Annonce
forside

Lærke læser erhvervsøkonomi - og er legekammerat i Lego House

Lærke føler selv, hun er et stort legebarn, og det gør studiejobbet i Lego House ret nemt. Foto: Søren Gylling

21-årige Lærke Krudt er såkaldt legekammerat i Lego House. Hun skal hjælpe legen på vej og sikre gæsterne en god oplevelse - det er et studiejob, der træner smilemusklerne.

Billund: Lærke Krudt læser erhvervsøkonomi og strategisk kommunikation på Syddansk Universitet i Odense. Her kunne hun have taget et hvilket som helst studiejob, men det lå ikke lige for.

- Jeg kunne enten få et deltidsjob på 25 timer, og det var for meget med et studie ved siden af, eller blive telefonsælger, og det havde jeg ikke lyst til. Jeg kunne mærke, at hvis jeg skulle arbejde, så skulle det være et arbejde, der gjorde mig glad, fortæller Lærke, der er ansat i en stilling med betegnelsen "play agent" ti timer om ugen. Hun er såkaldt legekammerat og befinder sig mest i blå og rød oplevelseszone, hvor hun skal hjælpe såvel børn som voksne på vej i lego-legen.

Legen har hun øvet sig i hele sit liv:

- Jeg er vokset op i en Lego-familie. Både min mor og far har arbejdet på Lego i over 30 år, så der har aldrig manglet Lego, smiler Lærke, der tidligt var med til familiedage på virksomheden.

Annonce

Lærke Krudt

Lærke er en del af et hold på 90 play agents - altså såkaldte legekammerater, hvis opgave er at give alle - børn såvel som voksne - en god oplevelse i Lego House.

Her er Lærke Krudt ved at danne overblikket for en lille gut - i en byg-selv-by med lys og specialeffekter. Foto: Søren Gylling

Da bilen vandt

Hendes forældre bor i Give, så når hun arbejder, overnatter hun derhjemme.

- Jeg har lige arbejdet herude på min fødselsdag, og folk spurgte, hvorfor jeg dog gjorde det, men jeg var i hvert fald sikker på at være omgivet af glade mennesker. Her er en ubeskrivelig stemning både blandt gæster og kolleger. Hver dag er en god dag, forklarer Lærke, der viser de besøgende, hvordan de forskellige legoaktiviteter bruges og give alle en god oplevelse. Det har allerede givet erfaringer.

- På et tidspunkt i testdriver var der en lille dreng, der var blevet rigtig sur, fordi hans bil havde tabt på racerbanen. Han græd. Jeg spurgte, om han og jeg, bare os to, skulle gå hen og finde det hemmelige trick til at vinde. Der skulle nemlig flere klodser på. Da jeg kom tilbage 5-7 minutter senere, blev der trukket i mit bukseben, og han fortalte glædesstrålende, at hans bil havde vundet.

Hvordan fungerer tingene, og hvad går legen ud på lige her - Lærke Krudt er en af eksperterne i blå oplevelseszone i Lego House. Foto: Søren Gylling

Ingen facitliste

Det betyder ikke, at det altid er lige til at vandre ind i gæsternes nærhed.

- Det handler om at finde det gyldne spørgsmål, der kan åbne det enkelte individ. Nogle gange rammer man rigtigt, forklarer Lærke, der øver sig i kontakten til de voksne besøgende i huset.

- Her skal der noget lidt andet til. Det er nemmere med børnene - nok fordi jeg selv har en mentalitet som en femårig, lyder det fra Lærke, der ofte oplever at komme hjem med smilemuskler, der har sat sig fast.

- Her er ingen facitlister, hvor jeg kan sætte to streger under som i erhvervsøkonomi. Her handler det om mennesker, og jeg tror, det er en god ballast for mig at have med, og måske kan det give mig nogle kontakter fremadrettet, siger Lærke, der i kælderen oplever, at legoklodserne har en forunderlig måde at forene generationer på.

Lige først trækker forældrene sig måske lidt og lader børnene bygge og lege.

- Men der går ikke to minutter, så står de selv med hovedet helt nede i kasserne for at finde de rigtige klodser.

Lærke Krudt hjælper, vejleder og assisterer i legen i Lego House - som såkaldt "play agent" eller legekammerat. Børnene elsker hun, men der skal gå en stund, før hun får sine egne. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce