1/3 tsk salt

Glasur:

150 g flormelis

15 g kakaopulver

Ca. 2 spsk kogende vand

Pynt:

Usaltede pistacier, blendet helt fint

Marengskys

Johan Bülow White Snowball lakridskugler med ingefær

Hvide chokoladeperler

Rosastøv

Bronzestøv

Salade de Fleurs

Fremgangsmåde:

Forvarm ovnen til 180 grader (varmluft). Smelt smørret i en gryde og sluk for varmen. Kom straks den hakkede, mørke chokolade i, og lad den smelte sammen med smørret. Køl massen af lidt. Pisk mel, æg, sukker og salt til en luftig konsistens i en skål, og tilsæt langsomt smør- og chokoladeblandingen under omrøring. Hæld browniedejen i en bradepande (ca. 30 cm x 20 cm) beklædt med bagepapir. Bag brownien i 18-20 minutter. Køl af og lad den sætte sig i køleskabet natten over.

Udstik brownie juletræer. Rør glasur sammen og kom den i en sprøjtepose. Fordel glasuren på juletræerne og drys med pistacier og pynt.

Brownie-juletræer. Foto: Anne Moltke Dahl

Marcipanhjerter med citron og lakrids og hindbær

Ingredienser (25 hjerter):

150 g marcipan

Fintrevet skal af 1/2 citron

1/2 tsk. grov lakridspulver

250 g hvid chokolade

Hindbærstøv

Lidt ekstra lakridspulver

Hvide chokoladeperler (valgtfrit)

Fremgangsmåde:

Ælt marcipan godt sammen med citronskal og lakrids, og rul ud mellem to stykker bagepapir til en tykkelse på 3-4 mm. Udstik hjerter. Smelt og temperer den hvide chokolade. Dyp hjerterne i den hvide chokolade og placer dem på et stykke bagepapir. Drys med hindbærstøv, lidt ekstra lakrids samt hvide chokoladeperler, og lad chokoladen sætte sig.

Marcipanhjerter: Foto: Anne Moltke Dahl

Kokoskugler med hvid chokolade, citron og hindbær

Ingredienser (omkring 30 kugler):

200 g sødet kondenseret mælk

130 g kokosmel

Korn af 1/2 vaniljestang

Fintrevet skal af 1/2 øko citron

Overtræk og pynt:

250 g god hvid chokolade

50 g kokosmel

2 tsk. hindbærpulver

Fremgangsmåde:

Bland kondenseret mælk sammen med kokos, vaniljekorn og citronskal. Tril kokosmassen til 30 kugler og læg dem på en tallerken. Stil på køl i 30 minutter. Smelt (og temperer gerne) den hvide chokolade. Bland kokosmel og hindbærpulver i en skål. Dyp kokoskuglerne en ad gangen i den hvide chokolade og vend derefter i det lyserøde kokosmel. Lad chokoladen sætte sig, og opbevar kokoskuglerne på køl indtil servering.

Kokoskugler. Foto: Anne Moltke Dahl
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce