Annonce
Vejen

Lær at tackle hverdagen som pårørende

Fra venstre: Inge Marie Sørensen, Jels, hvis mand har Parkinsons sygdom og i mindre er grad ramt af demens, har haft stor glæde af at følge kurset. Hun har også fået god hjælp til at tackle hverdagen af sin svigerinde, Inger Hansen. Foto: André Thorup

Vejen Kommune tilbyder kurser for voksne pårørende til mennesker med langvarig sygdom eller funktionsnedsættelse. Uden hjælp risikerer nogle pårørende selv at blive alvorligt syge.

Vejen Kommune: Et familiemedlem med et alvorligt helbredsproblem kan ofte være medvirkende til, at en rask pårørende selv kan få et helbredsproblem. I dagens Danmark er 750.000 mennesker pårørende til mennesker med alvorlige helbredsproblemer. En undersøgelse viser, at næsten hver anden pårørende føler sig deprimeret, og hver tredje føler sig stresset. Begge dele skyldes ekstra belastning i hverdagen, og undersøgelsen afslører også, at det kan være en farlig belastning. Faktisk oplever hver femte, at de selv er blevet kronisk syge af belastningen.

Dette alvorlige problem har Vejen Kommune siden efteråret 2017 gjort en stor indsats for at formindske ved at tilbyde kurser, som netop er målrettet pårørende til mennesker med alvorlige helbredsproblemer.

Men der er mange flere, som ville kunne få glæde af at være med på kurset. Derfor inviterer Vejen Kommunes Livsstilsafdeling til et informationsmøde om kurset. Mødet holdes på Brørup Sundhedscenter den 22. august. Selve kurset holdes over syv onsdage fra den 29. august.

Annonce

Kurset

Kurset, Lær at tackle hverdagen som pårørende, er målrettet til voksne pårørende til mennesker med langvarig sygdom eller funktionsnedsættelse.Der bliver holdt et informationsmøde om kurset på Brørup Sundhedscenter onsdag den 22. august i tidsrummet 10-11. Interesserede kan bare møde op - tilmelding er ikke nødvendigt.

Kurset holdes over syv onsdage i tidsrummet 10-12.30 fra onsdag den 29. august til onsdag den 10. oktober.

Også hjælp til selvhjælp

En af de pårørende, som har haft stor glæde af at følge kurset, er Inge Marie Sørensen i Jels. Hendes mand har Parkinsons sygdom ligesom han i mindre er grad ramt af demens.

- Det går kun én vej, og det begyndte for 15 år siden. De seneste fem år har været svære. Men der er mange ting på kurset, som jeg har haft glæde af. For eksempel har jeg lært at tage imod hjælp. Hidtil har jeg ellers villet klare det hele selv, erkender Inge Marie Sørensen, der også har svigerinden, Inger Hansen, at trække på.

De to instruktører på kurset, Alice og Johannes Boysen, Vejen, fortæller, at kursusdeltagerne får en værktøjskasse målrettet til brug for pårørende til alvorligt syge.

- Vi hjælper hinanden med at lave en handleplan til hver enkelt og bagefter at give feedback på handleplanen. Vi hjælper hinanden med en problemløsningsmodel og en beslutningsmodel. Det er alt sammen hjælp til selvhjælp, og vi har fokus på mange ting - for eksempel: medicin, kost og motion og ikke mindst på den omfattende kommunikation med sundhedsvæsnet, som mange pårørende til alvorligt syge bliver inddraget i, siger Alice Boysen.

Koordinator Anne Kjær Nielsen, Vejen Kommunes Livsstilsafdeling, oplyser, at evalueringen af kurset har vist, at: 71 procent af deltagerne har opnået bedre trivsel, 30 procent flytter sig fra højrisiko for at få stress eller depression til at være uden for risiko, 85 procent er blevet bedre til at passe på sig selv, 78 procent har fået redskaber til tackle symptomer som: træthed, stress eller tristhed, 93 procent er blevet bedre til at bruge deres netværk, og 93 er tilfredse eller meget tilfredse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce