Annonce
Billund

Længe ventet undersøgelse er klar: Rensning af kviksølvsforurenet sø kan klares for 57 millioner kroner

Engsøen blev lavet som et rensebassin for Grindstedværket. Her skulle tungmetaller falde ned på bunden i stedet for at ende i åen. Det virkede - men nu er der altså 40.000 kubikmeter forurenet sediment i søen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Det forurenede slam i bunden af Engsøen i Grindsted bør suges op i stedet for at graves op. Det er konklusionen fra Rambøll, der regner med en pris på cirka 57 millioner kroner. Det er forholdsvis lavt i forhold til de beløb, der er blevet gættet på, mens undersøgelsen har været i gang.

Grindsted: På næste møde i teknik-, plan- og kulturudvalget i Billund Kommune skal politikerne endelig se på en undersøgelse, der har været længe ventet: Nemlig en undersøgelse af, hvordan Engsøen kan renses, og hvad prisen bliver.

I Engsøen er der 40.000 kubikmeter sediment, der er forurenet med blandt andet nikkel og kviksølv, fordi søen oprindelig blev lavet som et rensebassin for Grindstedværket, byens store kemiske fabrik og arbejdsplads.

I det seneste år har lokale politikere flere gange over for JydskeVestkysten fortalt, at de regner med en pris på over 100 millioner kroner, hvilket vil gøre det svært for kommunen at løfte opgaven med at rense søen og de tilhørende kanaler. Men den gode nyhed er, at prisen bliver anslået til "kun" cirka 57 millioner kroner i den nye rapport, der er udarbejdet af Rambøll.

Annonce

Sådan skal det gøres

Mens forureningen andre steder i byen bliver håndteret af regionen, så er Engsøen  et kommunalt ansvar.

På land skal rensningen foregå i store poser kaldet geotubes. Her ses nogle tomme geotubes ved et andet renseprojekt. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen

Der er undersøgt tre metoder til at rense Engsøen, og det bliver anbefalet af bruge "cuttersugning". På en flåde på vandet placeres en maskine, der hedder en cuttersuger. Den suger forurenede slam i bunden af søen op, og fra flåden pumpes det slam til land i en flydeledning. På land er der nogle store poser, hvori slammet bliver afvandet, så der er kun er det faste stof med forureningen tilbage. Det afdrænede vand efterrenses og afledes tilbage til søen - måske gennem et rensningsanlæg. Det tager op til cirka seks måneder at dræne forurenet slam for al vand, hvorefter det skal køres væk til et jorddeponi - altså en form for sikker losseplads.

Her er en fyldt geotube, som lidt ligner en gigantisk madras på en vandseng. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen

Ifølge rapporten er det smarte ved at suge slammet i stedet for at grave det op, at man næsten ikke spilder materiale ved opsugning, transport og omlæsninger. Til gengæld fylder poserne på land rigtig meget - cirka 14.000-16.000 kvadratmeter - og det vil tage 10-14 måneder at rense på denne måde.

Det bliver beskrevet i rapporten, at der ikke er taget højde for, at søen trues af genforurening fra den forureningsfane, der formentligt er på vej fra den gamle  losseplads syd for byen.

I Engsøen er der 40.000 kubikmeter sediment, der er forurenet med blandt andet nikkel og kviksølv, fordi søen oprindelig blev lavet som et rensebassin for Grindstedværket.

Fra artiklen
Annonce
Billund For abonnenter

Lea coacher dig ud af dårlige vaner: - Vi spiser med vores følelser - derfor skal vi først se på følelserne

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ruin til salg er endt i hårdknude: Alle sender aben videre

Aabenraa For abonnenter

Jan-Evan klagede over en ubrugelig protese - men kommunen sagde nej: Han måtte forlade politiet efter 38 år

Esbjerg For abonnenter

Brintfabrik til 7,5 milliarder kroner med 300 nye job ved Esbjerg er i fare: Investor efterlyser mere vedvarende energi

Billund

Alle plejehjem er hårdt pressede af corona: På et plejehjem i Grindsted er der maks pres på - og det må ikke blive værre

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Navne For abonnenter

Susanne samler på tasker, pudderdåser og taskeholdere: - Man kan få sine erindringer frem gennem samlingerne

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Sønderborg

Brodrømmen over Als Fjord står på begrænset støtte

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Kolding

Indbrud i industriområde: Tyve stjal kabeltromler for 2500 kroner

Sydjylland For abonnenter

Kæmpe millionbeløb er på spil: Alliancer i hele landsdelen står på spring for at få fingrene i nye klimaskoler - men ingen ved præcis, hvad de skal kunne

Vejen

18-årig bilist var påvirket: 24 gram hash dukkede op under visitation

Annonce