Annonce
Sydjylland

Længe ventet vindmølleundersøgelse vil måske skuffe

Kræftens Bekæmpelse har gennem flere år undersøgt vindmøllers indflydelse på helbredet. En del lokalpolitikere har ventet på resultaterne i forhold til situationen i deres egne kommuner. Foto: Johan Gadegaard/Scanpix

I mange kommuner har man valgt at afvente Kræftens Bekæmpelses helbredsundersøgelse, før man vil tage stilling til, om der skal sættes flere vindmøller op på land. Men undersøgelsen vil ikke give sådan et svar, lyder det fra den ledende forsker.

Det er misforstået, hvis man tror, at Kræftens Bekæmpelses undersøgelse om de helbredsmæssige konsekvenser ved vindmøllestøj vil afklare, om det farligt at bo tæt på vindmøller.

Sådan lyder beskeden fra seniorforsker Mette Sørensen, der står i spidsen for projektet.

- Vores studie er ikke et resultat, som man kan sætte to streger under. Vi kommer med en brik i puslespillet, det handler om, om vindmøllestøj er farligt. Så det er altid vigtigt, at man ser på al viden om det, siger hun.

Der er ellers utålmodighed ude i kommunerne for at få resultaterne fra den undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse siden 2014 har været i gang med på opfordring fra en række ministerier.

I blandt andre Kolding, Aabenraa, Esbjerg og Sønderborg Kommuner har politikere peget på Kræftens Bekæmpelses undersøgelse som en begrundelse for at udsætte beslutningen om opsætning af vindmøller på land.

- Det er en misforståelse, at vi giver én samlet rapport. Sådan er kontrakten ikke udformet, siger Mette Sørensen, der forklarer, at resultaterne vil komme som fem videnskabelige artikler offentliggjort løbende i videnskabelige tidsskrifter.

Sagen kort

Stort set samtlige syd- og sønderjyske kommuner har sat vindmølleplanerne på en form for pause. Dermed er der langt til udskiftning af de vindmøller, der er sat op for år tilbage og trænger til at blive udskiftet i løbet af de kommende år.I sidste uge sendte Energistyrelsen en analyse på gaden, der viser, at den samlede danske vindkraft vil falde fra år 2020 til 2030 - blandt andet på grund af opslidning af eksisterende møller.

- (...) Planmæssige forhold, som kommunernes forvaltning af fx afstandskrav, samt en vis lokal modstand i befolkningen, er med til at skabe usikkerhed om den fremtidige udbygning af vindmøller på land, står der i rapporten fra Energistyrelsen.

Lange udsigter

Undersøgelsen er allerede blevet forsinket væsentligt. Det er dog planen, at den første af fem artikler afsluttes og sendes afsted i denne uge til et videnskabeligt tidsskrift, mens de næste kommer over sommeren. Den sidste artikel skal være sendt afsted til efteråret.

Resultaterne vil dog være hemmelige, indtil artiklerne er blevet kvalificeret af eksterne forskere og er blevet offentliggjort i tidsskrifter. Ikke engang de ministerier, der har været med til at sætte arbejdet med undersøgelsen i gang, vil få indsigt i resultaterne før det.

Derfor kan der gå helt op til et år, fra forskergruppen sender artiklerne til de videnskabelige tidsskrifter til resultaterne bliver offentliggjort.

Annonce

Må vente på svar

Ifølge Mette Sørensen er det derfor også helt umuligt at trække resultater ud til kommunerne eller Kommunernes Landsforening før tid.

- Man er nødt til at publicere dem i tidskrifter, før de kommer ud. Det har vi en striks kontrakt på, og både i ministeriet og her er, er vi enige om at gøre det på den måde, siger seniorforskeren.

Det er Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet, der sammen har givet 1,7 millioner kroner til projektet.

Mette Sørensen advarer mod at basere vindmøllepolitikken i kommunerne alene på Kræftens Bekæmpelses undersøgelse.

- Det er en misforståelse, at vores studie giver alle svar. Vi har heller ikke forsøgt at kommunikere, at vi kommer med det endelige svar, siger Mette Sørensen, der har oplevet et pres fra både pressen, vindmøllebranchen og kommuner om at blive hurtigere færdige med undersøgelsen.

- Men vi har forsøgt at lukke af for det og lave et højkvalificeret studie. For mig er det vigtigste, at vi gennemfører et godt studie.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Malin levede i et smertehelvede som nybagt mor og forlod næsten ikke sit hjem i et år: Stomien gav hende livet tilbage

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Erhverv For abonnenter

Vognmand kæmpede for at holde lastbiler på vejen: Nu har mangel på chauffører tvunget ham til at sælge 15 lastbiler

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg floppede: En helt igennem sjasket præstation

Team Esbjerg

Se videoanalyse: En sløv præstation - Team Esbjerg smed dyrebart point i topstriden

Annonce