x
Annonce
Esbjerg

Lærere og politikere langer ud efter test-aftale: Det skal være ens for alle

20 procent af de danske skoler skal stadig gennemføre de nationale test. Det vækker vrede flere steder i Esbjerg. Arkivfoto
I Esbjerg raser både politikere og lærere mod regeringens beslutning om blot at fritage 80 procent af landets skoler for de omstridte nationale test. De mener nemlig, at det er uretfærdigt, at nogle testes, mens andre går fri. Det er en måde at stigmatisere elever og forældre fra de ”dårligste”skoler, lyder kritikken fra Esbjerg Lærerforening.

ESBJERG: I fredags blev folketingspartierne enige om en aftale, der betyder, at 80 procent af de danske skoler frivilligt kan vælge at gennemføre nationale test i dette skoleår.

Men det er altså ikke alle skoler, der slipper. De 20 procent af skolerne, der klarer sig dårligst i dansk og matematik, skal nemlig fortsat gennemføre de nationale test, inden et nyt system bliver fundet. Og det bliver nu kritiseret fra flere kanter.

Børne- og Undervisningsministeriet kan endnu ikke fortælle, om nogle af de esbjergensiske skoler fortsat skal testes, men man regner med en afklaring i løbet af de kommende uger.

Annonce

Om de nationale test

- Nationale test af eleverne i folkeskolen blev vedtaget i 2006. Det blev vedtaget af den daværende VK-regering, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Det skete efter debat om eleverne i folkeskolens faglige niveau.

- Formålet med testene er at give lærere og forældre indblik i elevernes faglige niveau.

- De første år var testene plaget af tekniske problemer og blev flere gange droppet. Testene blev gennemført i alle folkeskoler første gang i 2010.

- Der er ti obligatoriske test i løbet af folkeskolen.

- 21. februar 2020 besluttede partierne bag folkeskoleforliget, at det i indeværende skoleår skal være frivilligt for 80 procent af folkeskolerne, om de vil gennemføre testene.

- De 20 procent af skolerne med de svageste elever skal fortsat gennemføre testene som hidtil.

- Udover de 20 procent svageste skal en række tilfældigt udvalgte skoler, der udgør et repræsentativt udsnit af landets klasser, også gennemføre de nationale test.

Kilder: Børne- og Undervisningsministeriet, Folkeskolen.nu, DR.

Mere skade end gavn

Formand for Børn- og Familieudvalget, Diana Mose Olsen (SF), kalder det positivt, at man nu endelig ser ud til at slippe for nationale test i de fleste skoler, men undrer sig over, hvorfor man ikke har valgt at gå hele vejen.

- Det er ærgerligt, for med denne aftale har man jo erkendt, at de nationale test ikke er retvisende. Jeg ville ønske, at man havde suspenderet de nationale test helt, men et kompromis er bedre end ingenting, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, at det er uretfærdigt overfor de børn, der skal testes, mens andre går fri. Men nu må vi se, hvordan aftalen påvirker skolerne i vores kommune, siger Diana Mose Olsen (SF).

Det socialdemokratiske medlem af Børn og Familieudvalget Michael Harbøll er ligeledes langt fra tilfreds med den aftale, som regeringen har indgået. Han forstår ikke, hvorfor det er nødvendigt at lade de ”dårligste” tyve procent fortsætte med testen. Ifølge ham skal eleverne nok stifte bekendtskab med at jage karakterer i uddannelsessystemet.

- At beholde testen for 20 procent gør mere skade end gavn. 20 procent, der vel at mærke er fundet ved at bruge netop de fejlbehæftede nationale test. Det stresser børnene unødvendigt og er med til at skabe en usund præstationskultur blandt unge. Børn skal have lov til at være børn, siger Michael Harbøll (S).

Mistillid mod dedikerede lærere

Også formand for Esbjerg Lærerforening, Kenneth Nielsen, er skuffet over den aftale, som er indgået på Christiansborg. Han mener, at man sender et forkert signal ved at lade nogle teste, mens andre går fri.

- Det er en måde at stigmatisere de skoler og elever, der klarer sig dårligst. Samtidig ser jeg det som en slet skjult mistillid til de undervisere, der gør deres ydereste - også for de svageste elever, siger han.

Kenneth Nielsen mener i stedet, at regeringen og forligspartierne helt skulle have droppet de nationale test.

- Lad kommune og skoler udvikle egne test, der tydeligt dokumenterer, at eleverne bevæger sig mod de opsatte mål, som lærer og elev har for undervisningen, siger Kenneth Nielsen, formand for Esbjerg Lærerforening.

DF: Godt at fastholde test

Susanne Dyreborg (DF), der er medlem af Børn og Familieudvalget, mener derimod, at det er positivt, at man holder fast i de nationale test på nogle af skolerne.

- Det ville ikke være heldigt, hvis der slet ikke var test. Derfor er jeg glad for, at man har beholdt dem for de mest udfordrede elever. Det handler jo ikke om at give de dårligste elever et gok i nødden, men om at man ikke taber nogen på gulvet, siger Susanne Dyreborg (DF), viceborgmester og medlem af Børn og Familieudvalget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce